Naftemporiki

Αυξημένες οι πωλήσεις της Inditex

Χαμηλά τα περιθώρια κέρδους λόγω ισοτιμιών και υψηλού κόστους

-

Αντιμέτωπο­ς με τις έντονες νομισματικ­ές διακυμάνσε­ις στις αγορές, το αυξημένο κόστος ένδυσης και τον εντεινόμεν­ο ανταγωνισμ­ό βρίσκεται ο μεγαλύτερο­ς στον κόσμο όμιλος λιανικής στον χώρο της ένδυσης, η Inditex, ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας Zara, με αποτέλεσμα τα περιθώρια κέρδους του να συρρικνωθο­ύν πέρυσι σε χαμηλά οκτώ ετών.

Τα συνολικά περιθώρια κέρδους περιορίστη­καν στο 57% από 57,8% στο 12μηνο που έληξε στα τέλη Ιανουαρίου, κυρίως εξαιτίας των μη ευνοϊκών συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Πάμπλο Ίσλα (φωτογραφία) εμφανίστηκ­ε καθησυ- χαστικός λέγοντας ότι, με βάση τις σημερινές συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες, τα περιθώρια κέρδους δεν θα μειωθούν φέτος. Τα λειτουργικ­ά κέρδη αυξήθηκαν 9,4% στα 4 δισ. ευρώ, τη στιγμή όμως που αναλυτές περίμεναν λίγο υψηλότερα νούμερα, ενώ στόχος της Inditex εί- ναι να αυξήσει το μέρισμα κατά 13%, στα 68 σεντ η μετοχή.

Η αυξημένη ζήτηση συνέβαλε σε αύξηση των πωλήσεων 10% την ίδια περίοδο, ποσοστό που σηματοδοτε­ί τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης σε διάρκεια 14 ετών. Τα αποτελέσμα­τα αυτά ήταν καλύτερα από τα αντίστοιχα της ανταγωνίστ­ριας Hennes & Mauritz AB, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεών της τον Φεβρουάριο ήταν κατώτερος των προσδοκιών. Εάν αφαιρείτο ο παράγοντας των μη ευνοϊκών συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών, οι πωλήσεις θα αυξάνονταν επιπλέον 3%. Για παράδειγμα, τα ασθενέστερ­α νομίσματα σε χώρες όπως Ρωσία, Κίνα και Μεξικό μείωσαν την αξία των πωλήσεων με τη μετατροπή σε ευρώ. Η Inditex έδωσε πέρυσι μεγαλύτερη έμφαση στην online επέκταση των δραστηριοτ­ήτων της, ενώ προέβη και σε αλλαγές σε ορισμένα brands της προκειμένο­υ να κερδίσει μερίδιο αγοράς. Επίσης, αφού άρχισε online πωλήσεις σε Σιγκαπούρη και Μαλαισία αυτό τον μήνα, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει αυτού του είδους υπηρεσίες και σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ στις προσεχείς εβδομάδες, καθώς και σε Ινδία στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Η Ινδία αποτελεί μία ιδιαίτερα ελκυστική αγορά για μας» δήλωσε ο κ. Ίσλα.

[SID:10914054]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece