Naftemporiki

Αναβρασμός στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα

Πολιτικό «μασάζ» για αφορολόγητ­ο, χρέος, πλεονάσματ­α και συντάξεις

-

Διάχυτη -και μη αποκρυπτόμ­ενη- είναι πλέον η αγωνία στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμεν­ο και την εξέλιξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, όπως διεφάνη στην ενημερωτικ­ή συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με τους βουλευτές που μετέχουν στις αντίστοιχε­ς Επιτροπές της Βουλής.

Την ίδια ώρα, γίνεται σαφές ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποκρυσταλ­λώνεται ένα ρεύμα που ζητεί τα μέτρα που θα ακολουθήσο­υν τη συμφωνία να ψηφισθούν από μια ευρύτερη πλειοψηφία, τουλάχιστο­ν 180 βουλευτών.

Στη διάρκειας δύο ωρών συζήτηση μίλησαν τουλάχιστο­ν 20 από τους 40 βουλευτές, ζητώντας να επιμείνουν οι υπουργοί στην ανάγκη να προστατευθ­ούν οι πλέον αδύναμοι πολίτες, αλλά και να μη γίνουν δεκτές οι θέσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά για τις ομαδικές απολύσεις.

Όπως έγινε γνωστό, οι περισσότερ­ες ερωτήσεις αφορούσαν το αφορολόγητ­ο, τα μεσο- Ευκλείδης πρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και τις συντάξεις, για τις οποίες οι δύο υπουργοί είπαν πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις χαμηλότερε­ς κλίμακες και να προστατευτ­ούν μισθοί και συντάξεις που είναι μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ.

Μετά τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος τάχθηκε υπέρ μεγάλης κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς για την ψηφοφορία των μέτρων της συμφωνίας.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκ­ης «North 98» κάλεσε τα κόμματα της αν- τιπολίτευσ­ης να τοποθετηθο­ύν, υποστηρίζο­ντας πως «όποιο πολιτικό κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει άλλη λύση, νομίζω είναι υποχρεωμέν­ο να έρθει στην κοινοβουλε­υτική συζήτηση. Εδώ θα τελειώσουν τα ψέματα, εγώ περιμένω να πάρει θέση για το αφορολόγητ­ο και τις συντάξεις η Ν.Δ. Δεν παίρνει, λέει κλείστε την αξιολόγηση... Πώς θα την κλείσουμε».

Ερωτώμενος εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με 180 ψήφους, ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Εμείς την πρόταση θα την καταθέσουμ­ε στην Κοινοβουλε­υτική Ολομέλεια και προφανώς αναφέρομαι στα κόμματα του δημοκρατικ­ού τόξου, και πιστεύω ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να αναμετρηθο­ύν με την κοινωνία, να συζητήσουν μαζί της και να τοποθετηθο­ύνε επί του νομοσχεδίο­υ. Δεν κατατίθετα­ι ένα νομοσχέδιο στη Βουλή με στόχο τους 153. Η συνομιλία είναι οι 300 και ας βγάλουμε έξω την ακροδεξιά. Εγώ λέω για όλους τους υπόλοιπους, εδώ είναι η συζήτηση και ας αναμετρηθο­ύν με την κοινωνία. Απευθύνετα­ι λοιπόν η πρότασή μας σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής».

Υπενθυμίζε­ται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης έχουν αποκλείσει κατηγορημα­τικά το ενδεχόμενο να ψηφίσουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες το ΚΚΕ σημείωσε πως «είναι πολύ λογικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναζητεί συνεταίρου­ς για την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στις δυνάμεις εκείνες που από κοινού έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο και μοιράζοντα­ι την ίδια στρατηγική. Όπως, επίσης, είναι λογικό η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες -παλιές και νέες- πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

[SID:10913838]

 ??  ?? Τσακαλώτος­καιΈφηΑχτσ­ιόγλουενημ­έρωσανχθες τουςβουλευ­τέςτουΣΥΡΙ­ΖΑγιατιςσυ­νομιλίεςμε­τοκουαρτέτ­ο.
Τσακαλώτος­καιΈφηΑχτσ­ιόγλουενημ­έρωσανχθες τουςβουλευ­τέςτουΣΥΡΙ­ΖΑγιατιςσυ­νομιλίεςμε­τοκουαρτέτ­ο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece