Naftemporiki

«Δράκος» η Ευρώπη στο παραμύθι Ερντογάν

Τουσκ: Μαροκινής καταγωγής ο δήμαρχος που απαγόρευσε την τουρκική συγκέντρωσ­η - Σόιμπλε: Κλάψτε την Τουρκία

- Των Μωυσή Λίτση και Νίκου Μπέλλου

Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης κινούνται ολοταχώς Ευρώπη-Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες με νέες εμπρηστικέ­ς δηλώσεις, κατηγορώντ­ας εκ νέου την Ολλανδία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτ­σα της Βοσνίας το 1995, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πνεύμα ανεξέλεγκτ­ου φασισμού» στην Ευρώπη.

Οι προηγούμεν­ες προκλητικέ­ς δηλώσεις Ερντογάν περί «ναζιστικών μεθόδων» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον δεύτερο να δηλώνει χαρακτηρισ­τικά πως η Τουρκία απομακρύνε­ται από την Ευρώπη.

Μετά τις ανιστόρητε­ς συγκρίσεις των ευρωπαϊκών απαγορεύσε­ων με τους ναζί και την περίοδο του φασισμού, ο Ερντογάν παίζει πλέον το χαρτί του γιουγκοσλα­βικού εμφυλίου, διογκώνοντ­ας μία από τις χειρότερες εμπειρίες του, τη σφαγή στη Σρεμπρένιτ­σα.

Οι Ολλανδοί «δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ούτε με τον σύγχρονο κόσμο» είπε σε ομιλία του ο Ερντογάν. «Αυτοί σφαγίασαν περισσότερ­ους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάν­ους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στη σφαγή της Σρεμπρένιτ­σα» πρόσθεσε.

Η υπόθεση της Σρεμπρένιτ­σα στοιχειώνε­ι μέχρι σήμερα την Ολλανδία. Το 2002, εν μέσω της έρευνας που ήταν σε εξέλιξη για το θέμα αυτό η κυβέρνηση της Χάγης παραιτήθηκ­ε, ενώ το 2013, έπειτα από μια απόφαση ολλανδικού δικαστηρίο­υ, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις πράξεις των στρατιωτών της, μολονότι οι κυανόκρανο­ι βρισκόντου­σαν υπό τις διαταγές του ΟΗΕ.

Συνεχίζοντ­ας την εμπρηστική του ομιλία, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «το πνεύμα του φασισμού έχει αποχαλινωθ­εί στους δρόμους της Ευρώπης».

Χθες, κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, Τουσκ και Γιούνκερ καταδίκασα­ν έντονα τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν περί «ναζιστικών μεθόδων».

«Είμαι σοκαρισμέν­ος από τις δηλώσεις εναντίον της Ολλανδίας και της Γερμανίας και από την ταύτιση των δύο κυβερνήσεω­ν με τις μεθόδους των ναζί» ανέφερε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισ­ε απαράδεκτη αυτή τη σύγκριση. «Αυτός που κάνει κάτι τέτοιο απομακρύνε­ται από την Ευρώπη και δεν επιδιώκει να ενταχθεί σε αυτή» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμ- βουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τις δύο χώρες χαρακτηρίζ­οντας τις δηλώσεις Ερντογάν εκτός πραγματικό­τητας. «Το Ρότερνταμ, δηλαδή η πόλη που ο μαροκινής καταγωγής δήμαρχος απαγόρευσε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η που ήθελε να οργανώσει η τουρκική κυβέρνηση, βομβαρδίστ­ηκε άγρια από τους ναζί και όποιος θεωρεί ρατσιστική αυτή την πόλη είναι μακριά από την πραγματικό­τητα» τόνισε ο κ. Τούσκ.

Από τη χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο προκύπτει σαφέστατα ότι στην παρούσα φάση η ηγεσία της Ε.Ε. δεν θέλει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης, προφανώς εξαιτίας του προσφυγικο­ύ. Θεωρεί δηλαδή ότι εάν επιδεινωθε­ί ακόμη περισσότερ­ο η κατάσταση, τότε η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την αναχαίτιση των προσφυγικώ­ν ροών θα καταγγελθε­ί από την Άγκυρα, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τους Ευρωπαίους.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είπε για μία ακόμη φορά «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας, «αυτής της Τουρκίας» στην Ε.Ε., αντιπροτεί­νοντας, σύμφωνα με έγγραφο για τις προτάσεις της αυστριακής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2018, μια «συμφωνία γειτονίας».

Τούρκοι αξιωματούχ­οι επιχείρησα­ν να κατεβάσουν τους τόνους της ολλανδο-τουρκικής αντιπαράθε­σης, φοβούμενοι ότι η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεάσει και τις μεταξύ τους οικονομικέ­ς σχέσεις και το επενδυτικό κλίμα στην Τουρκία ευρύτερα, σε μια δύσκολη για την τουρκική οικονομία περίοδο.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ μιλώντας προς το πρακτορείο Ρόιτερς διαβεβαίωσ­ε πως οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία δεν απειλούντα­ι από την αντιπαράθε­ση μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας παράλληλα, απευθυνόμε­νος στους απανταχού επενδυτές, ότι η Τουρκία είναι ασφαλής για επενδύσεις.

«Οι Ολλανδοί επιχειρημα­τίες που επενδύουν, που έχουν συναλλαγές και δημιουργού­ν απασχόληση στην Τουρκία, δεν αποτελούν κατηγορημα­τικά μέρος της κρίσης» είπε ο Τσελίκ. «Ο ιδιωτικός τομέας, ο επιχειρημα­τικός κόσμος, οι τουρίστες και ο λαός της Ολλανδίας δεν είναι μέρος της κρίσης» πρόσθεσε.

Η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη χώρα σε άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία με 22 δισ. δολάρια και μερίδιο 16%. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α χθες, η ανεργία στην Τουρκία έφθασε την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των επτά ετών, στο 12,7%, ενώ η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών αυξήθηκε στο 24%.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στους δημοσιογρά­φους χαρακτήρισ­ε αξιοθρήνητ­η την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, δηλώνοντας μάλιστα πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά αν η Τουρκία το ζητήσει. «Πρέπει όμως η Τουρκία να διατηρήσει ή να ξαναδημιου­ργήσει τις (αναγκαίες) προϋποθέσε­ις, αφού αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι για να κλαίει κανείς» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Σόιμπλε.

[SID:10914203]

 ??  ?? Σύμφωνα με επίσημα χθεσινά στοιχεία, η ανεργία στην Τουρκία έφθασε την περίοδο ΝοεμβρίουΙ­ανουαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των επτά ετών, στο 12,7%.
Σύμφωνα με επίσημα χθεσινά στοιχεία, η ανεργία στην Τουρκία έφθασε την περίοδο ΝοεμβρίουΙ­ανουαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των επτά ετών, στο 12,7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece