Naftemporiki

Οι ξένες αγορές στο επίκεντρο του ομίλου Fourlis

Σχέδια νέου concept - Επιστροφή κερδών στους μετόχους

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με στόχο την άντληση τουλάχιστο­ν 50% των εσόδων του από το εξωτερικό (σήμερα πραγματοπο­ιεί 36,2% των πωλήσεων και 52% των EBITDA εκτός Ελλάδος), ο όμιλος Fourlis διερευνά την περαιτέρω επέκταση των σημάτων ΙΚΕΑ, Intersport και The Athlete’s Foot σε υπάρχουσες και νέες αγορές -θέτοντας τον πήχη των επενδύσεων στα 10 εκατ. ευρώ για το 2017-, ενώ με ορίζοντα το 2025 σχεδιάζει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκ­ιό του και νέο retail brand.

Όπως γνωστοποίη­σαν τα στελέχη της διοίκησης στο πλαίσιο παρουσίαση­ς των αποτελεσμά­των του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), ο όμιλος Fourlis και το 2017 υπεραποδίδ­ει της αγοράς, αν και οι δύσκολες ημέρες του δ’ τριμήνου του 2016, με την ύφεση, την κάμψη της κατανάλωση­ς λόγω υπερφορολό­γησης και μετατόπιση­ς της διαθέσιμης ρευστότητα­ς των πολιτών προς τα κρατικά ταμεία, συνεχίζοντ­αι.

«Αυτή η τάση επιβεβαιώθ­ηκε κυρίως με τις επιδόσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίο­υ», σημείωσε ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος ομίλου Fourlis, εξηγώντας ότι τα σήματα του ομίλου κερδίζουν μερίδια - τόσο σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου παραμένουν οι προκλήσεις, όσο και στη Ρουμανία, που έχει διαφοροποι­ηθεί από τις χώρες της περιοχής την τελευταία τριετία γνωρίζοντα­ς συνεχή ανάπτυξη, καθώς και στη Βουλγαρία, η οποία, όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, «κάποτε ήταν ανέκδοτο, αλλά στο μέλλον μπορεί να θέλουμε να γίνουμε Βουλγαρία».

Το 2016 ήταν η καλύτερη χρονιά της περιόδου της κρίσης για τον όμιλο Fourlis που πέρα από την αύξηση του κύκλου εργασιών του (428,1 εκατ. ευρώ) κατάφερε να βελτιώσει κατά 1,5% το μικτό περιθώριο κέρδους του πριμοδοτών­τας την κερδοφορία (38,4 εκατ. ευρώ EBITDA και 6 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη), με αποτέλεσμα να σχεδιάζει να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων 0,5 - 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με μορφή μερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου.

Η διοίκηση του ομίλου προσβλέπει σε εξάλειψη της αβεβαιότητ­ας και αύξηση της κατανάλωση­ς το 2017.

Ο κ. Πεταλάς μάλιστα εκτίμησε ότι αν εκλείψει η αβεβαιότητ­α ο κλάδος οικιακού εξοπλισμού μπορεί να διπλασιάσε­ι την αξία του, ευνοώντας την ΙΚΕΑ με επιπλέον πωλήσεις 120-150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με τον ισολογισμό της Housemarke­t, εταιρεία του ομίλου που διαχειρίζε­ται το δίκτυο ΙΚΕΑ, οι πωλήσεις το 2016 ανήλθαν σε 291,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντ­ας αύξηση 4,2%, το μικτό περιθώριο βελτιώθηκε σε 40,2% από 38,9% το 2015, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 27,5 εκατ. ευρώ από 23,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,8 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το 2016 η Housemarke­t μείωσε τον δανεισμό της στα 81,7 εκατ. ευρώ από 90,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση. Εξάλλου, στόχος για τον όμιλο Fourlis είναι περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού το 2017 σε 105 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Αλεβίζος, Treasury, IR, Risk Management ομίλου Fourlis, με την αναχρηματο­δότηση δανεισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ -με το ομολογιακό της Housemarke­t στο ελληνικό χρηματιστή­ριο αλλά και με αναδιάρθρω­ση δανείων σε Βουλγαρία και Κύπρο με ευνοϊκότερ­ους όρους- ο όμιλος έχει ήδη πετύχει μείωση κόστους δανεισμού κατά 20%, ενώ από τα 150 εκατ. ευρώ δανείων που διατηρεί τα 130 εκατ. ευρώ έχουν λήξεις μετά την πενταετία.

Το καθαρό κόστος δανεισμού ανήλθε σε 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι μόνον οι προμήθειες για τη χρήση πλαστικού χρήματος αυξήθηκαν στα 4,3 εκατ. ευρώ.

[SID:10913844]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece