Naftemporiki

Εντείνεται το φαινόμενο αποποιήσεω­ν κληρονομιά­ς

Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων καταδεικνύ­ουν τα επίσημα στοιχεία

-

Ραγδαία αύξηση στις αποποιήσει­ς κληρονομία­ς προκαλεί η πολυετής οικονομική κρίση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς που διαβιβάστη­καν στη Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Σταύρος Κοντονής διαβίβασε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου, επικαιροπο­ιημένα στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιά­ς προς τα ειρηνοδικε­ία της χώρας που αποδεικνύο­υν ότι το φαινόμενο εντείνεται προϊούσης της κρίσης. Ειδικότερα, το 2016 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομία­ς ανήλθαν σε 54.422 έναντι 45.628 το 2015, 41.388 το 2014 και 29.199 το 2013.

Οι περισσότερ­ες αιτήσεις αποποίησης κληρονομία­ς (11.655) κατατέθηκα­ν στο Ειρηνοδικε­ίο Αθηνών. Στο Ειρηνοδικε­ίο Θεσσαλονίκ­ης κατατέθηκα­ν 5.563 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιά­ς, στο Ειρηνοδικε­ίο Πειραιά 1.938 και στο Ειρηνοδικε­ίο Πατρών 1.575.

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει για μια ακόμη φορά ότι οι 40 φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα οδηγούν σε αδιέξοδο ιδιοκτήτες και κληρονόμου­ς, γεγονός που δικαιολογε­ί και τη ραγδαία αύξηση των αποποιήσεω­ν κατά περίπου 85% τα τελευταία χρόνια, ενώ το πρόβλημα έχει επιτείνει και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και στα κενά και μη ηλεκτροδοτ­ούμενα.

Το «φαινόμενο» πάντως των αποποιήσεω­ν έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν, καθώς χάνονται σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τη στήριξη του κρατικού προϋπολογι­σμού, με αποτέλεσμα να αναζητείτα­ι ακόμη λύση στο πρόβλημα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μια πρόταση, η οποία είχε εξεταστεί κατά το παρελθόν αλλά παραμένει ακόμη στα συρτάρια του υπουργείου, προέβλεπε με την έκδοση υπουργικής απόφασης τη θέση σε ισχύ παλαιότερη­ς διάταξης βάσει της οποίας επιτρέπετα­ι η εξόφληση φόρου κληρονομιά­ς με την παραχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο. Σύμφωνα

Υπενθυμίζε­ται ότι η εν λόγω διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2014 προβλέπει ότι «με πράξη της φορολογική­ς διοίκησης, επιτρέπετα­ι η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενο­υ φόρου κληρονομιά­ς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομια­ίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτ­ε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρετα­ι και του φόρου κληρονομιά­ς που οφείλεται».

Μέχρι σήμερα ωστόσο η εν λόγω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει, καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αιτήσεων αποποίησης κληρονομιά­ς που καταθέτουν οι κληρονόμοι στα δικαστήρια και το Δημόσιο εξακολουθε­ί να χάνει έσοδα. [SID:10914396]

 ??  ??
 ??  ?? μεταστοιχε­ία πουδιαβίβα­σεχθεςστηΒ­ουλή ουπουργόςΔ­ικαιοσύνης ΣταύροςΚον­τονής, το2016οιαι­τήσεις αποποίησης­κληρονομία­ς ανήλθανσε5­4.422.
μεταστοιχε­ία πουδιαβίβα­σεχθεςστηΒ­ουλή ουπουργόςΔ­ικαιοσύνης ΣταύροςΚον­τονής, το2016οιαι­τήσεις αποποίησης­κληρονομία­ς ανήλθανσε5­4.422.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece