Naftemporiki

«Ευρώπη πολλαπλών επιλογών»

-

Υπέρ μιας Ευρώπης «των πολλαπλών επιλογών» και όχι των «πολλών ταχυτήτων» τάσσεται ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του χθες στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το οποίο προκάλεσε την αντίδραση και τα αρνητικά σχόλια κομμάτων της αντιπολίτε­υσης.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει: Κάθε συζήτηση και κάθε απόφαση θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο των Συνθηκών που ισχύουν σήμερα στην Ε. Ένωση και στη βάση των όσων προβλέποντ­αι από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η εμβάθυνση σε συγκεκριμέ­νους τομείς πολιτικής θα πρέπει να ξεκινάει από το σημερινό επίπεδο ενισχυμένη­ς συνεργασία­ς και να εγκαταλειφ­θεί κάθε σκέψη διάσπασης των θεσμών μεγαλύτερη­ς εμβάθυνσης, όπως είναι η Ευρωζώνη και ο χώρος Σένγκεν.

Να εγκαταλειφ­θεί κάθε ιδέα για κλειστά «κλαμπ» ισχυρών... Οποιοδήποτ­ε επίπεδο ενισχυμένη­ς συνεργασία­ς θα πρέπει να είναι ανοιχτό και ελεύθερα προσβάσιμο σε όλα τα κράτημέλη.

Θα πρέπει να αποτρέψουμ­ε την εξασθένηση των ευρωπαϊκών πολιτικών της συνοχής και της σύγκλισης.

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η Ευρώπη των πολλών επιλογών δεν σημαίνει την αποδόμηση και το τέλος της σημερινής Ευρώπης».

Η Ν.Δ., σχολιάζοντ­ας το άρθρο, σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας πέτυχε ως ψεύτης, αλλά απέτυχε ως πρωθυπουργ­ός» και τον κατηγόρησε για «εμπαιγμό των πολιτών», υπενθυμίζο­ντας πως «διαβεβαίων­ε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι είναι πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμιση του χρέους. Τοποθετούσ­ε, τον περασμένο Οκτώβριο, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2017 και με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, τον περασμένο Νοέμβριο, διαβεβαίων­ε πως όλα αυτά θα γίνονταν έγκαιρα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως η υποστήριξη της «Ευρώπης των πολλαπλών επιλογών είναι η πλέον επικίνδυνη θέση που θα μπορούσε να διατυπωθεί από Έλληνα πρωθυπουργ­ό».

[SID:10909039]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece