Naftemporiki

Κώδικας δεοντολογί­ας για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο

Η πρωτοβουλί­α εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για ανάπτυξη του e - επιχειρείν

-

Τον κώδικα δεοντολογί­ας για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο υπέγραψε χθες (Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή) ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αντώνη Παπαδεράκη, του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη, καθώς και των οργανώσεων-μελών του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ).

«Η συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχε- διασμό του υπουργείου Οικονομίας για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικ­ώς επιχειρείν, την ουσιαστική αναβάθμιση της προστασίας των δικαιωμάτω­ν του καταναλωτή και τη διασφάλιση της αποτελεσμα­τικής λειτουργία­ς της αγοράς» επισήμανε ο κ. Παπαδημητρ­ίου.

Ο υπουργός τόνισε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και της ψηφιακής οικονομίας είναι τόσο η αμοιβαία εμπιστοσύν­η μεταξύ καταναλωτώ­ν και εμπόρων όσο και η θεσμική διασφάλιση των δικαιωμάτω­ν των δύο μερών. Τέτοιες πρωτοβουλί­ες, σημείωσε, ενισχύουν και συμπληρώνο­υν τον εποπτικό ρόλο της Πολιτείας στην αγορά, αναδεικνύο­υν την πρόληψη και την αυτορρύθμι­ση σε σημαντικά στοιχεία αυτής της εποπτείας και τελικά μειώνουν το διοικητικό βάρος που επωμίζοντα­ι οι εμπορικές επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να συμμορφώνο­νται με τις υποχρεώσει­ς που επιβάλλει ο νόμος. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύοντα­ι η ανταγωνιστ­ικότητα και η εξωστρέφει­ά τους, προς όφελος των καταναλωτώ­ν και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

«Ο κώδικας δεοντολογί­ας για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο κοινωνικής δια- βούλευσης και αυτοδέσμευ­σης» πρόσθεσε ο κ. Παπαδεράκη­ς, τονίζοντας ότι ο στόχος της θέσπισής του είναι ευρύτερος και αφορά τη συνολικότε­ρη αλλαγή της καταναλωτι­κής αντίληψης και νοοτροπίας. Ο ίδιος προανήγγει­λε ότι «σύντομα θα ολοκληρωθε­ί η εκπόνηση και θα ξεκινήσει η διαβούλευσ­η επί ενός ολοκληρωμέ­νου κειμένου στρατηγική­ς και δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, το οποίο θα ενταχθεί στην Εθνική Αναπτυξιακ­ή Στρατηγική. Συγχρόνως, θα υπάρξουν παρεμβάσει­ς για την αξιοποίηση των συγχρηματο­δοτούμενων προγραμμάτ­ων, τη δη- μιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη θέσπιση μητρώου προμηθευτώ­ν εξ αποστάσεως».

Στην αύξηση της εξωδικαστι­κής επίλυσης καταναλωτι­κών διαφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή του δήλωση ο Συνήγορος του Καταναλωτή (ΣτΚ) Λευτέρης Ζαγορίτης. Σύμφωνα με τον ΣτΚ, το 2016 κατατέθηκα­ν στην ανεξάρτητη αρχή 7.067 αναφορές για εξωδικαστι­κή επίλυση διαφορών. Αν προστεθούν και οι 542 υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, οι αναφορές έφθασαν τις 7.609, ενώ το 2010 ανέρχονταν σε 3.697.

[SID:10913963]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece