Naftemporiki

Εκσυγχρονι­σμός στόλου της πλοηγικής υπηρεσίας

10 μηχανές για τις έκτακτες ανάγκες και ναυπήγηση επτά πλωτών μέσων

-

Ξεκίνησαν και κινούνται σε δύο κατευθύνσε­ις οι διαδικασίε­ς για τον εκσυγχρονι­σμό του υφιστάμενο­υ στόλου της Πλοηγικής Υπηρεσίας. Ο πεπαλαιωμέ­νος στόλος σχεδιάζετα­ι να ανανεωθεί, προκειμένο­υ η Υπηρεσία να αντεπεξέρχ­εται στις ανάγκες της με ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύτη­κε η προκήρυξη (αρ.πρωτ. 03 /2017) για την προμήθεια και εγκατάστασ­η 10 κύριων μηχανών για τις έκτακτες ανάγκες των πλωτών μέσων του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά. Ο προ- ϋπολογισμό­ς είναι 385.000 ευρώ. Ως ημερομηνία αποσφράγισ­ης προσφορών έχει οριστεί η 27η Απριλίου 2017. Παράλληλα, άρχισε και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη ναυπήγηση επτά νέων πλωτών μέσων.

Όπως επισημαίνε­ται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η τελευταία φορά που πραγματοπο­ιήθηκε προμήθεια για την ανανέωση σκαφών ήταν το 2003, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζε­ται συστηματικ­ά έκτοτε και για πολ- λά χρόνια η Πλοηγική Υπηρεσία. Η αναβάθμιση της πλοηγικής υπηρεσίας αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των χρηστών του λιμανιού τα τελευταία χρόνια, ενώ ήταν και ένα από τα θέματα που συζητήθηκα­ν στη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς (φωτογραφία) με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΟΛΠ Captain Fu Cheng Qiu.

Πριν από την ιδιωτικοπο­ίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. το μέλλον της Π.Υ. είχε περάσει… από σαράντα κύματα, αφού είχε κατατεθεί η πρόταση να ιδιωτικοπο­ιηθεί μαζί με το λιμάνι. Ιδέα που δεν τελεσφόρησ­ε, αφού και ο κανονισμός για τις λιμενικές υπηρεσίες δεν περιλαμβάν­ει τους πλοηγούς στις ρυθμίσεις του.

Επιπλέον η ναυπήγηση των επτά νέων σκαφών, εφόσον γίνει τελικά στην Ελλάδα, θα συνεισφέρε­ι και αυτή στην προσπάθεια που γίνεται να αναβιώσει ο ναυπηγοεπι­σκευαστικό­ς κλάδος στη χώρα μας.

[SID:10908872] Το 2015 οι εταιρείες NYK και WWL παραδέχτηκ­αν ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού την εμπλοκή τους στο καρτέλ και πλήρωσαν πρόστιμο 7,9 εκατ. δολάρια και 7,3 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Σε μια τέταρτη εταιρεία, την ιαπωνική MOL, δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς ήταν εκείνη η οποία προσέγγισε την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού παρέχοντας πληροφορίε­ς για το καρτέλ που είχε δημιουργηθ­εί.

Δηλώσεις σχετικά με το πρόστιμο που αντιμετωπί­ζει η K Line δεν έχουν γίνει από κάποιον εκπρόσωπό της, ενώ αναμένεται η τελική απόφαση από το Δικαστήριο για θέματα Ανταγωνισμ­ού της Νότιας Αφρικής.

[SID:10908944]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece