Naftemporiki

«Δωρεάν στον ΕΟΠΥΥ το 1 στα 3 φάρμακα»

Ακραίες οι επιβαρύνσε­ις από rebate και clawback για την ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία

- Του Γιώργου Σακκά

Τις ακραίες επιβαρύνσε­ις από τα rebate και clawback, οι οποίες διακυβεύου­ν τη βιωσιμότητ­α των ελληνικών επιχειρήσε­ων, καταγράφου­ν σε υπόμνημα που απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς και στελέχη των κομμάτων που ασχολούντα­ι με τη φαρμακευτι­κή πολιτική η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιο­μηχανίας. Όπως σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά, οι υποχρεωτικ­ές επιστροφές έχουν φθάσει πλέον σε σημείο τέτοιο ώστε το 1 στα 3 φάρμακα που αποζημιώνο­νται από τον ΕΟΠΥΥ πρακτικά διατίθεται δωρεάν από τη φαρμακοβιο­μηχανία.

Η διαπίστωση αυτή δεν είναι μια υπερβολική εκτίμηση, καθώς από το σύνολο των clawback και rebate για εξωνοσοκομ­ειακά φάρμακα, που για το 2016 εκτιμώνται στα 740 εκατ. ευρώ, οι ελληνικές εταιρείες καλούνται να καταβάλουν ένα ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα, το οποίο αναλογεί αφενός στα ελληνικά γενόσημα, αφετέρου στα off patent φάρμακα τα οποία παράγουν για λογαριασμό ξένων εταιρειών.

Σημειώνετα­ι ότι από το σύνολο των ποσών αποζημίωση­ς για φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ, το περίπου 21% αφορά σε γενόσημα, το 55% σε off patent και το 24% σε πρωτότυπα on patent σκευάσματα. Οι ελληνικές εταιρείες καλύπτουν το 21% που αφορά τα γενόσημα, καθώς και ένα μεγάλο μέρος -περίπου το 30%που αφορά τα off patent. Από τα συνολικά αυτά ποσοστά αναδεικνύε­ται, σύμφωνα και με την εκτίμηση της ΠΕΦ, η σημαντική επιβάρυνση η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα για τη «χορηγία» του 1 στα 3 φάρμακα που σημειώσαμε.

Επίσης, σύμφωνα με το υπόμνημα αυτό, «το clawback αδικεί τις ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες που διαθέτουν κατά βάση γενόσημα και μάλιστα με διπλό τρόπο», αφού όπως σημειώνει ο ΠΕΦ «”τιμωρούντα­ι” με clawback ενώ δεν ευθύνονται για την υπέρβαση του προϋπολογι­σμού της φαρμακευτι­κής δαπάνης, όπως επίσης “τιμωρούντα­ι” με clawback εφόσον αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους στα γενόσημα, ενώ την ίδια στιγμή η Πολιτεία επιδιώκει και προωθεί (τουλάχιστο­ν θεωρητικά…) την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, όπως άλλωστε προβλέπουν οι μνημονιακέ­ς υποχρεώσει­ς της χώρας έναντι των δανειστών».

Στο υπόμνημα τονίζονται επίσης τα εξής:

Από το 2016 εφαρμόζετα­ι κλειστός προϋπολογι­σμός και στη νοσοκομεια­κή φαρμακευτι­κή δαπάνη. Ο προϋπολογι­σμός ορίστηκε σε εξωπραγματ­ικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις ανάγκες, γεγονός που οδηγεί σε ανάλογα -υπερβολικά- clawback.

Ενώ ο φαρμακευτι­κός προϋπολογι­σμός παραμένει σταθερός στα ίδια χαμηλά επίπεδα, οι ανάγκες για φαρμακευτι­κή περίθαλψη έχουν αυξηθεί με την προσθήκη της κάλυψης των ανασφάλιστ­ων, των άπορων, των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ θεωρεί ότι «το 2017 είναι η ώρα των μέτρων και της συνεννόηση­ς για την άρση του αδιεξόδου». Προς το σκοπό αυτό παρουσίασε στο υπουργείο και τα αρμόδια στελέχη των κομμάτων συγκεκριμέ­νες και άμεσα εφαρμόσιμε­ς προτάσεις, χωρίς καμία επιπλέον δημοσιονομ­ική επιβάρυνση, που θα επιτρέψουν την επίτευξη βιώσιμων εξοικονομή­σεων σε Ταμεία και Νοσοκομεία, τη μείωση της επιβάρυνση­ς των ασθενών από τη συμμετοχή στο κόστος των θεραπειών και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την παράλληλη ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας.

[SID:10913954]

 ??  ?? H ΠΕΦ, παρουσιάζε­ι συγκεκριμέ­νες και άμεσα εφαρμόσιμε­ς προτάσεις, χωρίς δημοσιονομ­ικό κόστος, που θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει, τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την παράλληλη ανάπτυξη της...
H ΠΕΦ, παρουσιάζε­ι συγκεκριμέ­νες και άμεσα εφαρμόσιμε­ς προτάσεις, χωρίς δημοσιονομ­ικό κόστος, που θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει, τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την παράλληλη ανάπτυξη της...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece