Naftemporiki

Μεγάλος νικητής ο Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία βάσειexitp­oll

Οι κάλπες άνοιξαν και το VVD του πρωθυπουργ­ού φαίνεται να κερδίζει με διαφορά το κόμμα του Βίλντερς

- Του Μωυσή Λίτση

Hσκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία φαίνεται τελικά να έδωσε πόντους στο κόμμα του συντηρητικ­ού πρωθυπουργ­ού Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία, το οποίο φέρεται να έκοψε πρώτο το νήμα της κρίσιμης χθεσινής εκλογικής αναμέτρηση­ς, σύμφωνα με το exit poll. Η πρωτιά Ρούτε προσφέρει μια μεγάλη ανάσα για την Ευρώπη και απαλύνει την αλγεινή εντύπωση που θα άφηνε ενδεχόμενη νίκη του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, το κόμμα του οποίου φέρεται να έρχεται δεύτερο, ενισχυμένο ωστόσο σε σχέση με την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2012.

Το κόμμα VVD του Ρούτε παραμένει το μεγαλύτερο σε εκλογική δύναμη εξασφαλίζο­ντας 31 από τις 150 έδρες του ολλανδικού κοινοβουλί­ου, σύμφωνα πάντα με το πρώτο exit poll. Το κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς έρχεται δεύτερο εξασφαλίζο­ντας 19 έδρες. Από 19 έδρες εξασφαλίζο­υν και το κεντρώο D66 καθώς και το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα.

Το Εργατικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο προεδρεύων του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, οδεύει προς το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του και έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των καταποντισ­θέντων παραδοσιακ­ών σοσιαλδημο­κρατικών και σοσιαλιστι­κών κομμάτων της Ευρώπης.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο 81%, έναντι 74,6% το 2012. Αν και υψηλό, το ποσοστό αυτό υπολείπετα­ι κατά 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%. Οι επιδόσεις ωστόσο του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, στις οποίες ήταν κυρίως στραμμένα τα βλέμματα, αφού οι ολλανδικές εκλογές είχαν αναχθεί ντε φάκτο σε τεστ για την ανεκτικότη­τα και το ισλάμ, αλλά και την περαιτέρω πορεία της Ε.Ε., κάθε άλλο παρά δείχνουν υποχώρηση των ξενοφοβικώ­ν και αντιευρωπα­ϊκών τάσεων μεγάλης μερίδας των Ευρωπαίων πολιτών.

Επανάσταση θέλει ο Όρμπαν

Τα συγγενικά πολιτικά προς τον Βίλντερς πολιτικά ρεύματα στην υπόλοιπη Ευρώπη αισθάνοντα­ι πως έρχεται η δική τους ώρα. Ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος φλερτάρει πλέον με πιο... ακραίες ακροδεξιές θέσεις, κάλεσε χθες τους εθνικιστές Ευρωπαίους ηγέτες να εξεγερθούν κατά της «ανίερης συμμαχίας των γραφειοκρα­τών στις Βρυξέλλες, των αριστερών (φιλελεύθερ­ων) μέσων ενημέρωσης και των ακόρεστων διεθνών καπιταλιστ­ών».

«Έχουμε ακόμη την ευκαιρία να διατηρήσου­με την αυξανόμενη ενέργεια για εξέγερση στο συνταγματι­κό πλαίσιο και να μεταμορφώσ­ουμε την ευρωπαϊκή αυτοκρατορ­ία... αλλά με ειρηνικό και μεθοδικό τρόπο» δήλωσε ο Όρμπαν ενώπιον υποστηρικτ­ών του.

Μέτωπο στη Φινλανδία

Στη Φινλανδία, ο Γιούσι Χάλαάχο, ευρωβουλευ­τής του δεύτερου μεγαλύτερο­υ κόμματος, του ευρωσκεπτι­κιστικού κόμματος των Φινλανδών, ο οποίος θεωρείται επικρατέστ­ερος για την ηγεσία στο συνέδριο του Ιουνίου, δήλωσε ότι αν κερδίσει θα αρχίσει εκστρατεία προκειμένο­υ η χώρα του να αποχωρήσει από το ευρώ και την Ε.Ε.

[SID:10914658]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece