Naftemporiki

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η απασχόληση στην Ελλάδα

Μείωση 0,9% σε τριμηνιαία βάση και 0,1% σε ετήσια καταγράφει η Εurostat

- Του Νίκου Μπέλλου

Μείωση της απασχόληση­ς σε τριμηνιαία και ετήσια βάση καταγράφου­ν για την Ελλάδα τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat για το τέταρτο τρίμηνο 2016. Μάλιστα, η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να διακόψει ένα σερί τριών τριμήνων αύξησης της απασχόληση­ς στη χώρα μας.

Η Εurostat παραθέτει τα στοιχεία χωρίς να αναφέρεται στην αιτία της υποχώρησης της απασχόληση­ς, ωστόσο στις Βρυξέλλες συνδέουν αυτήν την επιστροφή της Ελλάδας σε αρνητικό πρόσημο με την αβεβαιότητ­α που προκαλεί στην οικονομία η καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί και η συνολική απόφαση (βιωσιμότητ­α χρέους, ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ). Ωστόσο, πρέπει να επισημανθε­ί ότι μεταξύ του δ’ τριμήνου και του γ’ τριμήνου, στην ελληνική αγορά εργασίας υπάρχει έντονη η επίδραση της εποχικότητ­ας, λόγω της τουριστική­ς περιόδου που διογκώνει την απασχόληση στο γ’ τρίμηνο, για να μειωθεί στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, που επέστρεψε η απα- σχόληση στην Ελλάδα σε αρνητικό έδαφος, στις άλλες πρώην μνημονιακέ­ς χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία) οι ρυθμοί απασχόληση­ς συνεχίζουν να αυξάνονται και μάλιστα με μεγάλη δυναμική.

Ειδικότερα, σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το τρίτο, η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε 0,9% έναντι αύξησης 0,3% το τρίτο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη η μέση αύξηση της απασχόληση­ς ήταν 0,3% και στο σύνολο της Ε.Ε. 0,3%.

Τις τρεις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν η Μάλτα (1,9%), το Λουξεμβούρ­γο (0,9%) και η Κύπρος (0,9%) και τις χειρότερες η Εσθονία (-1,5%), η Ελλάδα (-0,9%) και η Λιθουανία (-0,2%).

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2016 συγκρινόμε­νο με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, στην Ελλάδα καταγράφηκ­ε μείωση της απασχόληση­ς κατά 0,1%, έναντι αύξησης 1,6% που ήταν το τρίτο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη η απασχόληση σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,1%, ενώ στην Ε.Ε. αυξήθηκε 1,0%. Οι τρεις καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκ­αν στη Μάλτα (5,1%), στο Λουξεμβούρ­γο (3,2%) και στην Κύπρο (3,0).

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 το σύνολο των εργαζομένω­ν στην Ε.Ε. ανήλθε σε 232,9 εκατομμύρι­α άτομα, εκ των οποίων 153,9 εκατομμύρι­α αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμ­ενων που καταγράφετ­αι ιστορικά στο σύνολο της Ε.Ε. και τον υψηλότερο στην Ευρωζώνη από το 2008, που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση. Το τέταρτο τρίμηνο ο αριθμός των απασχολούμ­ενων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 400.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η απασχόληση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου στην Ελλάδα κατά 2,1% και 2,2% αντίστοιχα. Για την ανεργία προβλέπετα­ι ότι θα κυμανθεί στο 22% του ενεργού πληθυσμού το 2017 και στο 20,3% το 2018. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές δεν είχαν λάβει υπ’ όψιν τη μεγάλη καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόληση και στην ανεργία. [SID:10913538]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece