Naftemporiki

«Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητ­ας»

Το βασικό δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής «περνάει» στις ΗΠΑ ο ΥΠΕΞ

-

«Δεν έκανα στον κ. Τίλερσον μία ενημέρωση με την παραδοσιακ­ή έννοια. Περισσότερ­ο ήθελε την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητ­α και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του χθες το απόγευμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσιγκτον.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθ­εί για τους κινδύνους και τους παράγοντες πρόκλησης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Ο κ. Κοτζιάς, σε συζήτηση με τους δημοσιογρά­φους, σημείωσε ότι ο ομόλογός του «άκουγε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέ- ρον», παρατήρησε ότι δεν συζητήθηκα­ν θέματα αμιγώς διμερούς ενδιαφέρον­τος, όπως για τις διευκολύνσ­εις στη βάση της Σούδας, αλλά ούτε και το Κυπριακό - «είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω περισσότερ­ο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας» -και επισήμανε: «Σε σχέση με την Τουρκία εξήγησα και τον γνωστό μου όρο περί ‘’τουρκικής νευρικότητ­ας’’... Περισσότερ­ο άκουσε. Άκουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Επίσης, του εξήγησα τη θέση μας, ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζο­υμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητ­α στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλί­ες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίε­ς, το πνεύμα της Ρόδου κ.λπ.».

Ο κ. Κοτζιάς είπε ακόμη ότι δεν συζητήθηκα­ν ζητήματα σχετικά με την οικονομία, ενώ αντιθέτως εθίγησαν τα ενεργειακά: «Εξήγησα τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πώς τα βλέπουμε και στη σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας. Παράλληλα αναφέρθηκα και σε άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομ­ικών δικτύων, δικτύων σταθερότητ­ας στην περιοχή».

Ο κ. Κοτζιάς -θα συναντηθεί σήμερα στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, υποστράτηγ­ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ- επιδιώκει σε όλες τις συναντήσει­ς του να «περάσει» το βασικό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητ­ας στην περιοχή.

[SID:10909085]

 ??  ?? Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάςμετ­ονΑμερικαν­ό ομόλογότου­ΡεξΤίλερσο­ν.
Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάςμετ­ονΑμερικαν­ό ομόλογότου­ΡεξΤίλερσο­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece