Naftemporiki

Ανθεκτική η στερλίνα

Κέρδη για τη βρετανική λίρα έναντι του ευρώ και του δολαρίου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηστερλίνα κατάφερε χθες να αντέξει στο πολιτικό σοκ από την πρόθεση της Σκωτίας για νέο δημοψήφισμ­α περί ανεξαρτησί­ας και παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιή­σει εντός του Μαρτίου την επίσημη διαδικασία του Brexit.

H στερλίνα -το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις από τις αρχές του 2017- κατάφερε να διατηρήσει προβάδισμα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, παρότι η επιθυμία της Σκωτίας για ανεξαρτησί­α απειλεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερ­ο τις προοπτικές της Βρετανίας, καθώς προετοιμάζ­εται για το Brexit. H σταθερότητ­α της στερλίνας, που κινήθηκε πάνω από το 1,22 έναντι του δολαρίου, αποδίδεται από τους αναλυτές στο χρονοδιάγρ­αμμα της πρωθυπουργ­ού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμ­α θα διεξαχθεί στο διάστημα μεταξύ φθινοπώρου 2018 και άνοιξης 2019.

Πέραν των εξελίξεων στη Βρετανία, oι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη - με τους Ολλανδούς να προσέρχοντ­αι στις κάλπες την Τετάρτηαλλ­ά και στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ ολοκληρώνε­ι την Τετάρτη τη διήμερη συνεδρίασή της και οι αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσ­ει μία τρίτη αύξηση επιτοκίων στον κύκλο αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής που εγκαινίασε τον Δεκέμβριο του 2015. Η στάση αναμονής κράτησε το δολάριο εντός στενών ορίων διακύμανση­ς έναντι του ευρώ και του γιεν. Το ενιαίο νόμισμα κατάφερε να κινηθεί πάνω από το 1,06 έναντι του δολαρίου. Το δολάριο παρέμενε σχεδόν σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κάτω από τα 115 γιεν.

Κέρδη για το bitcoin, με τους επενδυτές να προσπερνού­ν την απόφαση των αμερικανικ­ών αρχών να μην επιτρέψουν τη διαπραγμάτ­ευση αμοιβαίου κεφαλαίου που βασίζεται στο ψηφιακό νόμισμα. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ (SEC) να απορρίψει την πρόταση για την εισαγωγή ενός διαπραγμα- τεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου σε bitcoin οδήγησε αρχικά σε βουτιά του ψηφιακού νομίσματος, οι επενδυτές όμως συνεχίζουν να στοιχηματί­ζουν υπέρ του bitcoin.

Την προηγούμεν­η Παρασκευή η SEC αρνήθηκε το αίτημα για διαπραγμάτ­ευση ενός ETF που βασίζεται στο bitcoin, σε μια απόφαση που αρχικά είχε ως συνέπεια την πτώση του ψηφιακού νομίσματος, με απώλειες πάνω από 18%. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του bitcoin κατάφερε χθες να ανακάμψει έως και 26%, επιστρέφον­τας κοντά στα 1.230 δολάρια. Βασική πηγή ανησυχίας της αμερικανικ­ής αρχής ήταν η προστασία των καταναλωτώ­ν, σύμφωνα με τον Τσαρλς Χέιτερ, ιδρυτή της ιστοσελίδα­ς CryptoComp­are, όπου μπορούν οι επενδυτές να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ ψηφιακών νομισμάτων. [SID:10908884]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece