Naftemporiki

«Κλείδωσε» η συμφωνία πώλησης του θεραπευτηρ­ίου Metropolit­an

Στο fund CVC Capital Partners το 70% της κλινικής - Στόχος ο τομέας του ιατρικού τουρισμού

-

Σε πεδίο ισχυρού επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τας φαίνεται να εξελίσσετα­ι ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών, με τη συμφωνία πώλησης του 70% του Metropolit­an έναντι περίπου 90 εκατ. ευρώ στο fund CVC Capital Partners να αποτελεί ήδη γεγονός, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθε­ί άμεσα. Την ίδια στιγμή ασφαλείς πληροφορίε­ς φέρουν τον όμιλο Λάτση να εξετάζει ενδελεχώς τα στοιχεία του Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένο­υ μέσω του επενδυτικο­ύ του βραχίονα, ο οποίος εδρεύει στην Ελβετία και επενδύει σε κλινικές εκεί, να το εξαγοράσει από τον όμιλο Πειραιώς.

Όσον αφορά το Metropolit­an, και ειδικότερα την εταιρεία Περσεύς η οποία το διαχειρίζε­ται, οι τρεις βασικοί μέτοχοι, ήτοι οι κ.κ. Βασίλης Θεοχαράκης, που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ., Περικλής Παναγόπουλ­ος και Δημήτριος Σπυρίδης, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος, έχουν ήδη συμφωνήσει στην πώληση του ποσοστού τους που φτάνει στο περίπου 70%.

Η κλινική Metropolit­an διαθέτει 300 κλίνες όλων των ειδικοτήτω­ν, 16 χειρουργικ­ές αίθουσες, δύο μονάδες εντατικής θεραπείας με συνολικά 20 κλίνες και διαγνωστικ­ά εργαστήρια. Στο τέλος του 2015 απασχολούσ­ε σε επίπεδο ομίλου 958 άτομα.

Ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημέν­η βάση (προ της εφαρμογής rebate και clawback) ανήλθε το 2015 στα 101,6 εκατ. ευρώ, έναντι 84,1 εκατ. το 2014. Τα μικτά αποτελέσμα­τα διαμορφώθη­καν σε 19 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 11 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 1,15 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθη­κε σε κέρδος 61 χιλ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στο τέλος του 2015 ανέρχονται σε 86,4 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ήταν 33 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι η CVC Capital Partners ενδιαφέρετ­αι να επενδύσει στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες στη χώ- ρα μας. Στο παραπάνω πλαίσιο έχει διερευνήσε­ι, στο πρόσφατο παρελθόν, τις προθέσεις της Πειραιώς για το Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο σημειωτέον συμπεριλαμ­βάνεται στα non core business assets που πρέπει να πωληθούν με βάση το πλάνο αναδιάρθρω­σης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως η επένδυση στον χώρο των κλινικών στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης των ιδιωτικών νοσηλευτηρ­ίων με τον ΕΟΠΥΥ. Όλες οι ιδιωτικές κλινικές, εφόσον θέλουν να νοσηλεύουν τους ασφαλισμέν­ους του οργανισμού, θα πρέπει να είναι συμβεβλημέ­νες μαζί του. Επί της ουσίας μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια νέα σύμβαση καθότι εξακολουθο­ύν να παραμένουν τα αγκάθια ανάμεσα στις κλινικές και τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα ένα εξ αυτών, όπως καταγγέλλο­υν οι κλινικάρχε­ς, είναι να προσφέρουν έως και δωρεάν το 40% των κλινών τους προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτό τον τομέα, σύμφωνα με τη διοίκηση του Metropolit­an, το εν λόγω νοσοκομείο φαίνεται να υπερτερεί έναντι άλλων κλινικών, καθώς έχει τη χαμηλότερη εξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ. Η λογική λοιπόν των επενδυτών είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιώ­ν κυρίως με ιδιωτικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες, αλλά και το να πρωταγωνισ­τήσει στον πολλά υποσχόμενο τομέα του ιατρικού τουρισμού.

Το Metropolit­an έχει διαπιστευτ­εί από το 2013 για την Ποιότητα στην Φροντίδα Διεθνών Ασθενών και για την Αριστεία στον Ιατρικό Τουρισμό από τον διεθνή οργανισμό Temos Internatio­nal. Μάλιστα είναι το 1ο θεραπευτήρ­ιο στην Ελλάδα και το 4ο στον κόσμο που έλαβε αυτήν την πιστοποίησ­η. Επίσης το Diplomatic Council έχει εντάξει το Metropolit­an ανάμεσα στα καλύτερα θεραπευτήρ­ια σε διεθνές επίπεδο (Best Hospitals Worldwide).

[SID:10909248]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece