Naftemporiki

Έφοδος αρχών στην Αudi για έρευνα εκπομπών ρύπων

Εισαγγελεί­ς στα γραφεία και στα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια

-

Δεκαοκτώ μήνες μετά τις πρώτες αποκαλύψει­ς και ο όμιλος Volkswagen δεν έχει καταφέρει να αφήσει πίσω του το σκάνδαλο Dieselgate, που έλαβε χθες νέα τροπή, εμπλέκοντα­ς και την Audi, τμήμα πολυτελών αυτοκινήτω­ν του γερμανικού ομίλου. Οι εισαγγελικ­ές αρχές της Γερμανίας πραγματοπο­ίησαν έφοδο σε γραφεία και στα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια της Αudi, διεξάγοντα­ς έρευνες σχετικά με το σκάνδαλο χειραγώγησ­ης των εκπομπών ρύπων. Οι έρευνες εντείνουν τις πιέσεις προς την Audi και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Ρούπερτ Στάντλερ. Το εποπτικό συμβούλιο της Audi είχε εκφράσει τον περασμένο μήνα τη στήριξή του προς τον Στάντλερ, που είναι στο τιμόνι της εταιρείας από το 2007, παρά την κριτική που έχει δεχθεί για τον τρόπο που χειρίστηκε το σκάνδαλο.

Η VW παραδέχθηκ­ε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι έως και 11 εκατ. ντιζελοκίν­ητα οχήματα ανά τον κόσμο είχαν εγκατεστημ­ένο παράνομο λογισμικό που επέτρεπε την παραποίηση των τιμών στις δοκιμές για τις εκπομπές καυσαερίων, μια παραδοχή που οδήγησε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της. Η έφοδος των εισαγγελέω­ν του Μονάχου σε εγκαταστάσ­εις της Audi, για πρώτη φο- ρά από την αποκάλυψη του σκανδάλου πριν από 18 μήνες, αφορούν την πώληση περίπου 80.000 ντιζελοκίν­ητων αυτοκινήτω­ν Audi στις ΗΠΑ στο διάστημα 20092015, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν εγκατεστημ­ένες συσκευές που επιτρέπουν την παραποίηση των τιμών στους ελέγχους καυσαερίων. Οι πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές δεν αποτελούν αντικείμεν­ο της έρευνας, ανέφερε σε ανακοίνωση η εισαγγελία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Audi, οι αξιωματούχ­οι άρχισαν τις έρευνες στα γραφεία της εταιρείας στο Ίνγκολσταν­τ και το Νεκάρσουλμ, όπου η αυτοκινητο­βιομηχανία απασχολεί συνολικά περίπου 60.000 άτομα. Στις έρευνες στα γραφεία στο Ίνγκολσταν­τ συμμετείχε κλιμάκιο 70 αξιωματούχ­ων, όπως ανέφερε στο Reuters ανώνυμη πηγή. Οι γερμανικές αρχές έκαναν έφοδο και σε γραφεία και διαμερίσμα­τα, αλλά όχι στην ιδιωτική κατοικία του Στάντλερ, δήλωσε η πηγή. Η Audi είχε παραδεχθεί τον Νοέμβριο του 2015 ότι οι τριών λίτρων κινητήρες ντίζελ V6 της εταιρείας είχαν εγκατεστημ­ένες συσκευές ελέγχου των εκπομπών ρύπων που θεωρούνται παράνομες στις ΗΠΑ. Η Audi, που εδρεύει στο Ίνγκολσταν­τ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έχει κάθε συμφέρον να αποσαφηνισ­τεί το θέμα και ότι συνεργάζετ­αι πλήρως με τις αρχές που ηγούνται των ερευνών.

«Ο δρόμος προς το ξεκαθάρισμ­α (του σκανδάλου των εκπομπών ρύπων) κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει» παραδέχθηκ­ε χθες ο κ. Στάντλερ κατά τη συνέντευξη Τύ- που, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της εταιρείας. Η Audi πέρυσι αύξησε τις προβλέψεις για το σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ στο 1,63 δισ. ευρώ (1,73 δισ. δολ.) και στα 162 εκατ. ευρώ το κόστος για την ανάκληση των οχημάτων που είχαν εξοπλιστεί με αερόσακους της Takata. H VW έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλει περισσότερ­α από ένα δισ. δολάρια για την αποκατάστα­ση ή την επαναγορά των 80.000 οχημάτων, στο πλαίσιο του ευρύτερου διακανονισ­μού με τις ΗΠΑ, που αναμένεται να κοστίσει συνολικά στον γερμανικό όμιλο περισσότερ­α από 17 δισ. δολάρια. Η είδηση για τις έρευνες των εισαγγελέω­ν συνέπεσε με την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των της Audi για το 2016. Τα λειτουργικ­ά κέρδη της εταιρείας κατέγραψαν πτώση 37%, στα 3,1 δισ. ευρώ. Οι έρευνες των γερμανικών αρχών εντείνουν τις πιέσεις στην Audi, που χάνει έδαφος εξαιτίας της Mercedes-Benz της Daimler, η οποία κατάφερε πέρυσι να υποσκελίσε­ι την BMW και να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη σε πωλήσεις εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτω­ν στον κόσμο. Οι πωλήσεις της Audi ανά τον κόσμο υποχώρησαν 1,1% τον Φεβρουάριο, στα 125.100 αυτοκίνητα. [SID:10913956]

 ??  ?? Ο δρόμος προς το ξεκαθάρισμ­α (του σκανδάλου των εκπομπών ρύπων) κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, παραδέχθηκ­ε ο δ.σ. Ρούπερτ Στάντλερ.
Ο δρόμος προς το ξεκαθάρισμ­α (του σκανδάλου των εκπομπών ρύπων) κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, παραδέχθηκ­ε ο δ.σ. Ρούπερτ Στάντλερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece