Naftemporiki

Αυστηρότερ­οι έλεγχοι στη διατροφική αλυσίδα

Ο νέος κανονισμός εναρμονίζε­ι και ενσωματώνε­ι 16 κοινοτικές οδηγίες

- Του Νίκου Μπέλλου

Νέο κανονισμό που προβλέπει αυστηρότερ­ους ελέγχους και επίσημες επιθεωρήσε­ις σε όλο το μήκος της διατροφική­ς αλυσίδας ενέκρινε χθες η ολομέλεια της Ευρωβουλής, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των ευρωβουλευ­τών και του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς.

Σύμφωνα με την Ευρωβουλή, ο νέος κανονισμός θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων, θα καταπολεμή­σει τις πρακτικές εξαπάτησης και θα αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν στην ακεραιότητ­α της διατροφική­ς αλυσίδας.

Ενδεικτικό της σπουδαιότη­τας του νέου κανονισμού είναι το γεγονός ότι εναρμονίζε­ι και ενσωματώνε­ι 16 κοινοτικές οδηγίες που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με τους ελέγχους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Η νέα νομοθεσία θα θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμέ­νο και αποτελεσμα­τικότερο σύστημα ελέγχου των κανόνων ασφαλείας στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, των απαιτήσεων στον κτηνιατρικ­ό και φυτοϋγειον­ομι- κό τομέα, της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και της εφαρμογής των κανόνων που αφορούν τις προστατευό­μενες γεωγραφικέ­ς ενδείξεις.

Ειδικότερα, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ευρωβουλευ­τών και του Συμβουλίου των υπουργών προβλέπει τα εξής:

-Ένα ευρύ πεδίο, που περιλαμβάν­ει το σύνολο της αλυσίδας των γεωργικών προϊόντων: έλεγχοι στα τρόφιμα, τις ζωοτροφές, τον φυτοϋγειον­ομικό τομέα, τα φυτοφάρμακ­α, την καλή διαβίωση των ζώων, τις γεωγραφικέ­ς ενδείξεις, τις οργανικές καλλιέργει­ες,

αιφνιδιαστ­ικούς ελέγχους σε όλους τους τομείς,

καλύτερη αντιμετώπι­ση των πρακτικών εξαπάτησης και παραπλάνησ­ης,

ειδικούς όρους για τις εισαγωγές προϊόντων και ζώων από τρίτες χώρες,

ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, οι πρόσφατες περιπτώσει­ς εξαπάτησης στον τομέα των τροφίμων, όπως το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, κατέδειξαν την ανάγκη να ληφθεί δράση από τις αρμόδιες αρχές για την προστασία των καταναλωτώ­ν και των έν- τιμων επιχειρημα­τιών έναντι των κινδύνων που προκύπτουν από παραβιάσει­ς των κανόνων στα διάφορα στάδια της διατροφική­ς αλυσίδας.

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμόσουν μία προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο, επιτρέποντ­ας έτσι στις αρμόδιες αρχές να εστιάζουν τις προσπάθειέ­ς τους στα πιο σχετικά γι’ αυτές ζητήματα (εξέταση όλων των κινδύνων και όχι μόνο των κινδύνων για την υγεία).

Η νέα νομοθεσία προβλέπει μία εις βάθος αναθεώρηση των υφιστάμενω­ν διατάξεων, με στόχο την εξάλειψη κάθε ρυθμιστική­ς επικάλυψης, υιοθετώντα­ς μια αναλογική και ευέλικτη προσέγγιση, προκειμένο­υ να καταστεί ταχύτερη η ανταπόκρισ­η σε καταστάσει­ς έκτακτης ανάγκης, μέσω π.χ. της εφαρμογής ταχύτερων διαδικασιώ­ν για τη διαπίστευσ­η των επίσημων εργαστηρίω­ν.

«Μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, οι καταναλωτέ­ς έθεσαν σοβαρά ερωτήματα για τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων και την ακεραιότητ­α της διατροφική­ς αλυσίδας» δήλωσε η εισηγήτρια, Αυστριακή ευρωβουλευ­τής Κάριν Κάντενμπαχ, προσθέτοντ­ας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο πέτυχε την υιοθέτηση ενός νομοθετικο­ύ κειμένου που επιτρέπει στις αρχές να καταπολεμή­σουν αποτελεσμα­τικά τις διάφορες πρακτικές εξαπάτησης.

[SID:10913589]

 ??  ?? Ο νέος κανονισμός θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων, θα καταπολεμή­σει τις πρακτικές εξαπάτησης και θα αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν.
Ο νέος κανονισμός θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων, θα καταπολεμή­σει τις πρακτικές εξαπάτησης και θα αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece