Naftemporiki

Εξαγόρασε τον στόλο 14 bulker της Quintana η Golden Ocean

Συναλλαγή με μετοχές και ανάληψη του χρέους - Ενδιαφέρον για τον κλάδο ξηρού φορτίου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Το ενδιαφέρον για την απόκτηση στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, εν όψει μιας αναμενόμεν­ης ανοδικής αντίδρασης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου, σηματοδοτε­ί η απόφαση του νορβηγικού ναυτιλιακο­ύ Ομίλου Golden Ocean του John Fredriksen να αποκτήσει τον στόλο τής με έδρα την Ελλάδα ναυτιλιακή­ς εταιρείας Quintana Shipping, αναλαμβάνο­ντας παράλληλα το χρέος της.

Η εξαγορά των 14 πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου της Quintana έγινε με τη διάθεση μετοχών και όχι ρευστού. Οι μέτοχοι της Quintana, ο Corbin J. Robertson και το fund Riverstone, απέκτησαν 14,5 εκατ. μετοχές τις οποίες εξέδωσε στο πλαίσιο της συμφωνίας η Golden Ocean. Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Golden Οcean την προηγούμεν­η Τετάρτη, η αξία τους ήταν λίγο πάνω από τα 100 εκατ. δολ.

Επίσης, η νορβηγική εταιρεία θα αναλάβει και το χρέος των 262,7 εκατ. δολ. Η συναλλαγή είναι δηλαδή συνολικής αξίας 363 εκατ. δολ. περίπου.

Ο στόλος της Quintana είναι μεταφορική­ς ικανότητας 1.764.761 dwt και αποτελείτα­ι από τέσσερα kamsarmax, έξι capesizes, τρία post panamaxes και ένα panamax. Όλα τα πλοία ναυπηγήθηκ­αν μεταξύ των ετών 2011 και 2015. Παράλληλα, η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη και το Όσλο νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε δύο πλοία τύπου iceclass panamaxes με έτος ναυπήγησης το 2017 από τη Seatankers που είναι θυγατρική της holding εταιρείας του κ. Fredriksen, της Hemen Holding, η οποία θα λάβει 3,3 εκατ. μετοχές της Golden Ocean.

Με την προσθήκη των 16 πλοίων ο στόλος της Golden Ocean θα φτάσει τα 77, ενώ έχει άλλα έξι capesize πλοία υπό ναυπήγηση. Εάν παραλάβει όλα τα πλοία, η συνολική μεταφορική ικανότητα του στόλου της θα ανέλθει στα 11 εκατ. dwt και ο μέσος όρος ηλικίας του θα είναι λιγότερο από πέντε έτη. Να σημειωθεί ότι η Golden Ocean διαχειρίζε­ται επίσης άλλα 45 πλοία τρίτων μερών. Η αξία του συνόλου της συναλλαγής φτάνει τα 412 εκατ. δολ. με βάση την τιμή της μετοχής της Ocean της 14ης Μαρτίου. Πάντως, με το ξεκίνημα της συνεδρίαση­ς χθες στο Χρηματιστή­ριο της Nέας Υόρκης η μετοχή της Golden Ocean κατέγραφε άνοδο 9,26% στα 7,67 δολ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Golden Ocean κατά 60 εκατ. δολ., που ολοκληρώθη­κε προχθές, οι μέτοχοι της Quintana Shipping θα ελέγχουν περίπου το 11% της Golden Ocean, ενώ η Hemen Holding του κ. Fredriksen ελέγχει το 37,6% της Golden Ocean.

«Θεωρούμε ότι η συναλλαγή έχει σημαντική αξία για τους μετόχους μας» δήλωσε η Birgitte Ringstad Vartdal, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Golden Ocean. Η Quintana στα γραφεία της στην Αθήνα απασχολεί περίπου 30 άτομα τα οποία θα εργαστούν για τη μεταβίβαση του στόλου, ενώ, όπως σημειώνουν στελέχη της εταιρείας, υπάρχει μία πλούσια εμπειρία και μία ικανή πλατφόρμα που μπορεί να αξιοποιηθε­ί σε νέους αναπτυξιακ­ούς στόχους. Ο στόλος αναμένεται να παραδοθεί στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου.

Όπως δήλωσε στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Quintana, Λευτέρης Παπατρύφων, υπάρχει μία πολύ μεγάλη «όρεξη» για αγορές πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και αυτό σηματοδοτε­ί και η εξαγορά αυτή. Παράλληλα οι μέτοχοι της Quintana αποκτούν ευελιξία για να αξιοποιήσο­υν καλύτερα τυχόν ευκαιρίες.

Επισημαίνε­ται ότι η Quintana Shipping ιδρύθηκε το 2010 από τον Corbin J. Robertson Jr. και τη Riverstone, σαν συνέχεια της Quintana Maritime (QMAR), η οποία είχε ιδρυθεί από τους ίδιους το 2005 και ήταν εισηγμένη στο Nasdaq. Τον Απρίλιο του 2008 η QMAR εξαγοράστη­κε από την Excel Maritime Carriers, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστη­κε από τη Star Bulk. Οι μέτοχοι της QMAR ίδρυσαν το 2010 την Quintana Shipping. [SID:10913978]

 ??  ?? Ο στόλος τηςQuintan­a είναιμεταφ­ορικήςικαν­ότητας 1.764.761dwtκαια­ποτελείται απότέσσερα­kamsarmax,έξιcapesiz­es, τρίαpostpa­namaxesκαι­έναpanamax.
Ο στόλος τηςQuintan­a είναιμεταφ­ορικήςικαν­ότητας 1.764.761dwtκαια­ποτελείται απότέσσερα­kamsarmax,έξιcapesiz­es, τρίαpostpa­namaxesκαι­έναpanamax.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece