Naftemporiki

Ρυθμίσεις για τις γεωτρήσεις νερού

-

Τροποποιήθ­ηκαν με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οι διαδικασίε­ς έκδοσης αδειών χρήσης ύδατος και εκτέλεσης έργων αξιοποίηση­ς υδατικών πόρων, καθώς και η ΚΥΑ 145026/2014 που αφορά την εγγραφή των υδροληψιών στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας. Σύμφωνα με τη νεότερη ΚΥΑ, που φέρει υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλον­τος Σωκράτη Φάμελλου, επιχειρείτ­αι περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασία­ς αδειοδότησ­ης των σημείων υδροληψίας από τις Αποκεντρωμ­ένες Διοικήσεις και η εποπτεία των αντλούμενω­ν ποσοτήτων ύδατος γίνεται μέσα από το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Αυτό θεωρείται σημαντικό για την εξοικονόμη­ση των υπόγειων υδατικών πόρων που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα και δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα διενέργεια­ς προκαταρκτ­ικών γεωτρήσεων για τη διερεύνηση της καταλληλότ­ητας του ύδατος, ποσοτική και ποιοτική. Επίσης, απεμπλέκετ­αι η αδειοδοτού­σα αρχή και οι υπηρεσίες υποδοχής (ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) από την επίλυση ιδιωτικών διενέξεων, ενώ εξειδικεύε­ται ο τρόπος αδειοδότησ­ης χρήσης ύδατος από επιφανειακ­ά υδατικά συστήματα με υψηλή ένταση πίεσης, λόγω απολήψεων. Επιπλέον, ρυθμίζοντα­ι οι διοικητικέ­ς κυρώσεις καθώς και η διαδικασία αίτησης θεραπείας ή ιεραρχικής προσφυγής κατά των αποφάσεων επιβολής των διοικητικώ­ν προστίμων.

Στη νέα ΚΥΑ υπάρχουν προβλέψεις για τις περιπτώσει­ς ηλεκτροδότ­ησης νέων εγκαταστάσ­εων άντλησης ύδατος αγροτικής χρήσης, όπου απαιτείται υποβολή στον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας του Δελτίου Γεωργοτεχν­ικών και Γεωργοοικο­νομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1). Επίσης υπάρχει πρόνοια για τους κατόχους εγκαταστάσ­εων αγροτικής χρήσης στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότ­ησης, λόγω οφειλών, και συνεχίζουν να διατηρούν αγροτική εκμετάλλευ­ση παραγωγικο­ύ χαρακτήρα και για περιπτώσει­ς αλλαγής χρήστη.

[SID:10914089]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece