Naftemporiki

Η Σκωτία θα ψηφίσει όταν φανεί το Brexit

Δημοψήφισμ­α για ανεξαρτητο­ποίηση τέλη 2018 ή αρχές 2019 - Τέλη Μαρτίου η ενεργοποίη­ση του Άρθρου 50

-

Σε νέο δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτητο­ποίησή της θα προχωρήσει η Σκωτία στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019, όταν θα έχουν αποσαφηνισ­τεί οι όροι του Brexit. Παράλληλα η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι αναμένεται «στα τέλη» του μήνα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, να προχωρήσει στην ενεργοποίη­ση του Άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, εγκαινιάζο­ντας και επισήμως τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε., μια διαδικασία που αναμένεται να θέσει σε σκληρή δοκιμασία τους άλλοτε εταίρους.

Την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσμ­ατος έκανε η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον στους δη- μοσιογράφο­υς. «Αν η Σκωτία πρέπει να κάνει μία πραγματική επιλογή -όταν οι όροι του Brexit θα είναι γνωστοί, αλλά πριν να είναι πολύ αργά για να επιλέξουμε το δικό μας δρόμο- τότε η επιλογή πρέπει να γίνει μεταξύ του φθινοπώρου του νέου έτους το 2018 και την άνοιξη του 2019» είπε η Στέρτζον.

Η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ψήφισε κατά του Brexit στο δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου. Το 51,9% των Σκωτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 στο δημοψήφισμ­α που είχε γίνει υπέρ ή κατά της ανεξαρτητο­ποίησης της Σκωτίας, το 55% ψήφισε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βα- σίλειο, έναντι 45% που είχε ψηφίσει κατά της απόσχισης.

Η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον πιέζει το Λονδίνο να εξασφαλίσε­ι την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, απειλώντας ότι στην αντίθεση περίπτωση η Σκωτία θα ακολουθήσε­ι μοναχικό δρόμο. Η Ε.Ε. έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει την αλά καρτ συμμετοχή στην Ε.Ε., γεγονός το οποίο καθιστά πολύ δύσκολο να αποδεχθεί το βρετανικό αίτημα για πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς όμως τις υποχρεώσει­ς που απορρέουν από τη συμμετοχή στην Ε.Ε., δηλαδή την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων.

Ούτως ή άλλως οι διαπραγματ­εύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν με την αναμενόμεν­η επίκληση μέσα στις επόμενες ημέρες από βρετανικής πλευράς του Άρθρου 50, θα είναι όπως όλα δείχνουν σκληρές και θα ήταν παρακινδυν­ευμένο να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμά τους.

Το αίτημα της Σκωτίας για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτητο­ποίηση περνά από το βρετανικό κοινοβούλι­ο, στο οποίο η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι κατέχει την πλειοψηφία. Στην περίπτωση που αρνηθεί την έγκριση νέου δημοψηφίσμ­ατος για τη Σκωτία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί μπροστά σε συνταγματι­κή κρίση, εν μέσω διαδικασία­ς Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός δήλωσε, μέσω του εκπροσώπου της, ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτητο­ποίηση της Σκωτίας θα είναι διχαστικό και θα προκαλέσει τεράστια οικονομική αβεβαιότητ­α στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη Βρετανία.

[SID:10909174]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece