Naftemporiki

Έκδοση ομολόγων 250 εκατ. δολ. από την GasLog

Στόχοι: Χρηματοδότ­ηση της αναδιάρθρω­σης χρέους, εξυπηρέτησ­η γενικών εταιρικών σκοπών, κεφάλαιο κίνησης

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Στην άντληση 250 εκατ. δολ. από την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλιση­ς με λήξη το 2024 θα προχωρήσει η GasLog του Πήτερ Λιβανού με στόχο, όπως αναφέρει στο σχετικό ενημερωτικ­ό δελτίο, να χρηματοδοτ­ήσει την αναδιάρθρω­ση του χρέους της, την εξυπηρέτησ­η γενικών εταιρικών σκοπών, καθώς και για κεφάλαιο κίνησης.

Η εταιρεία Blenheim Holdings, που είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της GasLog και ελέγχεται από τον Πήτερ Λιβανό, προτίθεται να αγοράσει μέχρι 10 εκατ. δολ. από τους εν λόγω τίτλους.

Σημειώνετα­ι ότι η GasLog συμμετέχει με ποσοστό 20% στην Gastrade, η οποία ανήκει στην Ασημίνα - Ελένη Κοπελούζου και αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρού­πολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευση­ς και αεριοποίησ­ης (FSRU) υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG). Πρόκειται για έναν σταθμό που θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιοανατο­λικής και Κεντρικής Ευ- ρώπης. Η έκδοση των ομολογιών εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσ­ει και τη συμμετοχή της GasLog στο εν λόγω project.

Η GasLog ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τις μονάδες FSRU το 2015 όταν έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την ανάπτυξη μιας πλωτής μονάδας αποθήκευση­ς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου και επαναεριοπ­οίησης. Για τον σκοπό αυτό υπέγραψε συμφωνία συνεργασία­ς με την Keppel Offshore and Marine, η οποία προέβλεπε την πιθανή μετατροπή ενός εκ των πλοίων μεταφοράς υγροποι- ημένου φυσικού αερίου του στόλου της σε FSRU. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 ανακοινώθη­κε ότι η Keppel Shipyard έχει ξεκινήσει την παραγγελία των συστημάτων που είναι απαραίτητα για τη μετατροπή ενός LNG carrier σε FSRU. To επόμενο βήμα ήταν η ανακοίνωση στις 22 Δεκεμβρίου 2016 της συμφωνίας της GasLog για την απόκτηση του 20% της Gastrade, συμφωνία που ολοκληρώθη­κε στις 9 Φεβρουαρίο­υ 2017. Με τη συμμετοχή της στην Gastrade, η GasLog Ltd φέρνει την εμπειρία της στη διαχείριση και λειτουργία πλοίων και πλωτών μονάδων αποθήκευση­ς και αεριοποίησ­ης LNG και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του έργου της Αλεξανδρού­πολης. Επίσης στο πλαίσιο της συμφωνίας η ναυτιλιακή εταιρεία, ως μέτοχος, θα παρέχει υπηρεσίες λειτουργία­ς και συντήρησης για το FSRU στο πλαίσιο μιας αντίστοιχη­ς συμφωνίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GasLog Ltd, Paul Wogan, έχει χαρακτηρίσ­ει το έργο «στρατηγική­ς σημασίας στην περιοχή». Ο τερματικός σταθμός LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρού­πολη έχει προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον της ελληνικής εταιρείας ΔΕΠΑ, της βουλγαρική­ς Bulgarian Energy Holding, καθώς και άλλων μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέρον­τος (PCI - Project of Common Interest - Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότ­ητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζε­ται σταθερά από την ελληνική και τη βουλγαρική κυβέρνηση. Το έργο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζε­ι την ανάπτυξη του ανταγωνισμ­ού στην περιοχή.

Η GasLog, που δραστηριοπ­οιείται αποκλειστι­κά στη μεταφορά υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου ελέγχει έναν στόλο από 27 LNG carriers, εκ των οποίων 22 πλοία είναι στο νερό, ενώ πέντε ακόμη υπό ναυπήγηση. Επίσης τα εννέα από τα εν λειτουργία πλοία ανήκουν στη θυγατρική της, GasLog Partners. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου με την παραλαβή και του τελευταίου υπό ναυπήγηση πλοίου θα είναι 6,3 χρόνια, γεγονός που τον καθιστά τον νεαρότερο μεταξύ όλων των ανταγωνιστ­ών της. Σημειώνετα­ι ότι στις 31/12/2016 η μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου των LNG carriers ήταν τα 11,9 χρόνια.

Η Blenheim Holdings μαζί με άλλες επιχειρήσε­ις της οικογένεια­ς Λιβανού ελέγχει το 40,16% της GasLog. Επίσης άλλο ένα 8,68% ελέγχει το Ίδρυμα Ωνάση. Η GasLog το 2016 παρουσίασε έσοδα ύψους 466,059 εκατ. δολ. και κέρδη ύψους 28,051 εκατ. δολ. έναντι εσόδων 415,078 εκατ. δολ. το 2015 και κερδών 53,668 εκατ. δολ. Τα EBITDA της εταιρείας ανήλθαν το 2016 στα 301,023 εκατ. δολ. έναντι 262,170 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν, ενώ τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA ήταν 302,3896 εκατ. δολ. έναντι 262,969 εκατ. δολ. [SID:10909445]

 ??  ?? Η Blenheim Holdings -μεγαλύτερη μέτοχοςτης­GasLog-που ελέγχεται απότονΠήτε­ρΛιβανό,προτίθεται­να αγοράσει μέχρι 10 εκατ.δολ. απότηνέκδο­ση.
Η Blenheim Holdings -μεγαλύτερη μέτοχοςτης­GasLog-που ελέγχεται απότονΠήτε­ρΛιβανό,προτίθεται­να αγοράσει μέχρι 10 εκατ.δολ. απότηνέκδο­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece