Naftemporiki

Σε τρεις άξονες η ανάπτυξη της μεταλλουργ­ίας στην Ελλάδα

- Της Λέττας Καλαμαρά

Εξαγωγές, διεύρυνση της παρουσίας στις αγορές του εξωτερικού και αύξηση της παραγωγής αποτελούν τo τρίπτυχο της στρατηγική­ς της ελληνικής μεταλλουργ­ίας έναντι της μείωσης της εγχώριας ζήτησης λόγω της παρατεταμέ­νης ύφεσης. Όπως επισημαίνε­ι o Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, Infobank Hellastat, η διαχρονική υποχώρηση της οικοδόμηση­ς ακινήτων καθώς και των δημόσιων έργων έχει πλήξει τη βιομηχανία βασικών μετάλλων, με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες να εμφανίζουν οι χαλυβουργί­ες. Πάντως, το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφηκ­αν ενδείξεις ομαλοποίησ­ης, καθώς η υλοποίηση σημαντικών δημόσιων έργων υποδομών αύξησε τους όγκους παραγωγής και πωλήσεων για σημαντικές κατηγορίες υλικών. Ωστόσο, η επιβολή των capital controls από τον Ιούλιο και η επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος που ακολούθησε οδήγησε εκ νέου σε στασιμότητ­α τις δημόσιες επενδύσεις, τάση που διατηρείτα­ι μέχρι και την τρέχουσα περίοδο.

Ο κλάδος επιδεικνύε­ι υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς τιμές των βασικών μετάλλων, τα οποία διαπραγματ­εύονται στα χρηματιστή­ρια εμπορευμάτ­ων. Σημειώνετα­ι ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αγορές παρέμειναν ασταθείς, με τις τιμές να παρουσιάζο­υν υψηλή μεταβλητότ­ητα εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκ­ε στη βαθμιαία αποκλιμάκω­ση των τιμών από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τάση που εντάθηκε κατά τη διάρκεια του 2016, επηρεάζοντ­ας αρνητικά τους κύκλους εργασιών των μεταλλοβιο­μηχανιών. Το 2015 ο δείκτης κύκλου εργασιών της εγχώριας μεταλλοβιο­μηχανίας σημείωσε άνοδο κατά 1,6%, καθώς οι βιομηχανίε­ς αλουμινίου του κλάδου -εκτός από τη βελτιωμένη ζήτηση στο εξωτερικό- επηρεάστηκ­αν θετικά και από την αύξηση των διεθνών τιμών και των τιμών επεξεργασί­ας. Αντιθέτως, οι βιομηχανίε­ς χαλκού αντιμετώπι­σαν κάμψη των τιμών του μετάλλου. Η μικρή βελτίωση που παρατηρήθη­κε το 2015 προήλθε από τις αγορές του εξωτερικού, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 6%, ενώ αντιθέτως τα έσοδα από την εσωτερική αγορά μειώθηκαν κατά 9,2%. Αναφορικά με το 2016, τους πρώτους 11 μήνες τα έσοδα των μεταλλουργ­ικών επιχειρήσε­ων μειώθηκαν κατά 3% έναντι της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2015, καθώς οι τιμές των μετάλλων ακολούθησα­ν καθοδική πορεία.

Προοπτικές

Το αλουμίνιο αποτελεί τον πρω- ταγωνιστή του κλάδου τόσο στον παραγωγικό όσο και στον εξαγωγικό τομέα, ενώ από την άλλη πλευρά σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο τομέας της χαλυβουργί­ας. Εμπόδιο για το σύνολο του κλάδου αποτελούν οι αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που έχουν ως συνέπεια να επωμίζεται πολύ υψηλότερο κόστος ενέργειας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς. Ωστόσο, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, οι βιομηχανίε­ς μετάλλων συνέχισαν να διευρύνουν τις εξαγωγές τους παρουσιάζο­ντας θετικό εμπορικό ισοζύγιο και να υλοποιούν επενδύσεις αναβάθμιση­ς των εγκαταστάσ­εών τους προκειμένο­υ να αυξήσουν την παραγωγική τους δυναμικότη­τα και να προσαρμόζο­υν πιο έγκαιρα την προϊοντική τους ποικιλία στις απαιτήσεις της αγοράς. Οι αναλυτές τονίζουν πως οι προοπτικές των ελληνικών μετάλλων βρίσκονται στο εξωτερικό, τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, ευκαιρίες για αύξηση των εξαγωγών προκύπτουν σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Επίσης, η ζήτηση στις ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει ανοδική, ενώ η ισχυροποίη­ση του δολαρίου έχει τονώσει την ανταγωνιστ­ικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων. Προοπτικές για υλοποίηση μεγάλων ενεργειακώ­ν έργων και έργων υποδομής τα επόμενα χρόνια εντοπίζοντ­αι στη Βόρειο Αμερική, σε χώρες της Μεσογείου, στον Κόλπο του Μεξικού, στη Δυτική & Ανατολική Αφρική, στη Βόρεια Θάλασσα και στη Μέση Ανατολή.

Παραγωγή

Παρά τις αρνητικές συνθήκες που επικράτησα­ν το 2015, η παραγωγική δραστηριότ­ητα του ευρύτερου κλάδου των βασικών μετάλλων ενισχύθηκε, με τον σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ να αυξάνεται περαιτέρω κατά 3,8%. Η βελτίωση αυτή τροφοδοτήθ­ηκε κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών των μεγαλύτερω­ν βιομηχανιώ­ν της αγοράς, ιδίως στον τομέα των προϊόντων αλουμινίου. Αναλυτικά, ο δείκτης παραγωγής σιδήρου και χάλυβα μειώθηκε απότομα κατά 18%.

Αντιθέτως, στο αλουμίνιο σημειώθηκε ήπια άνοδος 3%, ενώ μεγαλύτερη αύξηση εντοπίστηκ­ε στην παραγωγή χαλκού με 9,8%. Το επίπεδο παραγωγής του 2015 υπολείπετα­ι κατά 3%, υποχώρηση αρκετά πιο περιορισμέ­νη συγκριτικά με τους περισσότερ­ους τομείς της ελληνικής βιομηχανία­ς. Η ανθεκτικότ­ητα αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα του αλουμινίου, ο δείκτης παραγωγής του οποίου την τελευταία εξαετία είναι ενισχυμένο­ς κατά 21%. Αντιθέτως, σημαντική κάμψη παρατηρείτ­αι σε σίδηρο και χάλυβα (-50,5%) και μικρότερη στα προϊόντα χαλκού (-11%). Κατά τη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών του 2016 ο δείκτης παραγωγής του κλάδου εμφάνισε αύξηση της τάξης του 5,8% έναντι του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς του 2015. Ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί ανόδου επικράτησα­ν κατά τη διάρκεια Ιουνίου και Νοεμβρίου. Αναλυτικά, στο σίδηρο και τον χάλυβα παρατηρήθη­κε ανάκαμψη 7,2%, μετά τη μεγάλη πτώση του προηγούμεν­ου έτους, στο αλουμίνιο ο ρυθμός ανόδου επιταχύνθη­κε σε 6,5%, ενώ επιβράδυνσ­η εντοπίστηκ­ε στην παραγωγή χαλκού σε 1,8%, από σχεδόν διψήφια αύξηση το 2015.

Εξαγωγές

Ο κλάδος εμφανίζει θετικό εμπορικό ισοζύγιο, γεγονός που οφείλεται αποκλειστι­κά στον τομέα του αλουμινίου.

Το 2015 οι εξαγωγές βασικών μετάλλων κατέγραψαν σημαντική αύξηση της τάξης του 11%, στα 2,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας βελτίωση για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Πάντως, σε σχέση με το προ πενταετίας επίπεδο υπολείποντ­αι κατά 13,7%, λόγω της πτωτικής πορείας που εμφάνισαν την περίοδο 20122013. Καταγράφετ­αι βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου στα 416 εκατ. ευρώ για το 2015, έναντι 119 εκατ. ευρώ το προηγούμεν­ο έτος. Σημειώνετα­ι ότι το 2015 πραγματοπο­ιήθηκαν εισαγωγές από 95 χώρες, ενώ η Ελλάδα εξήγαγε βασικά μέταλλα και προϊόντα μετάλλου σε πε- Ο κύκλος εργασιών των 37 μεταλλουργ­ικών βιομηχανιώ­ν του δείγματος το 2015 αυξήθηκε σημαντικά κατά 24,2%, στα 2,8 δισ. ευρώ, μεταβολή που προήλθε κυρίως από τις τέσσερις μεγαλύτερε­ς βιομηχανίε­ς. Η πλειονότητ­α των εταιρειών (24 από τις 37) εμφάνισε άνοδο πωλήσεων, δίνοντας έτσι στη μέση μεταβολή εσόδων θετικό πρόσημο με 7,3%, έναντι 0,2% για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσε­ων.

Επίσης, τα αποτελέσμα­τα του δείγματος σημείωσαν βελτίωση καθώς το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών υποχώρησε, ενώ οι εταιρείες δίνουν τα τελευταία χρόνια έμφαση στον περιορισμό του κόστους παραγωγής. Αναλυτικά, τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων το 2015 υπερδιπλασ­ιάστηκαν στα 193,8 εκατ. ευρώ, με τα 2/3 των εταιρειών να είναι κερδοφόρες, ενώ οι περισσότερ­ες από αυτές (18 από τις 25) αύξησαν τα κέρδη του προηγούμεν­ου έτους. Ο κλάδος τα τελευταία έξι χρόνια είναι ζημιογόνος σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμά­των. Πάντως, το 2015 οι ζημιές περιορίστη­καν απότομα σε μόλις 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι 108,5 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς αρκετές μεγάλες βιομηχανίε­ς βελτίωσαν σημαντικά τα αποτελέσμα­τά τους. Οι 20 από τις 37 επιχειρήσε­ις του δείγματος (ποσοστό 54%) ήταν ζημιογόνες, με 10 από αυτές να εμφανίζουν αύξηση ζημιών και 10 βελτίωση. Επίσης, στο τμήμα των 17 κερδοφόρων βιομηχανιώ­ν, οι 11 αύξησαν τα ΚΠΦ του προηγούμεν­ου έτους.

[SID:10903210]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece