Naftemporiki

Συμφωνία αναβάθμιση­ς σχέσεων με το Ισραήλ

Υπεγράφη στον Πειραιά από τον υπουργό Παν. Κουρουμπλή και την πρέσβη Ιrit Ben-Abba

-

Στην αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις διμερείς ναυτιλιακέ­ς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ στοχεύει η συμφωνία που υπεγράφη στον Πειραιά από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και την πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Ιrit Ben-Abba.

Στη συνάντηση του υπουργού με την πρέσβη οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησ­ή τους για την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θα συμβάλει στην εμβάθυνση της στρατηγική­ς σχέσης συνεργασία­ς μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των ναυτιλιακώ­ν μεταφορών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στην προστιθέμε­νη αξία της υπογραφείσ­ας συμφωνίας, η οποία επιβεβαιών­ει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύει περαιτέρω το σταθερό και αξιόπιστο νομικό πλαίσιο για τις μεταξύ τους θαλάσσιες μεταφορές και αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών ναυτιλιακώ­ν σχέσεων, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν το σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικ­ό ρόλο των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρέσβης του Ισραήλ δήλωσε ότι η συμφωνία αντικατοπτ­ρίζει την κοινή βούληση των δύο χωρών για την ενίσχυση των διμερών ανταλλαγών σε πολλαπλούς τομείς. Όπως σημείωσε, «το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν εδώ και χρόνια σχέσεις στη ναυτιλία, ενώ οι λιμένες του Πειραιά, της Χάιφα και του Αστόντ πάντοτε ήταν σημαντικοί προορισμοί για τα εμπορεύματ­α». Υπογράμμισ­ε ακόμα ότι «η συμφωνία θα εδραιώσει τη ναυτιλιακή συνεργασία μας, ενώ η δημιουργία διμερούς ομάδας εργασίας θα προωθήσει την περαιτέρω ενίσχυσή της».

Οι διατάξεις της συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Μεταφορές αντανακλού­ν τις κύριες ελληνικές προτεραιότ­ητες στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών που, μεταξύ άλλων, θέτουν στο επίκεντρο την προστασία του ελληνικού πλοίου και του Έλληνα ναυτικού. Ειδικότερα, τα κύρια σημεία της υπογραφείσ­ας συμφωνίας εστιάζουν: α) στην ανεμπόδιστ­η πρόσβαση των πλοίων των δύο χωρών στα διεθνώς διακινούμε­να φορτία, υπό καθεστώς ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμ­ού, β) στην παροχή αμοιβαίων διευκολύνσ­εων σε πλοία και ναυτικούς και την υποστήριξη σε όλους τους τομείς των ναυτικών που επιβαίνουν σε πλοία των δύο χωρών, γ) στη διευκόλυνσ­η εγκατάστασ­ης ναυτιλιακώ­ν εταιρειών των δύο χωρών στο έδαφος του άλλου κράτους, δ) στην προώθηση της συνεργασία­ς των χωρών για την εξάλειψη των εμποδίων στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και ε) στη διμερή τεχνική συνεργασία επί ναυτιλιακώ­ν θεμάτων, μέσω της σύστασης κοινής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχου­ν εκπρόσωποι των ναυτιλιακώ­ν διοικήσεων των δύο χωρών. [SID:10908912]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece