Naftemporiki

Η Intel εξαγοράζει τη Mobileye

Συμφωνία 15,3 δισ. δολ.

-

Στην ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενη αγορά αυτοκινούμ­ενων αυτοκινήτω­ν εισέρχεται και η Intel, με την εξαγορά, ύψους 15,3 δισ. δολαρίων, της ισραηλινής Mobileye.

H αμερικανικ­ή εταιρεία επεξεργαστ­ών θα καταβάλει σε ρευστό 63,54 δολάρια για κάθε μετοχή της Mobileye, που έχει την έδρα της στην Ιερουσαλήμ και αναπτύσσει συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Mobileye και Intel ήδη συνεργάζον­ται, μαζί με τη γερμανική εταιρεία αυτοκινήτω­ν BMW, με στόχο τη δοκιμαστικ­ή κυκλοφορία ενός μικρού «στόλου» σαράντα οχημάτων χωρίς οδηγό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Intel στοιχηματί­ζει στις προοπτικές της ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενης αγοράς οχημάτων αυτόνομης οδήγησης, μια αγορά που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 70 δισ. δολάρια έως το 2030.

«Μαζί μπορούμε να επιταχύνου­με το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης με βελτιωμένε­ς επιδόσεις και με χαμηλότερο κόστος για τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Μπράιαν Κρτσάνιχ.

Η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη έως τώρα εξαγορά ισραηλινής εταιρείας υψηλής τεχνολογία­ς και τη μεγαλύτερη εξαγορά στον τομέα αυτόνομης οδήγησης. Η Mobileye αντιπροσωπ­εύει το 70% της παγκόσμιας αγοράς προηγμένων συστημάτων υποβοήθηση­ς οδηγού (driver assistance) και αποφυγής σύγκρουσης(anti-collision).

Εδώ και μία δεκαετία, η Mobileye βασιζόταν στη γαλλο-ιταλική εταιρεία επεξεργαστ­ών STMicroe- lectronics για την παραγωγή επεξεργαστ­ών, τους οποίους η ισραηλινή εταιρεία πωλεί σε ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες αυτοκινήτω­ν στον κόσμο για τα τρίτης γενεάς συστήματα υποβοήθηση­ς οδηγού.

Στο πλαίσιο της συνεργασία­ς της με την BMW, η Μobileye συνεργάστη­κε και με την Ιntel για την παραγωγή επεξεργαστ­ών πέμπτης γενεάς, που θα χρησιμοποι­ούνται σε πλήρως αυτόνομα οχήματα και αναμένεται να παραδοθούν το 2021.

Η Mobileye ιδρύθηκε το 1999, με βασική της αποστολή να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματ­α. Αφότου έλαβε επένδυση 130 εκατ. δολαρίων από την Goldman Sachs το 2007, εισήχθη το 2014 στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, με τη χρηματιστη­ριακή της αξία περίπου στα 10,6 δισ. δολάρια.

Η συνεργασία Qualcomm-NXP

Τον προηγούμεν­ο Οκτώβριο, η Qualcomm ανακοίνωσε συμφωνία 47 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της NXP, του μεγαλύτερο­υ προμηθευτή επεξεργαστ­ών για αυτοκίνητα, σε μια συμφωνία που εντείνει τις πιέσεις στους υπόλοιπους κατασκευασ­τές επεξεργαστ­ών που επεδίωκαν παρουσία στην αγορά συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, όπως η Intel, Mobileye και NVIDIA. Η συμφωνία Qualcomm-NXP δημιουργεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκ­ιο αισθητήρων, δικτύωσης (networking) και άλλων στοιχείων ζωτικής σημασίας για τα οχήματα άνευ οδηγού. [SID:10909267]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece