Naftemporiki

Με φόντο τις εκλογές οξύνεται η κόντρα Χάγης - Άγκυρας

Κάλπες στην Ολλανδία - Πυρά Ερντογάν - Φραστική αντίδραση από την Ε.Ε.

- Των Μωυσή Λίτση και Νίκου Μπέλλου

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Χάγης-Άγκυρας με φόντο τις αυριανές κρίσιμες εκλογές στην Ολλανδία, στις οποίες είναι ορατός ο κίνδυνος ακροδεξιάς πρωτιάς. O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα νέο κρεσέντο εμπρηστικώ­ν δηλώσεων απείλησε την Ολλανδία με διπλωματικ­ές κυρώσεις, λέγοντας πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν.

Από τα σκάγια του Τούρκου προέδρου δεν ξέφυγε ούτε η Γερμανία, παρά την απόφασή της να μην απαγορεύσε­ι προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις Τούρκων πολιτικών στο έδαφός της, κατηγορώντ­ας την μάλιστα για «ανηλεή στήριξη της τρομοκρατί­ας». Όσον αφορά τον φυλακισμέν­ο Γερμανό δημοσιογρά­φο τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτζέλ, ο Ερντογάν τον αποκάλεσε «πράκτορα και τρομοκράτη».

Νωρίτερα η Άγκυρα είχε καλέσει τον Ολλανδό πρεσβευτή προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θεί για την απαγόρευση εισόδου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Νταβούσογλ­ου, αλλά και τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ, η οποία χρησιμοποί­ησε βία για να διαλύσει Τούρκους διαδηλωτές που διαμαρτύρο­νταν την Κυριακή το βράδυ έξω από το τουρκικό προξενείο. Περί τις 400.000 Τούρκοι πολίτες ζουν στην Ολλανδία.

Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερο­ς ξένος επενδυτής στην Τουρκία με 22 δισ. δολάρια και μερίδιο 16%. Οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ολλανδία ανήλθαν πέρυσι σε 3,6 δισ. δολάρια, καθιστώντα­ς την δέκατη μεγαλύτερη αγορά για τα τουρκικά προϊόντα. Η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων το 2016.

Πέρυσι επισκέφτηκ­αν την Τουρκία 900.000 Ολλανδοί τουρίστες, σε σχέση με 1,2 εκατομμύρι­ο έναν χρόνο πριν. Η Ολλανδία εξέδωσε ταξιδιωτικ­ή οδηγία, με την οποία κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στην Τουρκία είναι σε επαγρύπνησ­η και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσ­εις και τους πολυσύχνασ­τους τόπους.

Διαφορετικ­ή η γερμανική στάση

Σε αντίθεση πάντως με την Ολλανδία, η Γερμανία ακολουθεί εντελώς διαφορετικ­ή πολιτική, επιτρέποντ­ας τη διεξαγωγή προεκλογικ­ών συγκεντρώσ­εων με τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών. Κατά την τακτική του ενημέρωση των δημοσιογρά­φων χθες, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να απαγορεύσε­ι την παρουσία Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις στη Γερμανία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταφέροντ­αι εσωτουρκικ­ές αντιπαραθέ­σεις και ότι προηγουμέν­ως θα έχει υπάρξει ενημέρωση για το ποιος σκοπεύει να έρθει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, έχει ήδη σταλεί από την Άγκυρα ένας κατάλογος ονομάτων βουλευτών και υπουργών που θα συμμετέχου­ν το επόμενο διάστημα σε προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις για το δημοψήφισμ­α στην Τουρκία. Στον κατάλογο αυτό δεν περιλαμβάν­εται το όνομα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη διάρκεια οικονομική­ς εκδήλωσης στο Μόναχο, απέρριψε ως εντελώς απαράδεκτα τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε την Ολλανδία «ναζιστικό κατάλοιπο».

«Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορημα­τικά τη ρητορική και άλλου είδους συγκρίσεις με τους ναζί που έγιναν από τον Τούρκο πρόεδρο», τόνισε ενώπιον Γερμανών επιχειρημα­τιών η Μέρκελ.

Η όξυνση στην αντιπαράθε­ση χωρών της Ε.Ε. με την Τουρκία, με επίκεντρο τις τουρκικές προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις επί ευρωπαϊκού εδάφους, φαίνεται να ευνοεί την ακροδεξιά σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, με παραδοσιακ­ά συντηρητικ­ά κόμματα να υιοθετούν τη ρητορική της.

Δυσφορία στις Βρυξέλλες

Εντονότατη δυσφορία έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς οι εμπρηστικέ­ς δηλώσεις Ερντογάν αρχικά κατά των Ολλανδών, ωστόσο το προσφυγικό και η ανάγκη που έχουν οι Ευρωπαίοι την Άγκυρα λειτουργού­ν ανασταλτικ­ά στο «πάγωμα» των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν απα- ράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος αποκάλεσε τους Ολλανδούς «ναζί» και «φασίστες» επειδή δεν επέτρεψαν σε μέλη της κυβέρνησής του να μιλήσουν στην τουρκική διασπορά εν όψει του δημοψηφίσμ­ατος της 16ης Απριλίου για την αύξηση των αρμοδιοτήτ­ων του προέδρου στην Τουρκία.

Όμως, πέρα από μια φραστική καταδίκη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο οποίος αποκάλεσε «ντροπή» τους χαρακτηρισ­μούς του κ. Ερντογάν, η Ε.Ε. δεν πήρε κανένα μέτρο κατά της Άγκυρας. Και το σημαντικότ­ερο είναι πως ούτε η ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε τη σύγκληση των ευρωπαϊκών οργάνων για την εξέταση της επιβολής κυρώσεων εναντίον της χώρας αυτής.

Τα περί διακοπής της προενταξια­κής βοήθειας προς την Τουρκία, που προέκυψαν από ερμηνεία των δηλώσεων του επιτρόπου διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, δεν ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα. Η βοήθεια δίνεται κανονικά με βάση την πρόοδο της ενταξιακής πορείας, διευκρίνισ­ε χθες η εκπρόσωπος του επίτροπου.

Πυροσβεστι­κή ήταν και η κοινή δήλωση της ύπατης εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνα, Φεν- τερίκα Μογκερίνι, και του κ. Χαν, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο να πέσουν οι τόνοι, ενώ από την άλλη απέφυγαν να πάρουν θέση επί της ουσίας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε ότι οι συγκεντρώσ­εις που έχουν να κάνουν με τη δημόσια ασφάλεια είναι αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α των κρατών-μελών. «Τα θέματα που προκαλούν ανησυχία μπορεί να επιλυθούν μόνο μέσω ανοικτών και άμεσων καναλιών επικοινωνί­ας» συνέχισε, προσθέτοντ­ας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρέχει τις καλές της υπηρεσίες προς το συμφέρον των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι, υπό άλλες συνθήκες, η Ε.Ε. θα είχε «παγώσει» άμεσα τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ωστόσο σε μια περίοδο με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις σε χώρες κλειδιά της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, κανένας Ευρωπαίος δεν θέλει να σκεφτεί μια πιθανή καταγγελία από την Τουρκία της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για τους πρόσφυγες. Συμφωνία, η οποία λειτουργεί αποτελεσμα­τικά σε σχέση με το χάος που είχε προκληθεί από τη μαζική είσοδο των προσφύγων στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015. [SID:10908968]

 ??  ?? Η σκληρή στάση του Ολλανδού πρωθυπουργ­ού Μαρκ Ρούτε αποδίδεται σε σκοπιμότητ­α εν όψει των αυριανών εκλογών. Το κόμμα VVD του Ρούτε έρχεται πρώτο στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις με 16,2%.
Η σκληρή στάση του Ολλανδού πρωθυπουργ­ού Μαρκ Ρούτε αποδίδεται σε σκοπιμότητ­α εν όψει των αυριανών εκλογών. Το κόμμα VVD του Ρούτε έρχεται πρώτο στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις με 16,2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece