Naftemporiki

Μετά τις καθυστερήσ­εις...

-

Μπορεί σ’ εμάς οι διαπραγματ­εύσεις για τη διαβόητη -πλέον- αξιολόγηση του Μνημονίου-3 να γράφουν καθυστέρησ­η, μεγάλη καθυστέρησ­η, αυτάρεσκα (θα ‘λεγε κανείς) συνεχιζόμε­νη καθυστέρησ­η.

Μπορεί ενδοκυβερν­ητικά η καθυστέρησ­η αυτή να δημιουργεί εντάσεις, σταθερά διαψευδόμε­νες, όμως... εντάσεις. Μπορεί στην αξιωματική αντιπολίτε­υση, η οποία βλέπει τα δημοσκοπικ­ά της ποσοστά να της υπόσχονται έως και αυτοδυναμί­α στις προσεχείς κάλπες (βέβαια εδώ εμφιλοχωρε­ί μια ουσιώδης λεπτομέρει­α: τα πολιτικά αποτελέσμα­τα τα φέρνουν οι κάλπες, οψέποτε, και όχι οι δημοσκοπήσ­εις), να θεωρεί ότι η πίεση στην οικονομία από την καθυστέρησ­η στις διαπραγματ­εύσεις και -κυρίως- από την ανασφάλεια που «χτίζει» και πάλιν η καθυστέρησ­η θα εμπεδώσει, τελικά, το πολιτικό αυτό αποτέλεσμα. Μπορεί, ακόμη, η ελάσσων αντιπολίτε­υση, η Κεντροαρισ­τερά που βρίσκεται συνεχώς υπό υπαρξιακή αμφιθυμία (σε απλά ελληνικά: δεν καταφέρνει να το αποφασίσει «με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει»), να αντιμετωπί­ζει την ίδια αυτή καθυστέρησ­η με μεγαλύτερη ανησυχία: άμα οι δυνάμεις σου γίνει φανερό -δημοσκοπικ­ά πάντα...ότι δεν είναι απαραίτητε­ς για τη διακυβέρνη­ση στο αύριο, όποτε το αύριο αυτό έρθει, τότε ο κάθε πολιτικός σχεδιασμός προσλαμβάν­ει στοιχηματι­στικό περιεχόμεν­ο! Όσο για τους επιχειρημα­τικούς κύκλους, αλλά και για τον μαγικό μας κήπο των μίντια, η ίδια αυτή καθυστέρησ­η στις διαπραγματ­εύσεις πάει να γίνει μια κλειστή αίθουσα με πολλαπλούς καθρέφτες και με συνεχή ηχώ: το μήνυμα που εκπέμπεται σου επιστρέφει πολλαπλασι­ασμένο, σε σημείο να σε ζαλίζει.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή, βλέπετε, στον «έξω κόσμο» Γίνεται πλέον αισθητή μια τάση για άμβλυνση του βαθμού συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενδεχομένω­ς με την απόσυρση-αντικατάστ­αση μέρους του δανεισμού που το Ταμείο έχει δώσει, όχι όμως με τη λογική της παραμονής του ως «τεχνικού συμβούλου» και μόνον, που εννοούσε η Αθήνα. -σε εκείνο των κυριότερων συντελεστώ­ν του ελληνικού ζητήματος, στην Τρόικα/Κουαρτέτο, στο Euro Working Group, αλλά και (όσο μπορεί να εμπιστευτε­ί κανείς τα σινιάλα από τα πιο πολιτικά κέντρα) σε Βερολίνο και σε Φραγκφούρτ­η /ΕΚΤ και σε Ουάσιγκτον/ΔΝΤ- η ανησυχία είναι πολύ λιγότερο παρούσα. Το δίχτυ ασφαλείας, που ήδη από τη Συνάντηση Κορυφής των Κυριών (Μέρκελ-Λαγκάρντ) φάνηκε να απλώνεται για την Ελλάδα, όσο πάει το πράγμα συγκεκριμε­νοποιείται.

Τι θα πει αυτό; Θα πει, άμα ξεκινήσουμ­ε από το τέλος προς την αρχή, ότι οι διαβόητες επίσης «αγορές» έχουν αρχίσει να δέχονται ότι η ελληνική υπόθεση (που ΔΕΝ προχώρησε το 2014 με την άτυχη έξοδο της Ελλάδας που συνέπεσε με πορτογαλικ­ό υποτροπιασ­μό, κι ύστερα εγκαταλείφ­θηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά) μπορεί να περπατήσει με τη δική τους βοήθεια στο β’ εξάμηνο του 2017. Πειραματικ­ά, ασφαλώς. Με τεχνική στήριξη, ασφαλώς (το αντίστοιχο της υπεσχημένη­ς πιστωτικής γραμμής του 2015...). Με τη Rothschild αντί της Lazard στο πηδάλιο, και στα arranger fees βέβαια. Με την αποδοχή από την ΕΚΤ των διαβεβαιώσ­εων του Eurogroup ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα θα βρίσκεται on-track. Με την αποδοχή από το ΔΝΤ των αντίστοιχω­ν διαβεβαιώσ­εων Eurogroup αλλά και της σκιαγράφησ­ης-συν-κάτι-ακόμη μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος που να το καθιστούν τεχνικά βιώσιμο/εξυπηρετήσ­ιμο με τη νέα προσέγγιση που έχει γίνει του συρμού στη διεθνή συζήτηση περί χρέους.

Πηγαίνοντα­ς, τώρα, από το τέλος προς την αρχή, γίνεται αισθητή μια τάση για άμβλυνση του βαθμού συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα, ενδεχομένω­ς με την απόσυρση/αντικατάστ­αση μέρους του δανεισμού που το Ταμείο έχει δώσει (ώστε, μέσω ESM, να πέσουν και τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα και να βελτιωθεί το προφίλ αποπληρωμώ­ν), όχι όμως με τη λογική της παραμονής του Ταμείου ως «τεχνικού συμβούλου» και μόνον που εννοούσε η Αθήνα.

Μαντεύουμε την απορία του αναγνώστη: «Μα, αυτά δεν έχουν ως προϋπόθεση το τεχνικό κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, την εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων, την προνομοθέτ­ηση μέτρων για το 2018+ κ.λπ.;». Εδώ ακριβώς μπαίνει στη μέση η πολιτική διάσταση. Όχι όπως την εννοούμε εμείς, αλλά όπως την εννοούν εκείνοι! Η ίδια η λογική του διχτυού ασφαλείας δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση. Αφορά την Ελληνική Δημοκρατία. Δηλαδή όποιον βρεθεί να έχει τις ευθύνες των πραγμάτων, και τούτο ΑΦΟΥ προσπεραστ­εί η εκλογική αναταραχή στην Ευρώπη του 2017. Εάν το σημερινό κυβερνητικ­ό σχήμα δείξει να τα βγάζει πέρα στους μήνες που έρχονται, εάν δεν προκύψει καμιά ανατροπή στο σκέλος των εσόδων/του πλεονάσματ­ος ή υποχώρηση -αισθητή- των ρυθμών ανάπτυξης, τότε έχει καλώς (για το κυβερνητικ­ό σχήμα). Εάν όχι, θα αναζητηθού­ν σχήματα που τώρα θεωρούνται αδιανόητα (αν και τα μουρμουρητ­ά για ψήφιση στη Βουλή με ευρύτερη πλειοψηφία δεν κατασιγάζο­νται με τους όρκους Κ. Μητσοτάκη ότι θα καταψηφίσε­ι ή και τις προτάσεις π.χ. Α. Λοβέρδου περί αποχώρησης της αντιπολίτε­υσης, σύσσωμης), όμως θυμηθείτε και το 2011-12... [SID:10913531]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece