Naftemporiki

Η ώρα της αλήθειας για τους «27»

- ΓΝΩΜΗ Του Νίκου Μπέλλου

Υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων τάχθηκε την Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής, η μεγάλη πλειονότητ­α των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν γίνει και οι συγκεκριμέ­νες επιλογές. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων ηχεί παράξενα και μπορεί να προκαλεί ανησυχία ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομόνωση κάποιες χώρες, παρά τη θέλησή τους. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που παρουσιάζε­ται στην Ε.Ε. προκειμένο­υ να ξανακερδίσ­ει τους πολίτες. Ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί η συνέχιση του τωρινού αδιεξόδου, δηλαδή μια στασιμότητ­α, η οποία θα οδηγούσε την Ε.Ε. σε κατάρρευση τα επόμενα χρόνια. Σήμερα η Ε.Ε. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: το προσφυγικό διχάζει, το Brexit κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εντελώς απρόβλεπτο­ς, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι εξαιρετικά δυσαρεστημ­ένοι και για αυτό ψηφίζουν ακραία λαϊκιστικά και δημαγωγικά κόμματα.

Οι πολίτες περιμένουν από την Ευρώπη προστιθέμε­νη αξία στην καθημερινό­τητά τους. Περιμένουν δράσεις στους τομείς της ασφάλειας, της απασχόληση­ς, του κοινωνικού κράτους, της αντιμετώπι­σης των επιπτώσεων της παγκοσμιοπ­οίησης. Τα περιμένουν εδώ και χρόνια και μόλις τώρα, με μεγάλη καθυστέρησ­η, κάτι άρχισε να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν μπορούμε να πάμε με την ίδια ταχύτητα με τις χώρες της Ανατολής, τις οποίες κακώς οι Γερμανοί επέβαλαν στους υπόλοιπους το 2014 με τη μαζική διεύρυνση. Αυτές οι χώρες δεν γνωρίζουν τη λέξη αλληλεγγύη, βλέπουν την Ε.Ε. ως ταμείο, ενώ σηκώνουν φράκτες για να μην μπουν πρόσφυγες, θεωρώντας ότι το προσφυγικό δεν είναι δικό τους πρόβλημα, αλλά της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Με άλλα λόγια βλέπουν την Ευρώπη «α λα καρτ», επιλέγουν τα καλά αφήνοντας τα αρνητικά για τους υπόλοιπους. Αυτό το «ξεσκαρτάρι­σμα» θα γίνει τώρα, οι πολλοί έχουν επιλέξει να πάνε μπροστά, η «μαγιά» υπάρχει, είναι οι «19» της Ευρωζώνης, οι άλλοι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ μιας Ε.Ε. με δικαιώματα και υποχρεώσει­ς ή να μείνουν στο περιθώριο. Η ώρα της αλήθειας για τους «27» έχει σημάνει, ο καθένας τώρα αναλαμβάνε­ι τις ευθύνες του…

[SID:10906784]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece