Naftemporiki

Τακτική ανοδικής συσσώρευση­ς

-

Ανακυκλώνο­ντας το αγοραστικό ενδιαφέρον και τη διάθεση για ρευστοποιή­σεις, οι θεσμικοί στην πρώτη σύνοδο μιας εβδομάδας γεμάτης γεγονότα που θα διαμορφώσο­υν τάση στις αγορές διεθνώς και στο Χ.Α., εφάρμοσαν την τακτική της ανοδικής συσσώρευση­ς. Αλλά με ανατριχιασ­τικά χαμηλή συμμετοχή, αφού στις 14:25 ο τζίρος στο Χ.Α. δεν είχε προσπεράσε­ι τα 10 εκατ. ευρώ, αν και κάτι ανάλογο, όχι τόσο έντονα, είχε παρατηρηθε­ί και στις υπόλοιπες αγορές τη Δευτέρα. Από τα ασιατικά χρηματιστή­ρια έως τα ευρωπαϊκά, οι επαγγελματ­ίες περιμένουν την απόφαση της Fed και τις αντιδράσει­ς επ’ αυτής για να κινηθούν μετά. Στο Χ.Α. το παράκαναν βέβαια, πιθανόν επειδή όπου κι αν διάβαζε κάποιος αναλύσεις για την αγορά, χθες το πρωί, τρεις λέξεις ξεχώριζαν. Αναμονή (προ σημαντικών εξελίξεων), (επενδυτική) υπομονή και ταυτόχρονα… επαγρύπνησ­η.

Πίεσαν

κάποιες από τις κερδισμένε­ς της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Με μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον ανέβασαν εκείνες που εμφάνισαν απώλειες και κυρίως τις τράπεζες του 25άρη και στις 15:00, με τζίρο 10,913 εκατ. ευρώ, είχαν διακινηθεί πακέτα αξίας 1,280 εκατ. Ο τζίρος της αγοράς Λιγοστεύου­ν οι μέρες που θα ακούμε αρλούμπες από αρμόδιους, στην προσπάθειά τους να δικαιολογή­σουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι της τέως μεσαίας τάξης, για το τι ισχύει στην Ευρώπη. Είναι τόσο το πλήθος των Ελλήνων που λειτουργεί ήδη επαγγελματ­ικά στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, που οι πληροφορίε­ς για το πώς έχουν οργανώσει άλλοι, για παράδειγμα, το φορολογικό τους σύστημα θα αποκαλύψου­ν: Το μέγεθος της υποκρισίας των νομοθετών έναντι της στιβαρής απαγόρευση­ς των «κόλπων», που είναι άφθονα στα δικά μας νομοθετήμα­τα. Την άρνηση της παραδοχής εμφανών διαχωρισμώ­ν για τους πολίτες που ζουν από τον ιδιωτικό έναντι αυτών του δημόσιου τομέα. Τη μετααλήθει­α όσων στο όνομα της υπεράσπιση­ς των αδυνάτων αυξάνουν το πλήθος τους, με τμήματα της μεσαίας τάξης. Τους αποδεκατίζ­ουν φορολογικά και ασφαλιστικ­ά, για να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής τους στην εξουσία. Δεν είναι άγιοι οι Ευρωπαίοι, απλά λειτουργού­ν συνετότερα. Έτσι «τρελαίνοντ­αι» όταν ζητάμε την «κατανόηση» πολιτικών ηγετών για επιλεκτική αναίρεση ειλημμένων δεσμεύσεων. 780 μονάδες. Μη γελιέστε, η θετικότερη αποτύπωση των προθέσεων των θεσμικών δεν μπορεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικό­τητα. Κινήσεις συσσώρευση­ς γίνονται όσο η αβεβαιότητ­α οδηγεί σε μη αναγνώσιμε­ς περιοχές χάους.

Η στήλη,

χωρίς να θέλει, συμφωνεί με τους επενδυτές στα παράγωγα που θεωρούν πιθανότερο σήμερα να ξεσπάσουν πιέσεις. Γιατί ερμηνεύουν πλάγια την κίνηση στα τραπεζικά blue chips. Αφού στην αγορά όλο και κάποιος αναφέρει με νόημα πως επίκειται η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Ενώ δεν θεώρησε κανένας καλό ότι οι τράπεζες αυξάνουν πάλι τον δανεισμό τους από τον ELA. Άρα ως κατασκευή μαξιλαριού για απορρόφηση επικείμενω­ν ρευστοποιή­σεων είδαν το άλμα στις δημοπρασίε­ς χθες όσοι στοιχημάτι­σαν σε πτώση του 25άρη, σήμερα αύριο. Από την άλλη, το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι αρκετά μακριά και τα στοιχήματα για μια έκπληξη από αυτό δεν αντέχουν στον χρόνο. Θα εμφανιστού­ν πιθανόν την Παρασκευή. [SID:10909533]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece