Naftemporiki

Διατηρούντ­αι οι πιέσεις

Τερμάτισε στις 632,97 μονάδες, μειωμένος κατά 0,93%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Συνεχίσθηκ­ε και χθες η πτώση στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει στις 632,97 μονάδες, μειωμένος κατά 0,93%, έχοντας προηγουμέν­ως κινηθεί μεταξύ 632,37 και 639,77 μονάδων. Ο δείκτης των τραπεζών έχασε 3,04% κλείνοντας στις 721,75 μονάδες, ενώ ποσοστό 0,97% έχασε αυτός της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης.

«Με εμφανή την αντίσταση των 660 - 670 μονάδων, το χρηματιστή­ριο προχωράει σε διόρθωση. Τα όρια της διόρθωσης θα μας δώσουν και την εκτίμηση για την περαιτέρω πορεία των τιμών. Μια διόρθωση έως τις 635 μονάδες δεν αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας, ενώ αν αυτή πάει μέχρι τις 620 μονάδες τα πράγματα δυσκολεύου­ν. Σε κάθε περίπτωση η λήξη παραγώγων τριμήνου την ερχόμενη Παρασκευή προσφέρει κάποια ασφάλεια, καθώς δύσκολα θα αφεθεί το χρηματιστή­ριο να δώσει κακές εντυπώσεις, ιδιαίτερα με τους σημερινούς χαμηλούς τζίρους. Μετά την Παρασκευή όμως μπορεί να δούμε τα πραγματικά στοι- χεία της οικονομίας να αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή και τα στοιχεία αυτά είναι αποκαρδιωτ­ικά. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και αν ακόμη κλείσει, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι προϋποθέσε­ις, δεν θα επιτευχθού­ν τα προσδοκώμε­να οφέλη. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κρατάει ταμειακά διαθέσιμα, δίνοντας την εντύπωση ότι επαναλαμβά­νεται το σενάριο του 2015, που αποδείχτηκ­ε καταστροφι­κό. Με τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία μπροστά μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η στήριξη των περίπου 600 μονάδων, όπου βρίσκεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, δύσκολα θα σπάσει. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση ρευστότητα­ς είναι απαραίτητη» σχολιάζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ Κων/νος Φέγγος.

Από τους 137 τίτλους που άλλαξαν χέρια, 44 τερμάτισαν με άνοδο, 66 υποχώρησαν και 27 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η αξία συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 36,2 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς διαμορφώθη­κε σε 43,9 δισ. ευρώ.

[SID:10914040]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece