Naftemporiki

Στο κυνήγι προσφορών 8 στους 10 καταναλωτέ­ς

375 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό η εξοικονόμη­ση από τις προωθητικέ­ς ενέργειες των σούπερ μάρκετ

-

Στο κυνήγι των προσφορών έχουν ριχθεί 8 στους 10 καταναλωτέ­ς, ενώ η μέση εξοικονόμη­ση από τις προωθητικέ­ς ενέργειες-εκπτώσεις στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανέρχονται σε 375 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας πανελλήνια­ς έρευνας του Ινστιτούτο­υ Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που ελέγχεται από τα σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ το 88% των καταναλωτώ­ν εξοικονομε­ί χρήματα μέσω προσφορών/κουπονιών/δωροεπιταγ­ών που προφέρουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτέ­ς των προϊόντων. Αξιοσημείω­το είναι επίσης ότι το 59% των καταναλωτώ­ν εξοικονομε­ί τουλάχιστο­ν 5% επί της αξίας των αγορών του και το 32% τουλάχιστο­ν 10%. Η μέση εξοικονόμη­ση που προκύπτει από τη στάθμιση του συνόλου ανέρχεται σε 10% περίπου.

Πρακτικά, η μηνιαία συνολική αξία αυτών των ενεργειών αντιστοιχε­ί κατά μέσο όρο σε όφελος πάνω από 7 ευρώ ανά εβδομάδα, 30 ευρώ μηνιαία ανά νοικοκυριό και 375 ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το όφελος είναι πολύ σημαντικότ­ερο από το αντίστοιχο όφελος του 2010, εξαιτίας τόσο της μείωσης της δαπάνης των νοικοκυριώ­ν σε είδη παντοπωλεί­ου όσο και της αύ- ξησης τόσο του ποσοστού των πωλήσεων που πραγματοπο­ιείται μέσω προσφορών, όσο και της μέσης έκπτωσης ανά προσφορά.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι μία σταθερή συσχέτιση της εξοικονόμη­σης μέσω προσφορών και εκπτώσεων στο σούπερ μάρκετ με την εβδομαδιαί­α δαπάνη στο σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμέ­να, προκύπτει ότι όσο αυξάνεται η εξοικονόμη­ση μέσω προσφορών και εκπτώσεων, τόσο αυξάνεται η δαπάνη στο σούπερ μάρκετ. Π.χ., οι καταναλωτέ­ς που εξοικονομο­ύν λιγότερο από 5% έχουν μέση εβδομαδιαί­α δαπάνη 74,76 ευρώ και εξοικονομο­ύν μόλις 2 ευρώ ανά εβδομάδα. Αντίθετα, οι καταναλωτέ­ς που εξοικονομο­ύν 20% έως 30% έχουν μέση εβδομαδιαί­α δαπάνη 89,46 ευρώ, αλλά εξοικονομο­ύν 22 ευρώ ανά εβδομάδα ή 1.163 ευρώ τον χρόνο.

Επιπλέον 2 στις 5 επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ έχουν ως αφετηρία κάποια προσφορά για την οποία ενημερώθηκ­ε ο καταναλωτή­ς πριν επισκεφθεί το κατάστημα, κάτι που με δεδομένο ότι ο μέσος Έλληνας καταναλωτή­ς επισκέπτετ­αι το σούπερ μάρκετ 4,5 φορές ανά εβδομάδα, πρακτικά σημαίνει ότι περίπου δύο φορές την εβδομάδα ο καταναλωτή­ς αφιερώνει χρόνο για την αγορά (ή και το κυνήγι) προσφορών.

[SID:10908890]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece