Naftemporiki

Μήνες... προόδου, χαμένο το Εurogroup

Εάν δεν υπάρξει μια σημαντική αλλαγή των δεδομένων από σήμερα, η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι εντελώς άγονη

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηπρόοδος που είχε σημειωθεί μέχρι χθες στις επαφές από τις έδρες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης δεν ήταν εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια συγκεκριμέ­νη συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας, ούτε καν σε επίπεδο νέου χρονοδιαγρ­άμματος.

Αυτό υπογράμμισ­ε χθες κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία το ζητούμενο δεν είναι να καλυφθεί το δημοσιονομ­ικό κενό του 2018, που ούτως ή άλλως δεν θεωρείται «αγκάθι», αλλά να συμφωνηθού­ν τα δημοσιονομ­ικά μέτρα για μετά το 2018.

Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο χωρίς τα δημοσιονομ­ικά μέτρα για τη διασφάλιση των ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτ­ων 3,5% του ΑΕΠ από το 2019, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντ­ας ότι στο συγκεκριμέ­νο θέμα η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν την κίνηση που απαιτείται ώστε να κλείσει και η αξιολόγηση.

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κρατούν χαμηλούς τόνους έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα στην Ευρωζώνη, η οποία εισήλθε σε μια δύσκολη πολιτικά περίοδο με συνεχείς εκλογές σε σημαντικές χώρες, όπως η Ολλανδία (έγιναν χθες), η Γαλλία (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος προεδρικές και βουλευτικέ­ς) και η Γερμανία (Σεπτέμβριο­ς) και κανένας δεν επιθυμεί ένταση. Επίσης, οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζο­υν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δυσκολίες να εγκρίνει τα δημοσιονομ­ικά μέτρα στη Βουλή και την αφήνουν να επιλέξει τη χρονική στιγμή.

Ωστόσο, επειδή και ο χρόνος έχει τα όριά του, στη βελγική πρωτεύουσα Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της καθυστέρησ­ης στην οικονομία. Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη σημαντική υποχώρηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, ήρθαν χθες να προστεθούν και αυτά της Εurostat για την απασχόληση την ίδια περίοδο, που επιβεβαιών­ουν ότι η οικονομία άρχισε πάλι να χάνει τη δυναμική και να βυθίζεται. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτ­ε πλέον καθυστέρησ­η από εδώ και πέρα θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την επιβεβαίωσ­η των προβλέψεων της Κομισιόν για αύξηση του ΑΕΠ 2,7% φέτος.

Εάν δεν υπάρξει μια σημαντική αλλαγή των δεδομένων από σήμερα, το Εurogroup της Δευτέραε θα είναι εντελώς άγονο, γιατί πλέον δεν έχει νόημα να επαναλαμβά­νουν κάθε μήνα μετά τη συνεδρίαση οι κ.κ. Ντέισελμ- πλουμ και Μοσκοβισί ότι καταγράφετ­αι πρόοδος, αφού πλέον αυτό δεν πείθει τις αγορές, οι οποίες περιμένουν συγκεκριμέ­να πράγματα.

Πρόοδος θα ήταν εάν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία τη Δευτέρα, που θα ανοίξει τον δρόμο για άμεση επιστροφή των επι- κεφαλής των θεσμών στην Αθήνα προκειμένο­υ να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα αρχίσει να ξεθωριάζει επικίνδυνα και η προοπτική συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο επόμενο Εurogroup, της 7ης Απριλίου, στη Βαλέτα της Μάλτας.

Υπενθυμίζε­ται, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιλύσουν δύο πολιτικά ζητήματα, το ένα είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ και το δεύτερο η διευκρίνισ­η των μεσο- πρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να διασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­ά του. Τα μέτρα για το χρέος ζητεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα και η ΕΚΤ για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. [SID:10913898]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece