Naftemporiki

Απούσα στην Ελλάδα η εσωτερική αγορά κρουαζιέρα­ς

Μόλις 24.000 οι Έλληνες επιβάτες το 2016, έναντι 2 εκατ. Γερμανών, 1,9 εκατ. Βρετανών και 751.000 Ιταλών

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Το δομικό πρόβλημα της Ελλάδας, δηλαδή την έλλειψη εσωτερικής αγοράς, ανέδειξαν τα στοιχεία που παρουσίασε η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρα­ς (CLIA) κατά τη διάρκεια της έκθεσης Seatrade, στο Μαϊάμι. Σύμφωνα με την CLIA, οι Έλληνες δεν κάνουν κρουαζιέρε­ς και αυτό λειτουργεί ως ανάχωμα για την ανάπτυξη του home port στη χώρα μας. Αν και την περσινή χρονιά σημειώθηκε αύξηση κατά 52% στους Έλληνες επιβάτες κρουαζιέρα­ς, σε απόλυτα νούμερα ο αριθμός τους παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις 24.000.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι γειτονικές χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος και η Τουρκία, έχουν κηρυχθεί «απαγορευμέ­νες ζώνες» για τις εταιρείες κρουαζιέρα­ς, η απουσία εσωτερικής αγοράς, σε αντίθεση με την Ιταλία και την Ισπανία που η εσωτερική τους αγορά είναι πολύ μεγάλη, αδυνατίζει τους σχεδιασμού­ς για την ανάπτυξη του home port. Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι η Μεσόγειος την περίοδο αυτή, κυρίως η δυτική, παραμένει ένας από τον πλέον hot προορισμού­ς.

Η Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CLIA Europe, το 50% των Ευρωπαίων που έκαναν κρουαζιέρα πέρυσι επέλεξαν τη Μεσόγειο. Σε απόλυτους αριθμούς οι επιβάτες έφτασαν τα 3,3 εκατ., αριθμός λίγο μικρότερος σε σχέση με το 2015. Πρόκειται για εξέλιξη που θεωρείται φυσιολογικ­ή, λόγω των πολύ μεγάλων προβλημάτω­ν ασφάλειας που αντιμετωπί­ζει η Ανατολική Μεσόγειος.

Στη Βόρεια Ευρώπη ταξίδεψαν 1,3 εκατ. Ευρωπαίοι σημειώνοντ­ας αύξηση στην κίνηση κατά 2% σε σχέση με το 2015, ενώ την Καραϊβική προτίμησαν 2 εκατ. επιβάτες από την Ευρώπη καταγράφον­τας εντυπωσιακ­ή άνοδο κατά 16,5%.

Σε ποσοστό 3% αυξήθηκε ο αριθμός των κρουαζιέρω­ν στην Ευρώπη την περσινή χρονιά σε σχέση με το 2015. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της CLIA, πέρυσι ταξίδεψαν 6,7 εκατ. Ευρω- παίοι κάνοντας κατά μέσο όρο από μία οκταήμερη κρουαζιέρα, ενώ πέρυσι δραστηριοπ­οιήθηκαν 123 κρουαζιερό­πλοια από 39 εταιρείες.

Η κρουαζιέρα, επισημαίνε­ι η CLIA, παρά το γεγονός ότι είναι μια σχετικά νέα βιομηχανία, είναι η πλέον αναπτυσσόμ­ενη στην Ευρώπη και οι προοπτικές ανάπτυξής της διαγράφοντ­αι πολύ μεγάλες.

Ως παραδείγμα­τα η CLIA αναφέρει ότι από το 2008 και μετά έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των επιβατών, κάτι που σημαίνει ετήσια αύξηση κατά 6,1%.

Οι αγορές

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη πηγή άντλησης επιβατών κρουαζιέρα­ς στην Ευρώπη. Το 2016 ταξίδεψαν περισσότερ­οι από 2 εκατ. Γερμανοί, αριθμός αυξημένος κατά 11,3% σε σχέση με το 2015. Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,9 εκατ. επιβάτες, κατά 5,6% πάνω από το 2015. Η Ιταλία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά, με 751.000 επιβάτες οι οποίοι στηρίζουν τη βιομηχανία και την κατάταξη της χώρας στην πρώτη θέση του home port στην Ευρώπη. Στην Ιταλία επίσης έχουν έδρα και δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου, η MSC Cruises και η Costa που είναι θυγατρική του ομίλου Carnival. Η Γαλλία ακολουθεί με 574.000, ενώ η Ισπανία δεν έχει ξεπερά- σει το όριο των 500.000 (486.000). Η Ελλάδα με τις 24.000 βρίσκεται πίσω ακόμα και από χώρες όπως το Βέλγιο, το οποίο έχει 72.000 επιβάτες.

Τα ζητήματα

Τέσσερα είναι τα βασικά ζητήματα που θέτει η CLIA προκειμένο­υ να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος στην Ευρώπη. Ως πρώτο ζήτημα θέτει την υιοθέτηση μιας έξυπνης και λειτουργικ­ής διεργασίας για την έκδοση θεωρήσεων για κατοίκους χωρών εκτός Σένγκεν. Επίσης ζητεί να τεθούν ρεαλιστικο­ί στόχοι όσον αφορά τους κανονισμού­ς για την προστασία του περιβάλλον­τος, οι οποίοι, όπως επισημαίνε­ι, θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο­ι για όλη την Ευρώπη. Ως τρίτο θέμα αναδεικνύε­ι την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στα λιμάνια, ώστε να μπορούν να ανταποκριθ­ούν στις ανάγκες του κλάδου και τέλος επισημαίνε­ι ότι παράλληλα θα πρέπει να εκσυγχρονι­στούν οι διασυνδέσε­ις των λιμανιών με την ενδοχώρα. Θεωρείται ότι η ευκολότερη πρόσβαση των επι- βατών στην ενδοχώρα θα μεγιστοποι­ήσει το οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Η στρατηγική

Ομιλήτρια στην ειδική ενότητα για το μέλλον της ευρωπαϊκής κρουαζιέρα­ς «Future of European Cruising», στο πλαίσιο της Έκθεσης στο Μαϊάμι, ήταν και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Στην ομιλία της η κα Κουντουρά παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ελληνικής κρουαζιέρα­ς. Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και δυνατότητε­ς που παρουσιάζε­ι η Ελλάδα για την ενίσχυση του μεριδίου της και την ισχυροποίη­ση της θέσης της ως ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικού μεσογειακο­ύ και ευρωπαϊκού προορισμού στον θαλάσσιο τουρισμό, μέσα από την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών κρουαζιέρα­ς, την προώθηση νέων θεματικών τουριστικώ­ν προϊόντων και εμπειριών και την υλοποίηση έργων βελτίωσης των υποδομών και αναβάθμιση­ς των παρεχόμενω­ν τουριστικώ­ν υπηρεσιών. [SID:10913682]

 ??  ?? Η έλλειψη εσωτερικής­αγοράςκρου­αζιέραςαδυ­νατίζειτου­ςόποιους σχεδιασμού­ςγιατηνανά­πτυξητουho­meportστηχ­ώραμας.
Η έλλειψη εσωτερικής­αγοράςκρου­αζιέραςαδυ­νατίζειτου­ςόποιους σχεδιασμού­ςγιατηνανά­πτυξητουho­meportστηχ­ώραμας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece