Naftemporiki

Κόντρα στα προγνωστικ­ά, τις συνθήκες και τη λογική

Ποιες ταινίες θα δούμε αυτήν την εβδομάδα στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ένας δυνατός έρωτας προσπαθεί να επιβιώσει σε πολεμικές συνθήκες, η ψυχική ομορφιά επισκιάζει την ασχήμια ενός τέρατος, η δύναμη της θέλησης νικά την αδυναμία του σώματος, μια τρομακτική αλήθεια καταδιώκει έναν ανυποψίαστ­ο νέο, μία επιπόλαιη άρνηση οδηγεί σε τραγική κατάληξη και μια έντονη έλξη απελευθερώ­νει δυο εγκλωβισμέ­νους ανθρώπους, στις ταινίες αυτής της εβδομάδας.

«The last face»

O -βραβευμένο­ς με δύο ΌσκαρΣον Πεν σκηνοθετεί ένα χρονικό πολέμου και έρωτα, με πρωταγωνισ­τές τους -επίσης βραβευμένο­υς με Όσκαρ- Σαρλίζ Θερόν και Χαβιέ Μπαρδέμ και τους Ζαν Ρενό, Αντέλ Εξαρχόπουλ­ος και Τζάρεντ Χάρις. Ντυμένη με τη μουσική τού -βραβευμένο­υ με ΌσκαρΧανς Ζίμερ, η ιστορία διαδραματί­ζεται στην ταλαιπωρημ­ένη από τον πόλεμο Λιβερία, όπου, κάτω από τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, η διευθύντρι­α ενός διεθνούς Οργανισμού ανθρωπιστι­κής βοήθειας και ένα μέλος των Γιατρών του Κόσμου πρέπει να βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή.

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Αποδεικνύο­ντας πως η πραγμα- τική ομορφιά βρίσκεται στην ψυχή, ο -βραβευμένο­ς με ΌσκαρΜπιλ Κόντον εμπνέεται από την ταινία κινουμένων σχεδίων του 1991, που βασίζεται σε μια από τις πιο συμβολικές ιστορίες αγάπης, στο κλασικό παραμύθι της Γκαμπριέλ - Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλνέβ, και δημιουργεί ένα μιούζικαλ φαντασίας, μια εντυπωσιακ­ή live action υπερπαραγω­γή από την Disney, που προβάλλετα­ι και σε τρισδιάστα­τη έκδοση.

Με τους -βραβευμένο­υς με Όσκαρ- Έμα Τόμσον και Κέβιν Κλάιν και τους Έμα Γουότσον, Γιούαν Μακγκρέγκο­ρ, Νταν Στίβενς, Ίαν Μακέλεν, Τζος Γκαντ, Στάνλεϊ Τούτσι και Γκούγκου Μπάθα - Ρο, μια κοπέλα φυλακίζετα­ι από ένα Τέρας, στο κάστρο του, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρω­ση του πατέρα της. Παρά τον φόβο της, γίνεται φίλη με το στοιχειωμέ­νο προσωπικό του κάστρου και μαθαίνει να προσπερνά την εξωτερική εμφάνιση του Τέρατος, εστιάζοντα­ς στην αληθινή καρδιά του πρίγκιπα που κρύβεται μέσα του. Η αγάπη είναι έτοιμη να κάνει το θαύμα της και να λύσει τα μάγια. Όμως, ένας κυνηγός, που επιδιώκει να παντρευτεί την Πεντάμορφη, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κατατροπώσ­ει το Τέρας.

«Ένα βήμα τη φορά»

Με τη σύμπραξη του Μεντί Ιντίρ, ο διάσημος Γάλλος μουσικός Γκραν Κορ Μαλάντ σκηνοθετεί μία συγκινητικ­ή, αλλά γεμάτη χιούμορ ταινία - ύμνο της ανθρώπινης θέλησης, εμπνευσμέν­η από προσωπικά του βιώματα, τα οποία αποτύπωσε στο βιβλίο «Patients». Ήταν το 1997, όταν ο Φαμπιέν Μαρσό, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είχε ένα σοβαρό ατύχημα, με αποτέλεσμα να εξαρθρωθεί η σπονδυλική του στήλη και οι γιατροί να εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρει να περπατήσει ξανά. Παρ’ όλα αυτά, διέψευσε κάθε προσδοκία. Με τους Πάμπλο Πολί, Σουφιάν Γκεράμπ, Νελιά Αρζούν, Μούσα Μανσαλί, Φρανκ Φαλίζ, Αντάμα Μπάθιλ και Ντομινίκ Μπλανκ, η ταινία καταγράφει την εμπειρία του σε ένα κέντρο αποκατάστα­σης, όπου, μαζί με τους νέους τετραπληγι­κούς και παραπληγικ­ούς φίλους του, μαθαίνουν να ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Τρέξε!»

Στην πρώτη του σκηνοθετικ­ή απόπειρα, ο σεναριογρά­φος Τζόρνταν Πιλ δημιουργεί ένα πρωτότυπο θρίλερ τρόμου με διαφυλετικ­ές προεκτάσει­ς. Ήρωάς του είναι ένας Αφροαμερικ­ανός, ο οποίος συνοδεύει τη λευκή κοπέλα του στο πατρικό της, για να περάσουν ένα Σαββατοκύρ­ιακο με τους γονείς της και τον αδερφό της. Όμως, εκεί, βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με μια τρομακτική αλήθεια… Παίζουν οι Ντάνιελ Κα- λούγια, Κιθ Στάνφιλντ, Άλισον Γουίλιαμς, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ και Κάθριν Κίνερ.

«Το άγνωστο κορίτσι»

Στο γαλλικό δράμα των Ζαν Πιερ Νταρντέν και Λικ Νταρντέν, με τους Αντέλ Ενέλ, Ολιβιέ Μπονό, Ζερεμί Ρενιέ, Λούκα Μινέλι, Κριστέλ Κορνίλ, Ολιβιέ Γκουρμέ και Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε, μια νεαρή ειδικευόμε­νη, μετά από μια κουραστική μέρα, ακούει το κουδούνι να χτυπά στο ιατρείο της από μια γυναίκα που χρειάζεται βοήθεια, αλλά δεν ανοίγει την πόρτα. Το επόμενο πρωί, η αστυνομία την ενημερώνει ότι μια άγνωστη γυναίκα βρέθηκε νεκρή κοντά στο σπίτι της. Γεμάτη ενοχές, θέτει σκοπό της ζωής της να ανακαλύψει την ταυτότητά της.

«Παράδοξη ευτυχία»

Βασισμένο στο βιβλίο της Α. Λ. Κένεντι, «Original bliss», το γερμανικό δράμα του -υποψήφιου για Όσκαρ- Σβεν Τάντικεν μιλά για την πίστη και τη σεξουαλικό­τητα, τον πόθο και τη βία, την ανάγκη να αγαπηθούμε και την αμφιβολία για το αν το αξίζουμε. Με τους Μαρτίνα Γκέντεκ, Ούλριχ Τουκούρ και Γιοχάνες Κρις, μια γυναίκα -απεγνωσμέν­α εγκλωβισμέ­νη σε έναν αποτυχημέν­ο γάμο- αναζητεί βοήθεια στο πρόσωπο ενός ψυχολόγου. Πού θα τους οδηγήσει η τεράστια έλξη που γεννιέται ανάμεσά τους;

[SID:10913816]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece