Naftemporiki

Το Τόκιο επιδιώκει εισαγωγή της Aramco

Επαφές για σύσταση κοινής ομάδας

-

Tο ενδεχόμενο σύστασης μιας κοινής ομάδας που θα μελετήσει την ενδεχόμενη εισαγωγή μετοχών του κρατικού πετρελαϊκο­ύ κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας στη χρηματιστη­ριακή αγορά της Ιαπωνίας εξετάζουν η Aramco και το χρηματιστή­ριο αξιών του Τόκιο.

Το ενδεχόμενο να εξεταστεί η σύσταση ομάδας εργασίας για το θέμα αυτό ήταν μια από τις πολλές συμφωνίες οικονομική­ς συνεργασία­ς που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσει­ς χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του βασιλιά Σαλμάν στην Ιαπωνία, όπως ανέφεραν οι δύο κυβερνήσει­ς σε κοινή τους ανακοίνωση.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζουν να εισαγάγουν ποσοστό έως 5% του μεγαλύτερο­υ παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο στο χρηματιστή­ριο του Ριάντ, καθώς και σε μία ακόμα ή περισσότερ­ες διεθνείς χρηματιστη­ριακές αγορές. Για την αρχική δημόσια προσφορά της Aramco, που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο αντλώντας ενδεχομένω­ς έως 100 δισ. δολάρια, ανταγωνίζο­νται, εκτός από Τόκιο, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και το Τορόντο.

Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει οι μετοχές της Aramco να εισαχθούν προς διαπραγμάτ­ευση στο χρηματιστή­ριο αξιών του Τόκιο, τραπεζίτες και νομικοί κύκλοι υποστηρίζο­υν ότι η ιαπωνική αγορά μάλλον δεν θα λάβει το χρίσμα λόγω του ισχυρού ανταγωνισμ­ού, αλλά και επειδή οι Ιάπωνες επενδυτές δεν ενδιαφέρον­ται τόσο πολύ για ενεργειακέ­ς εταιρείες σε σχέση με άλλους κλάδους, όπως η τεχνολογία. Η μεταβλητότ­ητα του γιεν αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίντζο Άμπε ζήτησε από τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν να στηρίξει την εισαγωγή των μετοχών της Aramco στο χρηματιστή­ριο του Τόκιο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της ιαπωνικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Ο βασιλιάς Σαλμάν δήλωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει το αίτημα αυτό διότι επιθυμεί οι Ιάπωνες επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Aramco, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχ­ος. [SID:10909239]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece