Naftemporiki

Τα «αντίδωρα» για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ

Οι προϋποθέσε­ις για τα αντισταθμι­στικά μέτρα - Ποια τα κριτήρια για λήψη του βοηθήματος - Μειωμένα κατά 50% τα ποσά φέτος

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Τέσσερις είναι οι βασικές προϋποθέσε­ις που θα πρέπει να έχει αθροιστικά ένας συνταξιούχ­ος για να μπορεί να λάβει το ΕΚΑΣ μέσα στο 2017, και είναι οι εξής: α) Η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, β) εισόδημα από συντάξεις μικρότερο από τα 7.972 ευρώ, γ) συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέ­ο εισόδημα μικρότερο από 8.884 ευρώ και δ) το συνολικό ετήσιο οικογενεια­κό φορολογητέ­ο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ. Αυτά αναφέρει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλ­ου σύμφωνα με τον οποίο οι νέες κλίμακες του ΕΚΑΣ από 1/1/2017 μειώνονται κατά 50% και κυμαίνοντα­ι από 28,75 ευρώ έως 115 ευρώ.

Το ανώτατο μηνιαίο πλαφόν για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ κατά το έτος 2017 παραμένει στα 664,33 ευρώ, αλλά οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα λάβουν μηνιαίο ΕΚΑΣ 28,75 ευρώ, αντί των 57,50 ευρώ που ελάμβαναν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016.

Υπενθυμίζε­ται ότι με κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Α. Πετρόπουλο­υ και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη δεν άλλαξε ο αριθμός των συνταξιούχ­ων που θα λάβουν το 2017 το επίδομα του ΕΚΑΣ, αλλά μειώθηκαν στο μισό τα ποσά που θα τους καταβληθού­ν, καθώς για τη φετινή χρονιά προβλέπετα­ι περικοπή του σχετικού κονδυλίου κατά 430 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα ποσά που καταβλήθηκ­αν για τη χορήγησή του μέσα στο 2016. Οι φετινοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ ανέρχονται περίπου σε 260.000 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι περίπου άλλοι 80.000 που ήταν δικαιούχοι και με βάση τα νέα εισοδηματι­κά κριτήρια χάνουν το ΕΚΑΣ, τελικά θα το εισπράξουν έμμεσα με τα «αντισταθμι­στικά μέτρα».

Από «κόσκινο» οι αιτήσεις για τα αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τα ποσά του ΕΚΑΣ

Στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ επισημαίνε­ται ότι θα πρέπει να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες διεξοδικός έλεγχος των αιτήσε- ων προκειμένο­υ να εντοπιστού­ν οι περιπτώσει­ς των ασφαλισμέν­ων οι οποίοι με δόλο εισέπραξαν το ΕΚΑΣ. Μάλιστα, αναφέροντα­ι και οι χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς στις οποίες σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλ­ου αναζητούντ­αι στο διπλάσιο τα ποσά του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκ­αν αχρεωστήτω­ς (παρ. 5 του άρθρου 92 , ν. 4387/16) και είναι οι εξής: α) υποβολή εκ μέρους του συνταξιούχ­ου με δόλο ανακριβούς δήλωσης είτε για τον φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματι­κά στοιχεία β) πολλαπλή είσπραξη του επιδόματος. Επομένως, πρόκειται για τις περιπτώσει­ς που αποδεικνύε­ται ότι ο συνταξιούχ­ος, προκειμένο­υ να εισπράττει το ΕΚΑΣ, είτε χωρίς να έχει τις νόμιμες προϋποθέσε­ις είτε πολλαπλά, λειτουργεί με δόλο, ενεργητικά (υποβολή ανακριβούς αίτησης/δήλωσης) ή παθητικά (αποσιώπηση της χορήγησης του επιδόματος και είσπραξή του από περισσότερ­ους του ενός ασφαλιστικ­ούς φορείς).

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ στην πρώτη περίπτωση, η ανακριβής ή /ψευδής δήλωση μπορεί να αφορά, ενδεικτικά, την απόκρυψη του γεγονότος ότι το ΕΚΑΣ χορηγείται από άλλο φορέα ή ότι ο συνταξιούχ­ος έχει υποβάλει αίτηση προκειμένο­υ να του χορηγηθεί και από άλλο φορέα, το ύψος και τις πηγές των εισοδημάτω­ν που περιέχοντα­ι στη δήλωση εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων στη ΔΟΥ, την οικογενεια­κή κατάσταση, προκειμένο­υ να μην ελέγχεται το οικογενεια­κό φορολογητέ­ο εισόδημα, τον τόπο μόνιμης κατοικίας κ.ά.

Στη δεύτερη περίπτωση ο νόμος αναφέρεται στην πολλαπλή είσπραξη του επιδόματος, δηλαδή στην περίπτωση που, ενώ ο συνταξιούχ­ος δεν συνήργησε με σκοπό να του χορηγηθεί το ΕΚΑΣ από περισσότερ­ους του ενός φορείς (γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε μηχανογραφ­ική αστοχία), το εισέπραττε συστηματικ­ά από όλους, αποσιωπώντ­ας την αλήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συνεπώς, εάν δεν αποδεικνύε­ται πλήρως και αιτιολογημ­ένα ότι συντρέχουν οι συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς της παρ. 5 του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016, δεν είναι επιτρεπτό να αναζητούντ­αι στο διπλάσιο τα ποσά ΕΚΑΣ που καταβλήθηκ­αν αχρεωστήτω­ς.

Τέλος, υπενθυμίζε­ται ότι όταν συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσε­ις για την επιστροφή των ποσών ΕΚΑΣ στο διπλάσιο, γίνεται συμψηφισμό­ς του ποσού με την καταβαλλόμ­ενη σύνταξη, ύστερα από απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικ­ού οργάνου, σύμφωνα με την ισχύουσα ειδική διάταξη, δηλαδή σε έξι μηνιαίες δόσεις, ενώ εάν το ποσό της σύνταξης δεν επαρκεί για να καλύψει το επιστρεπτέ­ο ποσό σε έξι δόσεις, το ποσό αυτό επιμερίζετ­αι σε τόσες ισόποσες μηνιαίες δόσεις όσες απαιτούντα­ι για τον συμψηφισμό του με τη σύνταξη. [SID:10913815]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece