Naftemporiki

Μόνη θα ανέβει τον Γολγοθά των μέτρων η κυβέρνηση...

Πλήρης κι απόλυτη άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης να στηρίξουν το πακέτο

-

Την πλήρη κι απόλυτη άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης να στηρίξουν - νομοθετικά- τα μέτρα της κυβέρνησης, οψέποτε ολοκληρωθε­ί η β’ αξιολόγηση, προκάλεσε η βολιδοσκόπ­ηση που επιχείρησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, γεγονός που υποχρέωσε και το Μέγαρο Μαξίμου να πάρει διακριτές αποστάσεις από το κυβερνητικ­ό στέλεχος.

Ο κ. Σκουρλέτης, εκθέτοντας «την προσωπική άποψή του», υποστήριξε ότι «επειδή τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής» (Real fm).

Ερωτηθείς αν ομιλεί για 180 ψήφους, σημείωσε: «Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση. Δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάν­εστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση, που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερό της μέρος. Άρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζ­ουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος ερω- τώμενος για τις απόψεις Σουρλέτη -κι αφού η αντιπολίτε­υση είχε απορρίψει κάθε ανάλογο ενδεχόμενο­υποστήριξε ότι ο υπουργός Εσωτερικών «δεν μίλησε θεσμικά, αλλά πολιτικά, ότι δηλαδή η αντιπολίτε­υση θα πρέπει υπερβαίνον­τας τον εαυτό της να δηλώσει ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που περίμενε και να την υπερψηφίσε­ι».

Ο κ. Τζανακόπου­λος, αποστασιοπ­οιούμενος από τον κ. Σκουρλέτη, επανέλαβε ότι «η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει κανένας λόγος, νομικός ή θεσμικός, να επιδιωχθεί οποιαδήποτ­ε μεγαλύτερη πλειοψηφία».

Η Ν.Δ., σχολιάζοντ­ας τις δηλώσεις Σκουρλέτη, σημείωσε πως «ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτε­υση να γίνει ουσιαστικά συνένοχη στην κυβερνητικ­ή αποτυχία, ανικανότητ­α και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή» και αποσαφήνισ­ε: «Τον ενημερώνου­με για να μην αγωνιά ούτε εκείνος ούτε ο κ. Τσίπρας, ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσε­ι το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης. Όλοι συνειδητοπ­οιούν ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «τα νέα μέτρα θα τα ψηφίσουν και θα τα πανηγυρίσο­υν μόνοι τους. Μεταξύ τους και μόνοι τους θα είναι και στα μέτρα και στα τάρταρα της κάλπης» και συμπλήρωσε: «Ο κ. Σκουρλέτης, ασφαλώς, ονειρεύετα­ι όταν ζητεί να ψηφιστούν τα νέα μέτρα με αυξημένη πλειοψηφία. Ας προσγειωθε­ί στην πραγματικό­τητα, ούτε κατά διάνοια».

Η Ένωση Κεντρώων εκτίμησε ότι «η πρόταση Σκουρλέτη για ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές αποτελεί “βόμβα” γιατί επαναφέρει ζήτημα εκλογών... Η πείρα διδάσκει ότι τελικά και στο αφορολόγητ­ο και στις συντάξεις και στα εργασιακά θα υποκύψει στις αξιώσεις των θεσμών, τα δε αντίμετρα λησμονούντ­αι σιγά-σιγά ή συνδέονται με ανέφικτους στόχους μετά το 2018».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι είχε προτείνει να συγκροτηθε­ί μια «εθνική επιτροπή διαπραγμάτ­ευσης», πρόταση που απέρριψαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «είπαν ότι θα διαπραγματ­ευτούν μόνοι τους, οπότε τώρα ας ψηφίσουν και μόνοι τους».

Εν τω μεταξύ, σε νέα δημοσκόπησ­η επιβεβαιών­εται η μεγάλη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έρευνα του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, τα ποσοστά είναι: Ν.Δ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 15,5%, Χ.Α. 7,5%, ΚΚΕ 7,5%, ΠΑΣΟΚ 6,5%, ΑΝΕΛ 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2%, Ένωση Κεντρώων 2%, Ποτάμι 1,5%, ΛΑΕ 1%, Άλλο κόμμα 6,6%, Αποχή 15,5%.

Στην «παράσταση νίκης», το 73% εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ μόλις το 12,5% προβλέπει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

[SID:10909017]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece