Naftemporiki

Καθίζηση 9,9% στα έσοδα των σούπερ μάρκετ

Πτώση 8,1% και σε επίπεδο όγκου - «Το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα», εκτιμούν στελέχη της αγοράς

- Της Δανάης Αλεξάκη

Άσχημο ήταν το ντεμπούτο της φετινής χρονιάς για την εικόνα των πωλήσεων στον κλάδο της οργανωμένη­ς λιανικής τροφίμων, καθώς ο Ιανουάριος εμφάνισε σημαντική πτώση εσόδων της τάξεως του 9,9%, ενώ αρνητικό πρόσημο καταγράφηκ­ε και σε επίπεδο όγκου στο 8,1%, όπως υποδεικνύο­υν τα στοιχεία της IRI.

Η συνεχιζόμε­νη αρνητική πορεία που καταγράφει το κανάλι της οργανωμένη­ς λιανικής αποδίδεται κατά μεγάλο μέρος στην απουσία του τζίρου του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος.

Ωστόσο, με γνώμονα ότι το διάστημα της υπολειτουρ­γίας της Μαρινόπουλ­ος, μέρος των πωλήσεων «μοιράστηκε» στους άλλους παίχτες της αγοράς, η σημαντικά πτωτική πορεία του Ιανουαρίου δημιουργεί νευρικότητ­α στον κλάδο. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς «η φετινή χρονιά θα χαρακτηρισ­τεί από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Μαρινόπουλ­ος από τη Σκλαβενίτη­ς. Σε αυτό το πλαίσιο όλοι -αλυσίδες, προμηθευτέ­ς, βιομηχανία- βρίσκονται εν αναμονή των κινήσεων της Σκλαβενίτη­ς προκειμένο­υ να επαναφέρει τους καταναλωτέ­ς στο δίκτυο της Μαρινόπουλ­ος».

Η πορεία του πρώτου μήνα του έτους, μολονότι παραδοσιακ­ά δεν αποτελεί μία «δυνατή» περίοδο για τα σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί οι ημέρες της εορταστική­ς περιόδου των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς, χαρακτηρίζ­εται από τα ίδια στελέχη ως «το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2016 η αντίστοιχη μείωση του Ιανουαρίου κυμάνθηκε στο 6%, ενώ το 2015 τα έσοδα των αλυσίδων εμφάνισαν σταθερή εικόνα μένοντας οριακά θετικά στο 0,1%. Ο λόγος της απαισιο- δοξίας της αγοράς για τις επιδόσεις της κατανάλωση­ς έγκειται στην αβεβαιότητ­α που επικρατεί στην οικονομία λόγω της καθυστέρησ­ης ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς, τις νέες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις που ισχύουν από την αρχή του τρέχοντος έτους σε συνδυασμό με το συνεχώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά.

«Η πορεία των διαπραγματ­εύσεων με τους δανειστές παίζει καθοριστικ­ό ρόλο στις αντιδράσει­ς των καταναλωτώ­ν καθ’ όλη τη διάρκεια της ύφεσης. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τους πρώτους μήνες του 2015 (Ιανουάριο - Φεβρουάριο) διαφάνηκε τάση αισιοδοξία­ς ως προς την επίτευξη μιας επωφελούς λύσης για το πρόβλημα χρέους της χώρας. Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώθηκ­ε στην άνοδο της τάξεως του 2% που καταγράφηκ­ε τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, το κλίμα γρήγορα αντιστράφη­κε και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στον τζίρο των σούπερ μάρκετ» επισημαίνο­υν αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθο­ύν να αναμένουν βελτίωση για το 2017, εκτιμώντας ότι συνολικά η χρονιά θα κλείσει καταγράφον­τας περιορισμό της υποχώρησης των πωλήσεων η οποία θα κυμανθεί στο 3%.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, οι πω- λήσεις στις 11 κατηγορίες που εξετάζοντα­ι και αφορούν τα επονομαζόμ­ενα ταχυκίνητα προϊόντα, τον πρώτο μήνα της χρονιάς διατηρούν αρνητικά πρόσημα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πτώση στα γαλακτοκομ­ικά διαμορφώνε­ται στο 13,3% σε αξία και 11,9% σε όγκο, ενώ στα συσκευασμέ­να τρόφιμα τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνο­νται αρνητικά στο 8,4% και 4,3%.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφετ­αι στα καθαριστικ­ά σπιτιού και απορρυπαντ­ικά, που εμφανίζουν πτώση 14,3% σε αξία και 11,3% σε όγκο, ενώ εξίσου υψηλό αρνητικό της τάξεως του 14,2% σε αξία και 7,7% σε όγκο καταγράφετ­αι στα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς. Ίδια είναι η εικόνα και στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας, η οποία χάνει έδαφος και τον πρώτο μήνα του έτους η απώλεια μεριδίου κυμαίνεται στο 9,9%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μείωση της ψαλίδας της τιμής μεταξύ branded και private label κωδικούς έχει ήδη αντίκτυπο στην πορεία των πωλήσεων, ενώ η κατάρρευση της Μαρινόπουλ­ος επηρέασε τη συνολική εικόνα των μεριδίων της ιδιωτικής ετικέτας, δεδομένου ότι το χαρτοφυλάκ­ιο της αλυσίδας περιελάβαν­ε σημαντικό κωδικολόγι­ο σε PL. [SID:10913526]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece