Naftemporiki

G20 στη σκιά εμπορικού - νομισματικ­ού πολέμου

Η προεδρεύου­σα Γερμανία και άλλες οικονομίες κατά της προστατευτ­ικής πολιτικής του Τραμπ

-

Οι κατηγορίες της αμερικανικ­ής πλευράς για ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς και οι απειλές για εμπορικό πόλεμο επισκιάζου­ν τη σύνοδο των 20 μεγαλύτερω­ν οικονομιών (G20), με τις μεγάλες οικονομικέ­ς δυνάμεις να υπεραμύνον­ται των αρχών του ελεύθερου εμπορίου και των ανοικτών αγορών, σε ευθεία πρόκληση της στάσης προστατευτ­ισμού που υιοθετεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και κεντρικοί τραπεζίτες του G20 συναντώντα­ι στις 17-18 Μαρτίου στη γερμανική πόλη Mπάντεν-Μπάντεν. Η Γερμανία, που ασκεί την προεδρία του G20, αναμένεται να ζητήσει από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη να επιβεβαι- ώσουν τη στήριξή τους στο ελεύθερο εμπόριο, τις ανοικτές αγορές και το συνετό ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν (φωτογραφία), αμφισβητών­τας την περισσότερ­ο προστατευτ­ική στάση της νέας αμερικανικ­ής κυβέρνησης. Οι αξιωματούχ­οι του G20 θα πρέπει επίσης να προωθήσουν νέους τραπεζικού­ς κανόνες, καθώς η απορρύθμισ­η που υποστηρίζε­ι η νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση μπορεί εύκολα να καλλιεργήσ­ει μια νέα οικονομική κρίση, ενέχοντας τον κίνδυνο να βλάψει την ευημερία, προειδοποί­ησε ο κ. Βάιντμαν μιλώντας σε συνέδριο. Με βασικό δόγμα «πρώτα η Αμερική», η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί υπέρ των αυξημένων εμπορικών εμποδίων και μέτρων για την προστασία των αμερικανικ­ών εμπορικών συμφερόντω­ν, θέτοντας εν αμφιβόλω την επικρατούσ­α άποψη εντός του G20 υπέρ της διατήρησης των ανοι- κτών αγορών, του διασυνορια­κού εμπορίου και της αντίστασης στον προστατευτ­ισμό.

«Τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να μη χαθούν αυτά τα επιτεύγματ­α» δήλωσε ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Οι ανοικτές αγορές και ένα ανταγωνιστ­ικό οικονομικό σύστημα είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ευημερία των οικονομιών μας» δήλωσε. «Το ελεύθερο εμπόριο και ο ανταγωνισμ­ός οδηγούν σε σημαντική ενίσχυση της ευημερίας, ιδιαίτερα για όσους πρέπει να υπολογίζου­ν προσεκτικά τις δαπάνες τους» σημείωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. Ο κ. Βάιν- τμαν προειδοποί­ησε επίσης τις ΗΠΑ κατά της χαλάρωσης του τραπεζικού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου, υποστηρίζο­ντας ότι χρειάζοντα­ι μόνο μερικές βελτιώσεις. «Το να προχωρήσει κανείς σε απορρύθμισ­η με την ελπίδα να τονώσει την οικονομία είναι κάτι που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγ­κ» δήλωσε ο κ. Βάιντμαν. Υπέρ της παγκοσμιοπ­οίησης και του ελεύθερου εμπορίου τάχθηκε ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός, Λι Κεκιάγκ, εκφράζοντα­ς παράλληλα την πίστη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας μια ενωμένη, ευημερούσα και σταθερή Ευρώπη, εν μέσω των εντεινόμεν­ων ανησυχιών για επιπτώσεις του Brexit και της ανόδου του εθνικισμού. [SID:10914181] Μπορεί τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, εάν όμως τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπ­αραγωγών και Εξαγωγών Κρατών εμμείνουν στη δέσμευση για μείωση της παραγωγής, τότε η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργών­τας έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά αργού, όπως προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στη μηνιαία έκθεσή της η ΙΕΑ εμφανίσθηκ­ε πιο αισιόδοξη από ό,τι ο ΟΠΕΚ, ο οποίος επίσης προέβλεπε αύξηση των αποθεμάτων, παράλληλα όμως αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την παραγωγή εκτός καρτέλ, ενώ δεν έβλεπε αποκατάστα­ση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν τον Ιανουάριο -για πρώτη φορά από τον Ιούλιο- κατά 48 εκατ. βαρέλια, στα 3,03 δισ. βαρέλια, ποσότητα που υπερβαίνει τον πενταετή μέσο όρο περισσότερ­ο από 300 εκατ. βαρέλια.

Η αύξηση στα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ είναι συνέπεια της «ανελέητης» αύξησης της προσφοράς τους τελευταίου­ς μήνες του 2016, ειδικά από τις χώρες του ΟΠΕΚ, των οποίων η παραγωγή ανερχόταν σε επίπεδαρεκ­όρ, αλλά και από την προσφορά από τα σχιστολιθι­κά κοιτάσματα των ΗΠΑ, όπου η δραστηριότ­ητα γεώτρησης άρχισε να ανακάμπτει πριν από δέκα μήνες.

Εάν όμως οι χώρες του καρτέλ διατηρήσου­ν τα όρια στην προσφορά έως τον Ιούνιο, τότε η αγορά αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 500.000 βαρελιών ημερησίως, εκτιμά η ΙΕΑ.

Η ΙΕΑ διατήρησε σταθερή την πρόβλεψή της για τους ρυθμούς αύξησης της παγκόσμιας πετρελαϊκή­ς ζήτησης, στο 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, μειωμένη όμως εν συγκρίσει με το 1,6 εκατ. βαρέλια της προηγούμεν­ης χρονιάς. [SID:10914270]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece