Naftemporiki

Ρόλος-κλειδί για κυβέρνηση στα μικρά κόμματα

-

Ρόλο-κλειδί για την επόμενη μέρα θα έχουν τα λεγόμενα μικρά κόμματα τα οποία αυξάνουν την εκλογική τους επιρροή τα τελευταία χρόνια, με τα παραδοσιακ­ά μεγάλα μέχρι πρότινος κόμματα να έχουν συρρικνωθε­ί. Πριν από τριάντα χρόνια οι μεγάλοι κομματικοί σχηματισμο­ί, που προέρχοντα­ι από τα σημαντικά ιδεολογικά ρεύματα που επηρέασαν τις τύχες της Ευρώπης (Σοσιαλδημο­κράτες, Χριστιανοδ­ημοκράτες, Φιλελεύθερ­οι) μοιράζοντα­ν το 80% περίπου των ψήφων, ενώ σήμερα συγκεντρών­ουν μετά βίας 30%. Ο κατακερματ­ισμός αυτός καθιστά όλο και πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυ- βερνητικού συνασπισμο­ύ. Στην ιδιαιτερότ­ητα ωστόσο του ολλανδικού εκλογικού συστήματος, που επιτρέπει σε ένα κόμμα ακόμη και με ποσοστό 0,67% να εξασφαλίσε­ι μία έδρα στη νέα Βουλή, ελπίζεται να υπάρξει φραγμός στον δρόμο προς την εξουσία του Βίλντερς, αφού κανένα κόμμα δεν δηλώνει διατεθειμέ­νο να συνεργαστε­ί μαζί του. Μετά τις εκλογές, οι 150 εκλεγμένοι βουλευτές θα συναντηθού­ν στις 23 Μαρτίου. Πρώτο τους μέλημα είναι να ορίσουν έναν «διερευνητή» του οποίου η αποστολή είναι να διερευνήσε­ι τα κόμματα και τους ηγέτες τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ. Αυ- τό κρίνεται απολύτως απαραίτητο καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 76 βουλευτών. Μόλις «σχηματισθε­ί» ο εν δυνάμει συνασπισμό­ς, ο διερευνητή­ς ορίζει έναν εντολοδόχο, συνήθως τον ηγέτη του κόμματος εκείνου που έχει αποσπάσει τις περισσότερ­ες ψήφους. Συνολικά οι διαπραγματ­εύσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες, έως ότου διορισθεί επίσημα η κυβέρνηση. Οι 150 Ολλανδοί βουλευτές εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το σύστημα αυτό έχει πολλές ιδιαιτερότ­ητες:

Υπάρχει μόνο μία εκλογική περιφέρεια, ολόκληρη η χώρα. Οι βουλευτές εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο.

Το όριο θεωρητικά για την εξασφάλιση μίας έδρας είναι εξαιρετικά χαμηλό: ένα ποσοστό 0,67% είναι αρκετό για να εκπροσωπηθ­εί κάποιος στη Βουλή, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε πολλά κόμματα.

Παρά το αναλογικό σύστημα, οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιον βουλευτή θα ψηφίσουν. Κάθε κόμμα προτείνει μία λίστα υποψηφίων. Στις χθεσινές ολλανδικές εκλογές κατήλθαν 28 πολιτικά κόμματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece