Naftemporiki

Από το 2005 αναδύθηκε το zeitgeist

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Στις 29 Μαΐου 2005 οι Γάλλοι, σε ποσοστό 54%, απορρίπτου­ν την Ευρωπαϊκή Συνταγματι­κή Συνθήκη. Τρεις μέρες αργότερα, σε ανάλογο δημοψήφισμ­α στην Ολλανδία, το «όχι» σαρώνει με 61,6%.

«Δεν επιθυμούμε να είμαστε από τους χορηγούς μιας Ευρώπης που δείχνει να αποφασίζει μόνη της», ήταν λίγο πολύ το μήνυμα των Ολλανδών, που στην κάλπη βρήκαν ευκαιρία να απορρίψουν και την κυβέρνηση συνασπισμο­ύ υπό τον Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντ­ε, να εκφράσουν τη δυσπιστία τους έναν- τι του πολιτικού συστήματος εν γένει, αλλά και την ανησυχία τους για την αμφισβήτησ­η του κοινωνικού κράτους και τη μετανάστευ­ση.

Δώδεκα χρόνια μετά, Γαλλία και Ολλανδία ξανασυναντ­ιούνται στα στενά της ευρωπαϊκής Iστορίας. Η Ολλανδία μπορεί να μην έχει στην Ε.Ε. το ειδικό βάρος της Γαλλίας, όμως υπήρξε από τα ιδρυτικά της μέλη και είναι από τους μεγάλους χρηματοδότ­ες του κοινοτικού προϋπολογι­σμού.

Η Ολλανδία μπορεί να μην πολυαπασχό­λησε το 2005 την ειδησεογρα­φία, καθώς είχε να συναγωνιστ­εί τη Γαλλία. Ο «Πολωνός υδραυλικός» της περιώνυμης οδηγίας Μπολκεστάι­ν (πρώην επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. και επί πολλά έτη αρχηγός του ολλανδικού VVD, του κόμματος του Μαρκ Ρούτε) και η προοπτική της ένταξης της μουσουλμαν­ικής Τουρκίας στην Ευ- ρώπη είχαν βάλει φωτιά στον σχετικό δημόσιο διάλογο.

Η Ολλανδία μπορεί να αντιμετωπι­ζόταν ως μια τακτοποιημ­ένη ιστορία και οι εκλογές της δεν ενδιέφεραν παρά ελάχιστους στην ευρω-ιεραρχία, αλλά από το 2005 κυοφορούντ­αν το νέο zeitgeist. Kάτι κινούνταν, έστω κι αν η τεχνοκρατι­κή πολιτική τάξη το αρνούνταν. Το σκεπτικό ήταν πως η οικονομική ανάκαμψη θα φέρει την εκλογική άνοιξη.

Έπειτα από τόσα χρόνια, με το Brexit και τον Τραμπ στα σαλόνια, οι αυταπάτες περιφέροντ­αι στα αλώνια και ο Βίλντερς απειλεί με κανόνια. Από την ίδρυση του κόμματός του, το 2006, έχει ζήτηση και γίνεται συζήτηση στην Ολλανδία. Πλέον, ανησυχεί η ευρωπαϊκή Πολιτεία. Πολύ αργά ή όπως λένε οι Ολλανδοί «Mosterd na de maaltijd» (μουστάρδα μετά το γεύμα); [SID:10914019]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece