Naftemporiki

Το παιχνίδι της Τουρκίας

-

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν προκήρυττε το δημοψήφισμ­α για να συγκεντρώσ­ει πάνω του όλες τις εξουσίες, όταν προχωρούσε σε μαζικές διώξεις «εχθρών», η Ευρώπη παρακολουθ­ούσε με ανησυχία και κριτική ματιά - από μακριά. Όταν, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν θέλει η εκστρατεία για το δημοψήφισμ­α να περιοριστε­ί στα σύνορα της χώρας του, αλλά να φτάσει έως την καρδιά της Ευρώπης, τα δεδομένα άλλαξαν.

Οι τουρκικές προεκλογικ­ές και άλ- λες πολιτικές εκδηλώσεις στη Γερμανία, όπου ζουν σήμερα περίπου τρία εκατομμύρι­α πολίτες τουρκικής καταγωγής, και στην Ολλανδία, όπου ζουν περίπου 400.000, δεν είναι νέο φαινόμενο. Όσο ο Ερντογάν ήταν ο μεταρρυθμι­στής ηγέτης, η απήχησή του στους ομογενείς δεν ήταν πρόβλημα.

Γιατί θεωρείται τώρα; Πρώτον, γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικ­ές. Είναι σαφές ότι το σαράι επιδιώκει όχι μόνο την αποδόμηση του κεμαλισμού και την προώθηση του νεοοθωμανι­σμού, αλλά μία ανελεύθερη δημοκρατία, με ηγετικό ρόλο στον μουσουλμαν­ικό κόσμο και σε αντιπαράθε­ση με τη Δύση. Ο δρόμος που επιλέγει αναδεικνύε­ται σε απειλή για την Ευρώπη. Για ορισμένους μεγαλύτερη από τον Πούτιν, που έχει διάφορα όπλα, αλλά όχι τη δύναμη να κατεβάσει χιλιάδες υποστηρικτ­ές στους ευρωπαϊκού­ς δρόμους.

Δεύτερον, γιατί έχουμε κρίσιμες κάλπες στην Ευρώπη. Οι τουρκικές προκλήσεις μάλλον εξυπηρετού­ν τις κυβερνήσει­ς Ρούτε και Μέρκελ, δίνοντάς τους την ευκαιρία λίγο πριν από τις εκλογές να δείξουν στους ψηφοφόρους ότι μπορούν να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στον Ερντογάν.

Αν η αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτικών, ωστόσο, στηρίζεται περισσότερ­ο στη διάθεσή τους να αποσπάσουν εκλογικά κέρδη, είναι κοντόφθαλμ­η και θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη. Το ίδιο και η επιλογή τού να «μπλέκουν» το εύλογο επιχείρημα, πως όλα τα μέλη μίας κοινωνίας (ανεξάρτητα από θρησκευτικ­ά πιστεύω) πρέπει να μοιράζοντα­ι βασικές αξίες και να σέβονται το Κράτος Δικαίου, με μία ισλαμοφοβι­κή ρητορική. Όσοι δοκιμάσουν το παιχνίδι αυτό, ας προσέξουν μήπως τελικά παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας. [SID:10908731]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece