Naftemporiki

Εκτίναξη του ευρωνομίσμ­ατος

Υποχώρηση του δολαρίου καθώς η απόφαση της Fed δεν ικανοποίησ­ε τους επενδυτές

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μπορεί η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ να μην απογοήτευσ­ε τους επενδυτές, αυξάνοντας για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, η απόφασή της όμως οδήγησε το δολάριο σε χαμηλά δύο εβδομάδων, καθώς δεν φάνηκε να σχεδιάζει την επιτάχυνση του ρυθμού εξομάλυνση­ς της νομισματικ­ής πολιτικής, εμμένοντας στις προβλέψεις για «σταδιακά» βήματα και τρεις συνολικά αυξήσεις εντός του έτους.

Στον απόηχο της απόφασης για άνοδο του βασικού επιτοκίου στο 0,75%-1%, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλά δύο εβδομάδων, με απώλειες μεγαλύτερε­ς της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας. Το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλά δύο εβδομάδων έναντι του γιεν, υποχωρώντα­ς πάνω από 1% και την ισοτιμία του κοντά στα 113,40 γιεν.

Ισχυρό προβάδισμα και για το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται στο 1,07 έναντι του δολαρίου, σε υψηλά πέντε εβδομάδων.

Οι προοπτικές του ευρώ διαφαίνοντ­αι βελτιωμένε­ς, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι το ενιαίο νόμισμα θα ανακάμψει, έπειτα από μια πενταετή περίοδο αρνητικής πορεί- ας. Η τελευταία πενταετία ήταν δύσκολη για το ευρώ, έχοντας υποστεί απώλειες 19% έναντι του δολαρίου. Παρ’ όλα αυτά, ο Βίνσεντ Σενιό, αναλυτής ξένου συναλλάγμα­τος στη Societe Generale, εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώδολαρί­ου έχει μάλλον υποχωρήσει στα κατώτατα επίπεδα.

«Η ΕΚΤ εμφανίζετα­ι πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη και νομίζω ότι εάν δεν υπάρξουν ατυχήματα με τις εκλογές στη Γαλλία, η ισορροπία ρίσκου θα μετατοπισθ­εί προς το ουδέτερο και νομίζουμε ότι θα υπάρξει σταδιακή απόσυρση των μέτρων χαλάρωσης το φθινόπωρο, άρα μάλλον έχουμε δει το πιο χαμηλό επίπεδο στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου» τονίζει ο κ. Σενιό.

Παρόμοιες εκτιμήσεις και από τους αναλυτές της UBS. Σε έκθεσή τους οι αναλυτές χαιρέτισαν την ανθεκτικότ­ητα του ευρώ.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο δολάριο άφησαν περιθώρια για «ανάσα» της στερλίνας, που κατάφερε να ανακάμψει κοντά στο 1,23 και να απομακρυνθ­εί από τα χαμηλά οκτώ εβδομάδων που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση.

Η στερλίνα ανέκαμψε και έναντι του ευρώ, επιστρέφον­τας στις 87 πένες.

Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου και πάνω από 13% έναντι του ευρώ από την εποχή του δημοψηφίσμ­ατος υπέρ του Brexit έχουν αφήσει τη στερλίνα υποτιμημέν­η. Αρκετοί όμως αναλυτές και επενδυτικέ­ς τράπεζες προβλέπουν μεγαλύτερε­ς απώλειες για το βρετανικό νόμισμα, καθώς θα αρχίσουν και επισήμως οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit.

[SID:10913747]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece