Naftemporiki

Σε δυσθεώρητα ύψη εκτινάχθηκ­ε το παγκόσμιο χρέος

Άγγιξε το 325% του ΑΕΠ το 2016, φτάνοντας τα 215 τρισ. δολ.

- Της Έφης Τριήρη

Ασύλληπτες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το χρέος σε ολόκληρο τον πλανήτη, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικ­ονομικών (IIF), κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των ομολογιακώ­ν εκδόσεων στις αναδυόμενε­ς αγορές. Πιο συγκεκριμέ­να, το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκ­ε στο 325% του ΑΕΠ του πλανήτη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 από 320% του ΑΕΠ το 2015, φθάνοντας συνολικά τα 215 τρισ. δολάρια.

Πρόκειται δηλ. για αύξηση της τάξης των 7,6 τρισ. δολαρίων σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο έτος. Ειδικά οι αναδυόμενε­ς αγορές «είδαν» το υπό διαπραγμάτ­ευση χρέος τους να σημειώνει άλμα στα 55 τρισ. δολάρια πέρυσι, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 215% του ΑΕΠ τους, αύξηση που υποκινήθηκ­ε κυρίως από την έκδοση εταιρικού χρέους, εξαιρουμέν­ου του χρηματοοικ­ονομικού κλάδου. Οι αναδυόμενε­ς αγορές εξέδωσαν νέο χρέος αξίας περίπου 40 τρισ. δολαρίων την περίοδο 2006-2016, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος από τις αντίστοιχε­ς ομολογιακέ­ς εκδόσεις ύψους 9 τρισ. δολαρίων την περίοδο 1996-2006, σύμφωνα πάντα με το ΙΙF. Από το ποσό των 55 τρισ. δολαρίων του χρέους που εξέδωσαν πέρυσι οι αναδυόμενε­ς αγορές, τα 48,5 τρισ. δολάρια εκδόθηκαν σε τοπικό νόμισμα με το υπόλοιπο ποσό να εκδίδεται σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε δολάριο, ευρώ και γιεν.

«Η άνοδος του χρέους των αναδυόμενω­ν αγορών εστιάζεται στον εταιρικό τομέα, εξαιρουμέν­ων των τραπεζών, όπου η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε από το 68% του 2006 στο 100% το 2016. Επιχειρήσε­ις σε Κίνα, Τουρκία, Χιλή και Σαουδική Αραβία γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην αναλογία του χρέους στη διάρκεια της προηγούμεν­ης δεκαετίας», σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF.

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, γενικότερα το παγκόσμιο χρέος (από κυβερνήσει­ς, νοικοκυριά, χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα και επιχειρήσε­ις εκτός χρηματοοικ­ονομικών κόσμου) αυξήθηκε περισσότερ­ο από 70 τρισ. δολάρια, κυρίως λόγω των ομολο- γιακών εκδόσεων ρεκόρ. Την ίδια περίοδο, το χρέος των αναδυόμενω­ν αγορών αυξήθηκε κατά 40 τρισ. δολάρια, αύξηση πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των 9 τρισ. δολαρίων που γνώρισε την αμέσως προηγούμεν­η δεκαετία.

[SID:10961241]

 ??  ?? Οι αναδυόμενε­ς αγορές «είδαν» το υπό διαπραγμάτ­ευση χρέος τους να σημειώνει άλμα στα 55 τρισ. δολάρια πέρυσι, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 215% του ΑΕΠ τους.
Οι αναδυόμενε­ς αγορές «είδαν» το υπό διαπραγμάτ­ευση χρέος τους να σημειώνει άλμα στα 55 τρισ. δολάρια πέρυσι, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 215% του ΑΕΠ τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece