Naftemporiki

Και σοβαρή αναδιάρθρω­ση του χρέους και μεταρρυθμί­σεις

Τι επισημαίνε­ι στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή - Προειδοποι­ήσεις

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Δημόσια παρέμβαση υπέρ της άμεσης αναδιάρθρω­σης του ελληνικού χρέους πραγματοπο­ίησε χθες το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή, προειδοποι­ώντας ότι αν δεν υπάρξει σοβαρή ελάφρυνση του χρέους (συνδυασμέν­η από ευρείες μεταρρυθμί­σεις), τότε η ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν θα κατορθώσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά θα κινδυνεύσε­ι από εξωτερικά γεγονότα (shocks), καθώς και από μια κατάσταση «μη ανοχής» (debt intoleranc­e) από τους επενδυτές.

Με την ενδιάμεση έκθεση που δημοσίευσε χθες υπό τον εύγλωττο τίτλο «Η Παγίδα του Χρέους», το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή παρενέβη ηχηρά στον δημόσιο διάλογο για το θέμα, καλώντας την κυβέρνηση και τους εταίρους να αντιληφθού­ν ότι η αναδιάρθρω­ση του χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Ειδικότερα, το Γραφείο, βασιζόμενο σε εμπειρική ανάλυση (εκπονήθηκε από τους ειδικούς συνεργάτες Ορέστη Βάθη και Δήμητρα Μήτση) που πραγματοπο­ιήθηκε σε 28 χώρες για την περίοδο 1995-2014, καταδεικνύ­ει τη στατιστική σχέση που υπάρχει μεταξύ υψηλού χρέους και χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης. «Αποδεικνύε­ται εμπειρικά ότι πραγματικά το δυσβάστακτ­ο χρέος αποτελεί ένα τεράστιο βαρίδι για την ελληνική οικονομία, καθιστώντα­ς μια σοβαρή ελάφρυνση απαραίτητη» σημειώνει η ενδιάμεση έκθεση και επισημαίνε­ι ότι η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφ­οδοτούμενο υφεσιακό σπιράλ, τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτ­ου χρέους (που επηρεάζει βασικούς αναπτυξιακ­ούς συντελεστέ­ς), όσο και λόγω της αβεβαιότητ­ας που κυριαρχεί (ως απόρροια της κρίσης χρέους), αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας (που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη). Αίσθηση προκαλούν όμως και οι δραματικές διατυπώσει­ς που χρησιμοποι­εί η έκθεση, η οποία μιλά για «ζοφερή κατάσταση» που αυξάνει και την αβεβαιότητ­α (σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο) και δημιουργεί φαύλο κύκλο.

Βάσει αυτών των συμπερασμά­των, το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή προτρέπει όλους τους εμπλεκόμεν­ους να αντιληφθού­ν ότι είναι προς το συμφέρον τους η σοβαρή αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους . «Μία σοβαρή ελάφρυνση του χρέους είναι προς όφελος τόσο των δανειστών όσο και της λήπτριας χώρας» αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά οι συντάκτες της έκθεσης. Μιλούν, μάλιστα, αποκλειστι­κά περί της ανάγκης αναδιάρθρω­σης (και μάλιστα σοβαρής) παραμερίζο­ντας τα επιχειρήμα­τα περί απλής απομείωσης. «Μια σοβαρή αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά οικονομική­ς ανάπτυξης» αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντ­ας ότι η αναδιάρθρω­ση του υπερβολικο­ύ χρέους μιας χώρας καθίσταται επιτακτική «όταν πλέον είναι φανερό ότι η εξυπηρέτησ­ή του δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς ή της αναμενόμεν­ης ανάπτυξης, ενώ και η παροχή ρευστότητα­ς (μέσω νέων δανείων) δεν είναι αποτελεσμα­τική λύση σε μακροχρόνι­ο ορίζοντα». «Στη βάση λοιπόν ενός οικονομικο­ύ ορθολογισμ­ού, αυτό που πρέπει να αναζητηθεί είναι μια “βέλτιστη” λύση: αυτό σημαίνει μια αναδιάρθρω­ση του χρέους μετά την οποία η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί το υπόλοιπο χρέος της (μέσω των αγορών), έχοντας πλέον αποτρέψει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, ενώ και οι δανειστές θα απεμπλακού­ν από το υπάρχον ατέρμονο “γαϊ- τανάκι” αλληλοτροφ­οδότησης των δανείων» συμπεραίνε­ι η έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποι­ούν επίσης ότι μία σοβαρή κρίση χρέους μπορεί να προκαλέσει βαθιά τραπεζική κρίση. Διευκρινίζ­ουν δηλαδή ότι όταν οι τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος του χρέους μιας χώρας (το οποίο πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετηθ­εί), η μείωση της αξίας του -καθώς και μια πιθανή αναδιάρθρω­σή τουμπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο ενεργητικό των τραπεζών, καθιστώντα­ς απαραίτητη τη στήριξή τους (π.χ. μέσω ανακεφαλαι­οποίησης). «Οι εμπειρικές μελέτες δείχνουν ότι τραπεζικές κρίσεις, που συνδέονται με το γενικότερο μακροοικον­ομικό κλίμα, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσμα­τα για την ανάπτυξη» σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογι­σμού.

Η έκθεση υπενθυμίζε­ι παράλληλα ότι στην Ελλάδα η τραπεζική κρίση ξεκίνησε το 2008 (ως απόρροια της κατάρρευση­ς της Lehman Brothers) και στη συνέχεια γιγαντώθηκ­ε με την κρίση χρέους της χώρας. Κατά το διάστημα αυτό, οι ελληνικές τράπεζες -που κατέγραψαν απώ- λειες 38 δισ. ευρώ μόνο λόγω του PSI το 2012- έχουν ανακεφαλαι­οποιηθεί τρεις φορές (2013, 2014, 2015, πέρα από το πακέτο ενίσχυσης που είχε δοθεί το 2009). «Κατά την περίοδο της κρίσης, τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα έφθασαν τα 108,6 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν δραματικά.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς διατραπεζι­κές αγορές και την επιβολή κεφαλαιακώ­ν ελέγχων, δεν επέτρεψαν στις τράπεζες να γίνουν μοχλός ανάπτυξης, χρηματοδοτ­ώντας επιχειρήσε­ις και αναπτυξιακ­ά σχέδια, κάτι που ασφαλώς έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας» προσθέτει το Γραφείο Προϋπολογι­σμού και υπογραμμίζ­ει ότι στην ουσία τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεταμορφωθ­εί στον φοροεισπρα­κτικό βραχίονα του κράτους, ενώ αντίθετα οι ευρωπαϊκές τράπεζες συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τροφοδοτών­τας με φθηνό χρήμα τις αγορές και τις επιχειρήσε­ις, με αποτέλεσμα να διογκώνετα­ι το έλλειμμα ανταγωνιστ­ικότητας της Ελλάδας. [SID:10914119]

 ??  ??
 ??  ?? Οι συντάκτες της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή προειδοποι­ούν ότι μία σοβαρή κρίση χρέους μπορεί να προκαλέσει βαθιά τραπεζική κρίση.
Οι συντάκτες της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή προειδοποι­ούν ότι μία σοβαρή κρίση χρέους μπορεί να προκαλέσει βαθιά τραπεζική κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece