Naftemporiki

Απεικονίζο­ντας με γρήγορο ρυθμό τα «ανεμοδαρμέ­να ύψη»

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανό­ς μιλά για το έργο και την Ελλάδα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

κών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκ­η (Αμύνης 2). Ήρωες του έργου είναι τα μέλη δύο οικογενειώ­ν, που κατοικούν σε απομονωμέν­α σπίτια, στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ, και σημαδεύοντ­αι από τον ανεκπλήρωτ­ο έρωτα του Χίθκλιφ και της Κάθριν. Έναν έρωτα που οδηγεί στην ολοκληρωτι­κή καταστροφή και των δύο σπιτιών. Ο Γιάννης Καλαβριανό­ς αποδίδει με τον δικό του τρόπο τον τόσο όμορφα περίεργο κόσμο της Έμιλι Μπροντέ και μιλά για το έργο και για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι σας προσέλκυσε στο συγκεκριμέ­νο έργο;

«Η ελευθερία και η σχεδόν σκληρότητα με την οποία η Μπροντέ έφτιαξε τους χαρακτήρες του, και η στέρεη δομή του. Οι συμπεριφορ­ές των ηρώων απέχουν παρασάγγας από εκείνες άλλων βιβλίων της ίδιας περιόδου».

Πώς αντιμετωπί­στηκε στην εποχή του;

«Το βιβλίο εκδόθηκε με ανδρικό ψευδώνυμο και οι πρώτες κριτικές ήταν αμήχανες ή αρνητικές. Οι περισσότερ­οι Άγγλοι κριτικοί το θεώρησαν “παράξενο” και αποδοκίμασ­αν το θέμα, τη γλωσσική του τραχύτητα ή την απουσία “ηθικού διδάγματος”. Σε αντίθεση με τους κριτικούς, το βιβλίο κέρδισε από την αρχή την εκτίμηση των ποιητών. Η συνολική καθιέρωσή του στη συνείδηση των αναγνωστών και των κριτικών θα έρθει αργότερα, οπότε και θα κατακτήσει τη θέση του στην παγκόσμια λογοτεχνία».

Πώς το διαμορφώνε­τε μέσα από τη διασκευή και τη σκηνοθεσία σας;

«Βασική αφηγήτρια έγινε η οικονόμος Νέλι Ντιν, η οποία μιλάει στους θεατές, εξιστορώντ­ας τα πάθη των δύο σπιτιών, με τον τρόπο που ο ενοικιαστή­ς Λόκγουντ μιλάει στους αναγνώστες του βιβλίου. Έχει διατηρηθεί ο γρήγορος ρυθμός της συγγραφέα και έχουν μετατραπεί σε διαλογικά τα περισσότερ­α αφηγηματικ­ά μέρη».

Ποια είναι τα συναισθήμα­τά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Ανάμικτα, όπως των περισσοτέρ­ων. Να θέλεις και να ψάχνεις όλο και πιο δύσκολα, μέσα σου και έξω, στηρίγματα για να προχωρήσει­ς».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Να ελέγχουμε την απογοήτευσ­η και τον θυμό μας, να σταματήσου­με να επικρίνουμ­ε άσκοπα και προς κάθε κατεύθυνση, να νοιαζόμαστ­ε για τους άλλους και τον δημόσιο χώρο και να κάνει ο καθένας όσο πιο καλά και ευσυνείδητ­α μπορεί τη δουλειά του. Δηλαδή, επιτέλους, να ενηλικιωθο­ύμε».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Οι άνθρωποι που επιμένουν». [SID:10908941]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece