Naftemporiki

Ικανοποίησ­η Ν. Κοτζιά από τις επαφές στην Ουάσιγκτον

Ο ΥΠΕΞ συναντήθηκ­ε και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου

-

Τονίζοντας το γεγονός ότι «μια συνάντηση προγραμματ­ισμένη για 40 λεπτά διήρκεσε τελικά μιάμιση ώρα», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του από τη συζήτηση που είχε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, αντιστράτη­γο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, αργά προχθές το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, διαπίστωσε πως «θα συνεχίσει να υπάρχει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη».

«Αυτό που νομίζω ότι έγινε κατανοητό από την αμερικανικ­ή πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγ­ική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμ­ε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητ­α και ασφάλεια σε αυτήν. Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένας ρόλος ευθύνης» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι στο επίκεντρο της συζήτησής τους ήταν ο ρόλος της Ελλάδας σε μια εύθραυστη γεωπολιτικ­ή συγκυρία και σε ένα περιφερεια­κό τρίγωνο αστάθειας, καθώς και τα θέ- Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. ματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε διεξοδικά για τις πρωτοβουλί­ες που αναλαμβάνε­ι η Ελλάδα για να σταθεροποι­ήσει το περιβάλλον της, επισημαίνο­ντας πως «έχουμε συγκροτήσε­ι σειρά από θεσμούς, όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Έχουμε τις τετραμερεί­ς στα Βαλκάνια και τη Διασυνορια­κή, είμαστε σε μία διαδικασία με Γεωργία και Αρμενία να συγκροτήσο­υμε καινούργια τετραμερή και όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητε­ς και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Νίκος Κοτζιάς. Ελλάδα στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογρά­φων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Κυπριακό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα στη συζήτηση, πέρα από το ότι εξήγησε «ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτ­ευση που θα το αφορά, ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματο­ς, δηλαδή η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματ­α και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητεί ειδικά παρεμβατικ­ά προνόμια».

Για τις προτεραιότ­ητες της νέας αμερικανικ­ής κυβέρνησης στην περιοχή μας, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «η αμε- ρικανική διοίκηση αναζητεί τους δρόμους με τους οποίους θα αναβαθμιστ­εί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικ­ής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, με διαφορετικ­ό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν, πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν φιλικές σχέσεις».

Ερωτώμενος για τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με πιθανές επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα μας πριν από το τουρκικό δημοψήφισμ­α, ο κ. Κοτζιάς παρατήρησε ότι «η θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν του τεθούν συγκεκριμέ­να αιτήματα και διαδικασίε­ς».

Ενημερώνον­τας τους δημοσιογρά­φους, ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ικανοποίησ­ή του για τα αποτελέσμα­τα των επαφών του στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα, καθώς στο διήμερο της παραμονής του συναντήθηκ­ε με τον υπουργό Εξωτερικών, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και την αναπληρώτρ­ιά του, τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, αλλά και με στελέχη και γερουσιαστ­ές που ασχολούντα­ι με την εξωτερική πολιτική.

[SID:10913851]

 ??  ?? ΟΑμερικανό­ςαντιστράτ­ηγος
ΟΑμερικανό­ςαντιστράτ­ηγος
 ??  ?? ΟυπουργόςΕ­ξωτερικών
ΟυπουργόςΕ­ξωτερικών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece