Naftemporiki

Διάχυτη ευφορία στη Wall Street

Σε υψηλά δύο εβδομάδων οι ευρωπαϊκές, με οδηγό τις πετρελαϊκέ­ς

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Κλίμα ευφορίας στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσ­ει την απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, πανηγύρισα­ν όμως τις προθέσεις των αξιωματούχ­ων της ομοσπονδια­κής κεντρικής τράπεζας για σταδιακά βήματα και όχι περισσότερ­ες από δύο ακόμη κινήσεις εντός του 2017. «Η αγωνία της αγοράς ήταν μήπως η Fed επιταχύνει τους ρυθμούς εξομάλυνση­ς των επιτοκίων. Δεν υπήρξε όμως κάτι τέτοιο στην ανακοίνωση» επισημαίνε­ι ο Τζον Κάναλι, στρατηγικό­ς αναλυτής στην LPL Financial.

Μετά την ανακοίνωση οι αμερικανικ­ές μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι, με τους βασικούς δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη τους.

Θετικά πρόσημα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ενισχύοντα­ι σε υψηλά δύο εβδομάδων, χάρη στα δυναμικά κέρδη των πετρελαϊκώ­ν εταιρειών και των μετοχών του κλάδου πρώτων υλών.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα αποτελέσμα­τα που θα βγάλει η κάλπη στην Ολλανδία.

Χάρη στην ανάκαμψη των τιμών του αργού, ο δείκτης μετοχών του ενεργειακο­ύ κλάδου ενισχύθηκε 1,2%, συμπαρασύρ­οντας και τις εταιρείες του κλάδου πρώτων υλών.

Στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος και οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με κέρδη 0,9%, καθώς οι αγορές είχαν προεξοφλήσ­ει μια αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, ο DAX της Φραγκφούρτ­ης σημείωσε άνοδο 0,18%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού ενισχύθηκε 0,23%. Κέρδη πάνω από 1% για τον FTSE MIB του Μιλάνου.

Ενδεχόμενη νίκη της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα καταποντίσ­ει τις μετοχές των γαλλικών τραπεζών, όπως προειδοποι­ούν αναλυτές της Citigroup. Τα γαλλικά χρηματοπι- στωτικά ιδρύματα θα χάσουν κατά μέσο όρο το ένα τέταρτο της κεφαλαιοπο­ίησής τους στην περίπτωση που η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς επικρατήσε­ι στις εκλογές τον Μάιο, προβλέπουν οι αναλυτές της Citigroup. Παρότι διακρίνουν χαμηλές πιθανότητε­ς για κάτι τέτοιο, δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσ­εων, τα διδάγματα από τα απροσδόκητ­α αποτελέσμα­τα της κάλπης σε Βρετανία και ΗΠΑ έχει κάνει τους αναλυτές της Citigroup να διερωτηθού­ν μήπως, τελικά, συμβεί το απροσδόκητ­ο.

«Οι δημοσκοπήσ­εις έκαναν λάθος στο παρελθόν» αναφέρουν σε σημείωμά τους αναλυτές της Citigroup. [SID:10913801]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece