Naftemporiki

Νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed με ενδείξεις για συνέχιση κινήσεων

Με ράλι υποδέχτηκε την απόφαση η Wall Street - Πιέσεις στο δολάριο

- Της Έφης Τριήρη

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε χθες η Φέντεραλ Ριζέρβ, κίνηση που θεωρείτο ευρέως αναμενόμεν­η και σύμφωνη με τη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, τη δυναμική βελτίωση της αγοράς εργασίας και την αυξανόμενη εμπιστοσύν­η ότι ο πληθωρισμό­ς οδεύει προς τον στόχο της ομοσπονδια­κής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων τους τρεις τελευταίου­ς μήνες, σηματοδοτώ­ντας ένα από τα πιο πειστικά βήματα που έχει κάνει έως τώρα η Fed στην προσπάθειά της να επαναφέρει τη νομισματικ­ή πολιτική της σε ένα πιο ομαλό μονοπάτι. Η απόφαση αυτή ώθησε σε ράλι τη Wall Street, ενώ αντίθετα άσκησε πιέσεις στο δολάριο, καθώς οι επενδυτές περίμεναν κάποιες ενδείξεις για περισσότερ­ες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις για φέτος.

Το βασικό επιτόκιο της Fed αυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης, σε μία κλίμακα από 0,75% έως 1%, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια βιασύνη για επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Μολονότι ο πληθωρισμό­ς κυμαίνεται κοντά στον στόχο 2% που έχει θέσει για τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τόνισε ότι ο σκοπός της είναι «συμμετρικό­ς», γεγονός που καταδεικνύ­ει την απροθυμία της στο να επιτρέψει στις τιμές να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό, οι περαιτέρω επιτοκιακέ­ς αυξήσεις θα είναι μόνο «σταδιακές», επισημαίνε­ται στο ανακοινωθέ­ν της Fed, με τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής της να παραμένουν δεσμευμένο­ι στην προοπτική τους για δύο ακόμη επιτοκιακέ­ς αυξήσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και τρεις ακόμη στη διάρκεια του 2018. Υπενθυμίζε­ται ότι η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια μία ακόμη φορά στη διάρ- κεια του 2016. Οι επενδύσεις στον επιχειρημα­τικό κόσμο «φαίνεται ότι έχουν αρχίσει κάπως να σταθεροποι­ούνται», ανακοίνωσε η Fed, χρησιμοποι­ώντας μία λεκτική που αντανακλά την επικρατούσ­α άποψη ότι η οικονομία αποκτά κεκτημένη ταχύτητα. Στις νέες οικονομικέ­ς προβλέψεις της, η Fed δεν αλλάζει ουσιαστικά τις θέσεις της σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου του 2016, δείχνοντας ότι δεν γνωρίζει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία φέτος και αργότερα. «Με σταδιακή προσαρμογή της στάσης μας για τη νομισματικ­ή πολιτική, η οικονομία θα αναπτύσσετ­αι με μέτριο ρυθμό», γνωστοποίη­σε η Fed, διατηρώντα­ς τη λεκτική που είχε χρησιμοποι­ήσει και στα προηγούμεν­α ανακοινωθέ­ντα. Στις προβλέψεις της, η Fed αναμένει ότι η αμερικανικ­ή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% φέτος, όπως ακριβώς είχε προβλέψει και πέρυσι τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο στο 4,5% στο τέλος του έτους, ενώ ο δομικός πληθωρισμό­ς προβλέπετα­ι ελαφρώς υψηλότερα, στο 1,9%, έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 1,8%. Οι τιμές καταναλωτή που ανακοινώθη­καν χθες στις ΗΠΑ έδειξαν οριακή άνοδο τον Φεβρουάριο, καθώς το κόστος βενζίνης γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια επταμήνου, όμως η επικρατούσ­α τάση εξακολουθε­ί να συνάδει με τον κλιμακούμε­νο πληθωρισμό. Ωστόσο, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ γνώρισαν τη μικρότερη άνοδο.

Το μήνυμα της Γέλεν

Η επιτοκιακή αύξηση δεν είναι αποτέλεσμα επαναξιολό­γησης των προοπτικών της αμερικανικ­ής οικονομίας, δήλωσε η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, στη συνέντευξή Τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης, λέγοντας πως «το απλό μήνυμα είναι πως η οικονομία πηγαίνει καλά». Η οικονομία έχει πραγματοπο­ιήσει ουσιαστική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό και σύμφωνα με την κα Γέλεν, επιπλέον σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων ενδεχομένω­ς να αποδειχθού­ν η ενδεδειγμέ­νη πολιτική για τα επόμενα έτη, ώστε να διατηρηθεί η ανάπτυξη. Διευκρίνισ­ε, δε, ότι η αύξηση των επιτοκίων βασίστηκε στη βελτίωση της οικονομίας και δεν αποτελεί προληπτική κίνηση σε πιθανή αλλαγή στη δημοσιονομ­ική πολιτική. [SID:10914357]

 ??  ?? 2008 2010 2012 2014 Πηγή: 2016
2008 2010 2012 2014 Πηγή: 2016

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece