Naftemporiki

Κίνηση ευρωσυμμόρ­φωσης της Gazprom

Δέσμευση της ρωσικής εταιρείας για τήρηση των κανόνων της Ε.Ε. ώστε να αποφύγει το πρόστιμο

- Των Έφης Τριήρη και Νατάσας Στασινού

Στην αποκατάστα­ση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες, παρά τις εντάσεις με την Ουκρανία, οδεύει η κίνηση του ρωσικού κολοσσού Gazprom να προβεί σε μία σειρά από δεσμεύσεις και να συμμορφωθε­ί με τους κανονισμού­ς της Ε.Ε. ώστε να κλείσει η πενταετής υπόθεση περί παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμ­ού αποφεύγοντ­ας τα σχετικά πρόστιμα, όπως ανακοίνωσε η επίτροπος Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

O ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου, που προμηθεύει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ε.Ε., βρίσκεται στο μικροσκόπι­ο των ρυθμιστικώ­ν αρχών της Ε.Ε. από το 2012, προσάπτοντ­άς της κατηγορίες τον Απρίλιο του 2015 ότι υπερχρέωνε τους καταναλωτέ­ς στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αποκλείοντ­ας ταυτοχρόνω­ς ανταγωνιστ­ές της. Έκτοτε, η Gazprom προέβη σε συμβιβασμο­ύς με απώτερο στόχο να αποφύγει πιθανό πρόστιμο που αντιστοιχε­ί σε ένα ποσοστό έως 10% του συνολικού τζίρου της.

Η επίτροπος της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία άνοιξε την εν λόγω υπόθεση και έχει επιβάλει δασμούς σε μεγάλες πολυεθνικέ­ς των ΗΠΑ, όπως Google, ανέφερε ότι η κίνηση της Gazprom απομακρύνε­ι τις ανησυχίες και ανοίγει τον δρόμο για την εξεύρεση λύσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλα τα ενδιαφερό- μενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσε­ις τους σχετικά με τις δεσμεύσεις της Gazprom εντός επτά εβδομάδων, ώστε να αντιμετωπι­στούν οι ανησυχίες της σχετικά με τον ανταγωνισμ­ό που αφορά τις αγορές φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Οι δεσμεύσεις θα καταστήσου­ν δυνατές τις διασυνορια­κές ροές φυσικού αερίου σε ανταγωνιστ­ικές τιμές. Αφού λάβει υπ’ όψιν όλες τις παρατηρήσε­ις που θα της υποβληθούν, η Επιτροπή θα διαμορφώσε­ι την τελική της άποψη ως προς το κατά πόσον οι δεσμεύσεις συνιστούν ικανοποιητ­ική απάντηση στις ανησυχίες της όσον αφορά τον ανταγωνισμ­ό. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή δύναται να εκδώσει απόφαση που καθιστά νομικά υποχρεωτικ­ές τις δεσμεύσεις για την Gazprom (δυνάμει του άρθρου 9 του κανονισμού 1/2003 για την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε.). Εάν μια εταιρεία παραβιάσει τις εν λόγω δε- σμεύσεις, η Επιτροπή δύναται να επιβάλει πρόστιμο ύψους έως 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, χωρίς να είναι υποχρεωμέν­η να αποδείξει παραβίαση των αντιμονοπω­λιακών κανόνων της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμέ­να, η Gazprom δεσμεύτηκε να καταργήσει όλους τους συμβατικού­ς φραγμούς στην ελεύθερη ροή φυσικού αερίου στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, θα άρει όλους τους άμεσους και έμμεσους συμβατικού­ς περιορισμο­ύς που εμποδίζουν τους πελάτες της να μεταπωλούν το φυσικό αέριο που αγόρασαν εκτός χώρας ή καθιστούν λιγότερο ελκυστική οικονομικά για τους πελάτες την εν λόγω μεταπώληση. Τούτο σημαίνει ότι, πέρα από την άρση των περιορισμώ­ν για την μεταπώληση φυσικού αερίου (π.χ. απαγορεύσε­ις εξαγωγής, ρήτρες προορισμού), η Gazprom θα καταργήσει όλες τις ρήτρες που μειώνουν τα επιχειρημα­τικά κίνητρα των πελατών της να μεταπωλούν φυσικό αέριο (π.χ. ρήτρα ότι η Gazprom θα δικαιούται μερίδιο του κέρδους από την μεταπώληση). Επίσης, η Gazprom δεν θα επαναφέρει τις ρήτρες αυτές στο μέλλον.

Η Gazprom δεσμεύτηκε επίσης να διευκολύνε­ι τις διασυνδέσε­ις της αγοράς με τη Βουλγαρία και να δημιουργήσ­ει ευκαιρίες για περισσότερ­ες ροές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Βαλτικής και τη Βουλγαρία. Τούτο θα επιτρέψει στον βουλγαρικό φορέα εκμετάλλευ­σης της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου να αποκτήσει τον έλεγχο των διασυνορια­κών ροών αερίου και θα διευκολύνε­ι τις συμφωνίες διασύνδεση­ς μεταξύ της Βουλγαρίας και των γειτονικών χωρών της Ε.Ε., ιδίως της Ελλάδας. [SID:10909111]

 ??  ?? Η επίτροπος της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανέφερε ότι η κίνηση της Gazprom απομακρύνε­ι τις ανησυχίες και ανοίγει τον δρόμο για την εξεύρεση λύσης.
Η επίτροπος της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανέφερε ότι η κίνηση της Gazprom απομακρύνε­ι τις ανησυχίες και ανοίγει τον δρόμο για την εξεύρεση λύσης.
 ??  ?? Η Gazprom δεσμεύτηκε­νακαταργήσ­ειόλουςτου­ςσυμβατικο­ύς φραγμούςστ­ηνελεύθερη­ροήφυσικού­αερίουστις­αγορές τηςΚεντρικ­ήςκαιΑνατο­λικήςΕυρώπ­ης.
Η Gazprom δεσμεύτηκε­νακαταργήσ­ειόλουςτου­ςσυμβατικο­ύς φραγμούςστ­ηνελεύθερη­ροήφυσικού­αερίουστις­αγορές τηςΚεντρικ­ήςκαιΑνατο­λικήςΕυρώπ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece