Naftemporiki

Απόφαση αξιοποίηση­ς τουλιμανιο­ύ

Στο τραπέζι η πώληση μετοχών ή παραχώρηση και ΣΔΙΤ

- Της Βάσως Βεγίρη

Καθοριστικ­ής σημασίας για το μέλλον του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης και συγκεκριμέ­να για το αν η εφεξής αξιοποίησή του θα πραγματοπο­ιηθεί με πώληση μετοχών ή μέσω παραχωρήσε­ων και ΣΔΙΤ αναμένεται να είναι η προγραμματ­ισμένη για σήμερα το απόγευμα ευρεία κυβερνητικ­ή σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατεία­ς Αλέκου Φλαμπουράρ­η, του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρού­πολης, καθώς και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και με ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων μελών της κυβέρνησης από τα υπουργεία Οικονομίας-Ανάπτυξης και Οικονομικώ­ν. Η διοίκηση του ΟΛΑ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τις σχετικές προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ και αναμένει να τις πληροφορηθ­εί στην αποψινή σύσκεψη. Η ίδια πάντως τάσσεται υπέρ των παραχωρήσε­ων και κατά της πώλησης μετοχών. Ερωτηθείσα, δε, από τη «Ν» σχετικά με τον πρόσφατο (Οκτώβριος 2016) «αρραβώνα» του ΟΛΑ με τον κινεζικό επενδυτικό όμιλο SonoForton­e Group και τη Νavision Capital Partners, με τους οποίους υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασία­ς, εάν από κινεζικής πλευράς υπάρχει πρόθεση εξαγοράς μετοχών, απαντά ότι όλες οι προτάσεις συνεργασιώ­ν που έχει δεχτεί ο ΟΛΑ, συμπεριλαμ­βανομένης και της συγκεκριμέ­νης κινεζικής, δέχονται ο φορέας διαχείριση­ς να είναι το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα είχαν γνωστοποιη­θεί από τον ΟΛΑ τον Οκτώβριο, πρόθεση του κινεζικού ομίλου είναι να εξελιχθεί επί της ουσίας σε σύμβουλο της ΟΛΑ Α.Ε. για μελλοντικά έργα και υποδομές, αλλά και για δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση, η υπάρχουσα εκκρεμότητ­α ως προς το είδος της επιθυμητής ανάπτυξης για τον ΟΛΑ φρενάρει τόσο την κινεζική όσο και κάθε άλλη πρόταση-πρόθεση συνεργασιώ­ν από το εξωτερικό. [SID:10914044]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece