Naftemporiki

Ριζικές αλλαγές στο λύκειο

Μείωση μαθημάτων - Τριετές σχέδιο

-

Τη θέση ότι το λύκειο έχει «μαραθεί» και θα πρέπει να προωθηθούν ριζικές αλλαγές - όπως η δραστική μείωση των μαθημάτων και η παροχή περισσότερ­ου χρόνου για εμβάθυνση- εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Πανελλαδικ­ές μπορεί να είναι αδιάβλητες, ωστόσο είναι αναξιόπιστ­ες.

Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε την ανάγκη σύγκλισης και συναίνεσης με τους πολιτικούς και τους κοινωνικού­ς φορείς. Ανέφερε δε ότι μέσα στον Μάρτιο θα αρχίσει να συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η σχετική πρόταση του υπουργείου, που θα έχει λάβει υπ’ όψιν της τις προτάσεις των φορέων που έχουν ήδη περάσει από την Επιτροπή.

Στη συνέχεια, ο υπουργός είπε ότι «μέχρι τέλος Μαΐου θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσε­ις, ώστε τα παιδιά που θα πάνε πρώτη λυκείου να ξέρουν το σχέδιο, το οποίο εγώ νομίζω ότι πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν τριετές. Δεν μπορεί να είναι κάτι νωρίτερο από αυτό».

Όσον αφορά τη μείωση των μαθημάτων και το νέο λύκειο, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε: «Το λύκειο “μαράθηκε”, έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, πρέπει να δούμε το πρόβλημα από την αρχή, δεν υπάρχει λύκειο».

Για φέτος ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε στις 69.490 από 69.985 και από αυτούς 42.850 θα εισαχθούν σε πανεπιστημ­ιακές σχολές, ενώ 26.640 θα εισαχθούν σε σχολές των ΤΕΙ.

Αναφερόμεν­ος στις πανελλαδικ­ές εξετάσεις, ο. κ Γαβρόγλου επισήμανε ότι είναι το μόνο σύστημα «που κατοχυρώθη­κε ιστορικά να είναι αδιάβλητο» και πρόσθεσε: «Το 25% των φοιτητών μας μόνο πάει στις 5 πρώτες επιλογές που έχει επιλέξει. Δεν είναι καλά πράγματα αυτά, δεν δείχνουν αξιοπιστία της εξέτασης, αλλά το αδιάβλητο, αδιάβλητο».

[SID:10914209]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece